Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ο «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ»

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: «Υστερα από προσπάθειες πέντε ετών, το όνειρό τους γίνεται πραγματικότητα. Η ανατροπή του Σ. Χουσεΐν αποτελεί το πρώτο βήμα στα μακροπρόθεσμα σχέδια των νεοσυντηρητικών συνεργατών του προέδρου Μπους για την επαναχάραξη του γεωπολιτικού χάρτη της Μέσης Ανατολής και την εγκαθίδρυση της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Το ιδεολογικό ρεύμα της ομάδας των "σκληρών", που εκκολάπτετο καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, πήρε συγκεκριμένη μορφή το 1997 με την ίδρυση του "Σχεδίου για ένα νέο Αμερικανικό Αιώνα". Σ' αυτό συμμετείχαν όλα τα σημερινά "γεράκια" της κυβέρνησης Μπους: Ο αντιπρόεδρος Ντ. Τσέινι, ο υπουργός Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ, ο αναπληρωτής του Π. Γούλφοβιτς (που αποτελεί και ιδεολογικό γκουρού)(...) Στόχος τους είναι η χάραξη μιας "νέας ρεαλιστικής εξωτερικής πολιτικής" που θα βασίζεται στην αρχή ότι μόνον υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ μπορεί ο κόσμος να γίνει "ελεύθερος, δημοκρατικός και σταθερός"» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ του Σαββάτου»).

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΠΡΟΘΥΜΩΝ: «Δόξα τω Θεώ για τον θάνατο του ΟΗΕ. Το καθεστώς του τρόμου του Σαντάμ Χουσεΐν πρόκειται σύντομα να τελειώσει. Θα φύγει γρήγορα αλλά όχι μόνος. Ως αποχαιρετιστήρια ειρωνεία θα πάρει μαζί του και τον ΟΗΕ... Αυτό που θα πεθάνει είναι η φαντασίωση ότι ο ΟΗΕ είναι η βάση μιας νέας παγκόσμιας τάξης... Μας μένουν οι συμμαχίες των προθύμων. Αντί να τις υποτιμάμε ως απειλή για μια νέα παγκόσμια τάξη, θα έπρεπε να αναγνωρίζουμε ότι είναι, ελλείψει άλλου, η καλύτερη ελπίδα για αυτή την τάξη και η πραγματική εναλλακτική λύση έναντι της αναρχίας της αξιοθρήνητης αποτυχίας του ΟΗΕ» (Ρίτσαρντ Περλ - σύμβουλος του Αμερικανικού Πενταγώνου - «ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ» - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΟΡΑΜΑ: «Το όραμα του Μπους είναι το ακόλουθο: μία περιοχή, η οποία, μετά την αλλαγή καθεστώτος στη Βαγδάτη, θα έχει φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις στις τρεις πιο σημαντικές χώρες του Αραβικού κόσμου, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία. Μακροπρόθεσμα, το γεγονός αυτό θα αλλάξει τη δυναμική της περιοχής, καθιστώντας την πιο φιλική στην Ουάσιγκτον, εδραιώνοντας τη δημοκρατία και κάνοντας τους Παλαιστινίους πιο φιλικούς σε μία συμφωνία με το Ισραήλ» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ