Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οι πρώτοι νεκροί δημοσιογράφοι

Από «φιλικά πυρά» σκοτώθηκαν τα 3 μέλη του 4μελούς συνεργείου του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITN, κοντά στη Βασόρα, καταγγέλλει ο επιζών εικονολήπτης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Θύματα από τον πόλεμο που μαίνεται στο Ιράκ μετρά, πλέον, και η δημοσιογραφική οικογένεια. Από αργά το απόγευμα του Σαββάτου, επιβεβαιώθηκε ότι ένας Αυστραλός εικονολήπτης σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στο Βορειοανατολικό Ιράκ. Οπως επιβεβαίωσαν και κουρδικές πηγές, ο Αυστραλός εικονολήπτης επέβαινε σε αυτοκίνητο και περίμενε να περάσει από φυλάκιο προκειμένου να εισέλθει στο χωριό Χουρμάλ, όταν παγιδευμένο ταξί σταμάτησε δίπλα και εξερράγη. Από την έκρηξη, που οι κουρδικές πηγές αποδίδουν στην ισλαμιστική οργάνωση «Ανσάρ αλ Ισλάμ» που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα», εκτός από τον Αυστραλό εικονολήπτη, που εργαζόταν για το αμερικανικό δίκτυο ABC, σκοτώθηκαν άλλοι 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 8.

Δημοσιογραφικές απώλειες καταγράφηκαν, επίσης, και στο Νότιο Ιράκ. Από το Σάββατο το βράδυ, αγνοούνταν το 4μελές συνεργείο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITN, το οποίο ακολουθούσε «ενσωματωμένο» τα βρετανικά στρατεύματα. Η βρετανική εφημερίδα «Μέιλ της Κυριακής» φιλοξενεί τη μαρτυρία του ενός μέλους του συνεργείου, του εικονολήπτη Ντανιέλ Ντεμουρτιέρ, ο οποίος φαίνεται ότι είναι και ο μόνος που διασώθηκε.

Ο Ντεμουρτιέρ καταγγέλλει ότι το συνεργείο, με τα δύο αυτοκίνητά του, ακολουθούσε μονάδα του βρετανικού πυροβολικού στην πορεία τους προς τη Βασόρα. Κοντά στην περιοχή Ιμάν Ανάς τα δύο αυτοκίνητα απομακρύνθηκαν ελαφρά από τον κύριο όγκο των στρατιωτικών δυνάμεων και βρέθηκαν ανάμεσα σε Ιρακινούς στρατιώτες, που ο Ντεμουρτιέρ υποστηρίζει ότι είχαν εμφανή πρόθεση να παραδοθούν. Ξαφνικά τα δύο αυτοκίνητα όσο και οι Ιρακινοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από το βρετανικό πυροβολικό με αποτέλεσμα να τυλιχτούν στις φλόγες.

Νεκροί θεωρούνται, πλέον, ο Βρετανός παλαίμαχος πολεμικός ανταποκριτής Τέρι Λόιντ, ο εικονολήπτης Φρεντ Νεράκ και ο μεταφραστής τους Χουσεΐν Οτμάν. Ο Ντεμουρτιέρ χαρακτήριζε «αδικαιολόγητη και φρικτή» την επίθεση που δέχτηκε το συνεργείο από «φιλικά πυρά» καθώς, όπως υποστήριξε, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχισαν να βάλλουν εναντίον του, παρά το γεγονός ότι όλοι οι Ιρακινοί ήταν, ήδη, νεκροί και ήταν εμφανές το σήμα του τηλεοπτικού συνεργείου. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες του αιματηρού περιστατικού.

Τέλος, ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου «αλ Τζαζίρα» που βρίσκεται στη Βασόρα, στο Νότιο Ιράκ, υποστήριζε ότι ανάμεσα στους νεκρούς των βομβαρδισμών και των μαχών που συγκλόνισαν την πόλη, το Σάββατο τα ξημερώματα, σκοτώθηκε και ένας Ρώσος δημοσιογράφος. Λίγο αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR - TASS επιβεβαίωσε ότι σε νοσοκομείο της Βασόρας ξεψύχησε ένας δημοσιογράφος με ρωσικό διαβατήριο και κουβεϊτιανή διαπίστευση, αλλά δήλωνε ότι όλοι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι βρίσκονται ασφαλείς στην πρεσβεία της χώρας στη Βαγδάτη που συνεχίζει να λειτουργεί.

Αργά, χθες, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι η βρετανική στρατιωτική αστυνομία απομάκρυνε τους 60 ξένους δημοσιογράφους που είχαν μεταβεί στην πόλη Σαφουάν, του Νοτίου Ιράκ, η οποία έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των βρετανικών δυνάμεων, επειδή ανέμεναν αντεπίθεση των ιρακινών δυνάμεων. Επίσης, ανεπιβεβαίωτη παρέμενε μέχρι χτες βράδυ η πληροφορία ότι έχουν συλληφθεί από τον ιρακινό στρατό 3 Γάλλοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εισήλθαν στο Ιράκ χωρίς διαπίστευση ούτε του Ιράκ ούτε του Κουβέιτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ