Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Ο πόλεμος θα κερδηθεί στους δρόμους»...

Ιταλία

Associated Press

Ιταλία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ - ΚΑΪΡΟ.--

«Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες», φώναζε ένας. «Ναι! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ζεις σε ένα φασιστικό καθεστώς», απαντούσαν εν χορώ εκατοντάδες χιλιάδες Νεοϋρκέζοι που πήραν μέρος το Σάββατο σε μία από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις!

Αν και ο στόχος τελικά δεν επιτεύχθηκε να γίνει η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έγινε ποτέ, εξαιτίας και αντικειμενικών συνθηκών - όρα αποκλεισμός από την αστυνομία, κλείσιμο ακόμη και γραμμών του Μετρό, φυσικά για λόγους ασφαλείας - τα συνθήματα «Οχι αίμα για το πετρέλαιο» και «Δώστε ευκαιρία στην ειρήνη» κατέκλυσαν το κεντρικό Μανχάταν και τη λεωφόρο Μπρόντγουεϊ. Ο αριθμός των διαδηλωτών ποικίλλει, επισήμως η αστυνομία δίνει 150.000, τα διεθνή ΜΜΕ διπλασιάζουν το νούμερο, οι διαδηλωτές μιλούν για 400.000. Γεγονός αναντίρρητο, σύμφωνα με το αμερικανικό ABC και τα βρετανικά BBC και Reuters, ότι η κεφαλή της πορείας είχε ήδη φτάσει στο Washington Park στην περιοχή Γκρίνουιτς Βίλατζ (4η οδός), διασχίζοντας τη λεωφόρο Μπρόντγουεϊ, ενώ η ουρά δεν είχε ξεκινήσει ακόμη από την Τάιμς Σκουέρ (42 δρόμους). Δηλαδή 38 οικοδομικά τετράγωνα ή το μισό Μανχάταν!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου λαμβάνουν μέρος στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, καλώντας τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μην επικαλείται τα θύματα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη για να δικαιολογήσει τον πόλεμο σε βάρος του Ιράκ.

Ισπανία

Associated Press

Ισπανία
«Είμαι εναντίον του πολέμου. Το μόνο που μπορώ να κάνω για να εκδηλώσω την αγανάκτησή μου γι' αυτό το έγκλημα που διαπράττουν ο Πρόεδρος Μπους και οι συνεργάτες του είναι να λάβω μέρος σε τέτοιου είδους αντιπολεμικές συγκεντρώσεις» θα δηλώσει κάποιος συγγενής των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η επιβαλλόμενη πολιτική της «μηδενικής ανοχής» και της «εθνικής ομοψυχίας» από την 11η Σεπτεμβρίου δε δείχνει να έχει τόσους οπαδούς όσους ήθελαν να μας πείσουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Διαδηλώσεις κατά του πολέμου εξακολουθούν να γίνονται σε όλες τις πόλεις της αμερικανικής επικράτειας, όπως το Σιάτλ, το Σαν Φρανσίσκο, το Πόρτλαντ κ.α., παρά την τρομοκρατική καταστολή των διαδηλώσεων, αφού μέχρι στιγμής χιλιάδες έχουν συλληφθεί τις τρεις πρώτες ημέρες. Την εμφάνισή τους έκαναν και διαδηλώσεις υπέρ των στρατιωτών που πολεμούν στο Ιράκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι λεκτικές και φυσικές ακόμη αντιπαραθέσεις μεταξύ αντιπολεμικών και φιλοπολεμικών διαδηλωτών δε λείπουν, όπως έγινε π.χ. στο Σικάγο. Ιδιαίτερη σημασία λαμβάνει και η αντίδραση στο Λος Αντζελες. Χτες, λίγο πριν την επανομή των Οσκαρ αντιπολεμική πορεία χιλιάδων διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το θέατρο όπου θα απονεμηθούν τα Οσκαρ, με επικεφαλής και υποψήφιους, όπως η Σούζαν Σάραντον, ο Τιμ Ρόμπινς, αλλά και ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδοβάρ.

Αστυνομική βία στο Σαν Ντιέγκο

Associated Press

Αστυνομική βία στο Σαν Ντιέγκο
Ομως διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές πόλεις του Καναδά, στο Μεξικό, στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Περού, τη Βολιβία, την Κολομβία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, το Πουέρτο Ρίκο...

«Δολοφόνοι!»

Ποτάμια οργής κατά του πολέμου και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, από το Βορρά έως το Νότο. Σε αρκετές πόλεις της Ιταλίας, ενώ στη Νάπολη οι διαδηλωτές διέσχισαν την πόλη και κατέληξαν στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο προάστιο του Μπανιόλι. Στη Βενετία η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που πέταξαν κόκκινη μπογιά στα σκαλιά του Βρετανικού Προξενείου. Χιλιάδες διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική ναυτική βάση στη Σιγονέλα, στην ανατολική Σικελία και έξω από την αεροπορική βάση του Αβιάνο.

Στην Ισπανία, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και στη Μαδρίτη. Ωστόσο το βράδυ η αστυνομία έριξε λαστιχένιες σφαίρες και χρησιμοποίησε ρόπαλα για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί διαδηλωτές!

Στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στην Αυστρία, σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, στην Ελβετία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και όλες τις σκανδιναβικές χώρες, στη Βρετανία, χιλιάδες κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν «Εξω ο Μπλερ!» και «Φέρτε Πίσω τα Παιδιά Μας!», ξεκίνησαν από το κεντρικό Λονδίνο και περνώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ έφτασαν στο Χάιντ Παρκ. Ενα ακόμη μέτωπο των διαδηλωτών είναι και οι στρατιωτικές βάσεις. Στη βάση Φέρφορντ στη Βρετανία από όπου εξορμούν τα βρετανικά και αμερικανικά Β-52, η πολιορκία από χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίστηκε. Στο Μενγουίθ Χιλ συγκεντρώθηκαν αρκετές χιλιάδες κόσμου και ακολουθώντας τις οδηγίες του προσκλητηρίου επιχείρησαν να τυλίξουν τη βάση με αλουμινόχαρτο. Χαρταετοί φτιαγμένοι από αλουμινόχαρτο, καθρέφτες, ένα σωρό αυτοσχέδιες κατασκευές - όλα σε μια συμβολική προσπάθεια να παρεμποδιστεί η λειτουργία της μεγαλύτερης κατασκοπευτικής βάσης του κόσμου, η οποία μάλιστα βραβεύτηκε για την «προσφορά» της στον Πόλεμο του Κόλπου το '91...

Νέα Ζηλανδία

Associated Press

Νέα Ζηλανδία
Στο πόδι και ο αραβικός κόσμος. Στο Σουδάν, ένας σπουδαστής σκοτώθηκε, όταν αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Χαρτούμ. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα και στην Αίγυπτο, ενώ φοιτητές στο ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ έκαψαν την αμερικανική, τη βρετανική και την ισραηλινή σημαία. Χίλιοι Σύροι φοιτητές διαδήλωσαν επίσης μαζί με Παλαιστίνιους στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, στη Συρία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θα θυσιαστούμε για σένα, Βαγδάτη» και κρατώντας πανό στα οποία αναγραφόταν «Κάτω η αδικία και τα συμφέροντα του Μπους».

Περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Γάζα, κρατώντας φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν και φωνάζοντας «Είμαστε μαζί σου Σαντάμ, είμαστε μαζί με το λαό του Ιράκ». Διαδηλώσεις όμως έγιναν και στην Κένυα, τη Σομαλία, τη Μαυριτανία, τη Νότια Αφρική και στο Αφγανιστάν.

Λίγες ώρες μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς του Σαββάτου στη Βαγδάτη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν επίσης στην Ινδία, Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το Μπαγκλαντές, όπου έγινε και γενική απεργία, αλλά και στην Ταϊβάν.


Βραζιλία

Eurokinissi

Βραζιλία
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηχηρές οι φωνές κατά του πολέμου και των δυνάμεων κατοχής... (2003-04-15 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις (2003-03-31 00:00:00.0)
«Πόλεμος» στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών (2003-03-23 00:00:00.0)
«Οχι πόλεμος για το πετρέλαιο» (2002-10-01 00:00:00.0)
Δεκάδες χιλιάδες «όχι» στον πόλεμο (2001-11-20 00:00:00.0)
Ηρθε η ώρα για το μεγάλο ΟΧΙ στον πόλεμο (2001-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ