Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ποιους βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί -- και γιατί;

ΓΚΕΡΝΤΙΓΚΟ - ΙΡΜΠΙΛ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.-

Νωρίς το Σάββατο, αλλά και χτες το πρωί, ένα μπαράζ αμερικανικών πυραύλων και βομβών μετέτρεψε σε κόλαση πυρός τις περιοχές του κουρδικού θύλακα στο Βόρειο Ιράκ, όπου, όπως πιστεύει το αμερικανικό Πεντάγωνο, βρίσκονται τα οχυρά της Ανσάρ αλ Ισλάμ, μιας χαρακτηριζόμενης ως ισλαμικής οργάνωσης, η οποία, σύμφωνα με τον Κόλιν Πάουελ, τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καθώς και διάφορους αναλυτές, «συνδέεται» με την Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Αντί για μαχητές της Ανσάρ αλ Ισλάμ όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου της εφημερίδας Ποστ-Γκαζέτ του Πίτσμπεργκ, Μπόρζου Νταραγκάχι, οι Αμερικανοί έπληξαν μαχητές που δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωση αυτή: Επρόκειτο, αντίθετα, για άνδρες της Ισλαμικής Οργάνωσης του Κουρδιστάν, μιας μικρής ομάδας που διατηρεί φιλικές σχέσεις με την άτυπη κουρδική κυβέρνηση, αλλά και την Ανσάρ.

Οι περισσότεροι άνδρες της Ανσάρ, σύμφωνα με τον Μοχαμάντ Χατζί Μαχμούντ, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, είχαν προειδοποιηθεί ότι επρόκειτο να υπάρξουν βομβαρδισμοί και διέφυγαν στα γύρω βουνά. «Δυστυχώς, οι μαχητές της Ισλαμικής Οργάνωσης δεν πήραν τέτοιες προφυλάξεις», είπε ο Μαχμούντ. Οι περίπου 1.000 άνδρες της ομάδας αυτής δεν έχουν εμπλακεί στις άγριες μάχες που συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια ανάμεσα στους ισλαμιστές της Ανσάρ και τους άνδρες της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, αλλά πλέον, λέει ο Μαχμούντ, «έχουν αναμειχθεί», θέλοντας και μη.

Το Σάββατο, μόλις μερικά λεπτά από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και μόλις 20 χιλιόμετρα μακρύτερα, εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα 5 άνθρωποι να βρουν το θάνατο - ανάμεσά τους ο Αυστραλός εικονολήπτης Πολ Μοράν. Η ενέργεια αποδόθηκε στην Ανσάρ.

Πριν καταλάβουν τι είχε συμβεί το Σάββατο, τα μέλη της Πατριωτικής Ενωσης πανηγύριζαν. «Χαιρόμαστε που επιτέλους ξεφορτωνόμαστε αυτούς τους τρομοκράτες», έλεγε ο Κούρδος οπλαρχηγός Μουσταφά Σεντ Καντέρ. «Προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στη χώρα μας», πρόσθεσε, μιλώντας για τον κουρδικό θύλακα. «Η καταστροφή τους είναι λόγος να χαιρόμαστε». Οι πανηγυρισμοί κόπασαν απότομα, όπως ο Μαχμούντ εξήγησε, όταν έγινε σαφές πως οι 65 νεκροί, ή κατ' άλλους πάνω από 100, των βομβαρδισμών ανήκαν στην Ισλαμική Οργάνωση. Το ερώτημα είναι αν επρόκειτο περί «λάθους» και γιατί έγινε αυτό: ποιος στοχοποίησε τους μαχητές της Ισλαμικής Οργάνωσης;

Οσοι κάτοικοι των χωριών Μπιγαρέ και Χουρμάλ είχαν μείνει στις περιοχές αυτές, έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις εστίες τους φοβούμενοι νέους βομβαρδισμούς. Ο Καντέρ υποστήριξε ότι «εμείς, ως κυβέρνηση του Κουρδιστάν, θα τους βοηθήσουμε... έχουν συγγενείς σε άλλες πόλεις». Ενας 17χρονος Κούρδος, φεύγοντας με μια σάκα με ρούχα, έλεγε πως «φοβάμαι ότι έρχονται κι άλλοι πύραυλοι για μας». Ενας 18χρονος που έφευγε μαζί του είπε χωρίς να κρύβει την πικρία του ότι «ζούμε τον τρόμο και τον πόλεμο δίχως τέλος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ