- Ο λαός της Βορειοδυτικής Ελλάδας έριξε χτες τις πύλες της ΝΑΤΟικής βάσης στο Ακτιο, εισβάλλοντας στη δολοφονική σφηγκοφωλιά και διατρανώνοντας αυτό που πολύ γρήγορα θα καταλάβουν οι ΝΑΤΟικοί και οι... - 1999-05-28 00:00:00.0"/> - Ο λαός της Βορειοδυτικής Ελλάδας έριξε χτες τις πύλες της ΝΑΤΟικής βάσης στο Ακτιο, εισβάλλοντας στη δολοφονική σφηγκοφωλιά και διατρανώνοντας αυτό που πολύ γρήγορα θα καταλάβουν οι ΝΑΤΟικοί και οι... - 1999-05-28 00:00:00.0" /> Ούτε σπιθαμή ελληνικής γης στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΙΟ
Ούτε σπιθαμή ελληνικής γης στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες
  • Ο λαός της Βορειοδυτικής Ελλάδας έριξε χτες την πύλη της βάσης, που θέλουν να μετατρέψουν σε νέο Αβιάνο
  • Βάρβαρη επίθεση από τα ΜΑΤ, που η κυβέρνηση θέτει στην υπηρεσία των "δυνάμεων κατοχής"

Ο λαός της Βορειοδυτικής Ελλάδας έριξε χτες τις πύλες της ΝΑΤΟικής βάσης στο Ακτιο, εισβάλλοντας στη δολοφονική σφηγκοφωλιά και διατρανώνοντας αυτό που πολύ γρήγορα θα καταλάβουν οι ΝΑΤΟικοί και οι απολογητές τους: Πως ούτε μια σπιθαμή ελληνικής γης θα παραδοθεί στους δολοφόνους των λαών. Η κυβέρνηση, από την άλλη, έπραξε χτες στο Ακτιο το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει καλά. Να χτυπάει το λαϊκό κίνημα και να προστατεύει τα υπερατλαντικά και ευρωπαϊκά αφεντικά της.

Ετσι, μετέτρεψε σε πεδίο μάχης τη χτεσινή αντιπολεμική διαδήλωση του λαού έξω από τη ΝΑΤΟική βάση, με τα ΜΑΤ να ρίχνουν δακρυγόνα και να ορμούν εναντίον γερόντων και παιδιών. Εκατοντάδες λαού, νέοι, γέροι, γυναίκες και παιδιά, κρατώντας ελληνικές και κόκκινες σημαίες, πλακάτ και πανό με αντιπολεμικά συνθήματα, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ηπείρου, αλλά και από το Αγρίνιο, τη Λευκάδα και τη Ναύπακτο, περικύκλωσαν τη βάση στις 7 το απόγευμα, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή του Ακτιου σε Αβιάνο. Η βάση φυλασσόταν από ισχυρότατες δυνάμεις της Αστυνομίας, των ΜΑΤ και της ασφάλειας του αεροδρομίου, ενισχυμένες και από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Στο δημόσιο δρόμο, περιμετρικά της βάσης, έκαναν συχνές περιπολίες περιπολικά και ασφαλίτικα αυτοκίνητα. Την ώρα που ξεδίπλωναν τα πανό οι διαδηλωτές ένα ιπτάμενο ραντάρ "ΑΒΑΚΣ", το τρίτο συνολικά μέχρι στιγμής που βρίσκεται στη βάση, πέρασε πάνω απ' τα κεφάλια τους και προσγειώθηκε.

Φωνάζοντας συνεχώς αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά και αντικυβερνητικά συνθήματα, τα οποία έγραψαν με σπρέι στους τοίχους της πύλης και αφού ακούστηκαν οι χαιρετισμοί των φορέων, περίπου στις 8 το βράδυ, οι διαδηλωτές έσπασαν την αστυνομική αλυσίδα και εισέβαλαν στη βάση, ρίχνοντας με την ορμή τους την κεντρική πύλη και φτάνοντας μέχρι το άδειο φυλάκιο λίγα μέτρα πιο μέσα. Σε αυτό το σημείο ανέλαβαν τα ΜΑΤ, τα οποία, επιδεικνύοντας το γνωστό τους ζήλο, επιτέθηκαν με δακρυγόνα και κλομπ στους διαδηλωτές. Ακολούθησε πανδαιμόνιο όπου μικρά παιδιά, με κατακόκκινα μάτια και πνιγμένα από τα δακρυγόνα, έκλαιγαν και παππούδες να προσπαθούσαν να φυλαχτούν τρέχοντας. Φυσικά τα ΜΑΤ απέτυχαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση, η οποία γρήγορα ανασυντάχθηκε και αντεπιτέθηκε ρίχνοντας πέτρες και ό,τι άλλο αντικείμενο έβρισκε στα ανθρωπόμορφα μαντρόσκυλα των "εκσυγχρονιστών" και των αφεντικών τους.

Η αγανάκτηση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που μια έξοδος που αποπειράθηκαν να κάνουν τα ΜΑΤ απέβη άκαρπη. Και από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν τα ίδια να είναι αποκλεισμένα. Αμέσως μετά, ο κόσμος διαλύθηκε ήρεμα.

Εξω από τη βάση του Ακτιου, τους διαδηλωτές χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,ο οποίος φώναξε πως "ήρθαμε εδώ για να ξεκινήσουμε το διώξιμο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων". Απευθύνθηκε προς τους Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικούς της βάσης, καλώντας τους να μη δεχτούν να αποτελέσουν κομμάτι του στρατού των δολοφόνων αλλά και στις δυνάμεις ασφαλείας λέγοντάς τους πως η θέση τους είναι με το λαό. Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει ο ελληνικός λαός να μετατραπεί η χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών. "Ο ελληνικός λαός είναι υπομονετικός, αλλά δε συγχωρεί κανέναν. Δε θα αφήσουμε στην καλή διάθεση των δολοφόνων την αναχώρησή τους, το τσάκισμά τους από αυτόν τον τόπο. Θα το κάνουμε εμείς. Δεν ξέρουν ότι κάθε μέρα θα διογκώνεται αυτό το κύμα της αντίστασης, της επίθεσης, της αντεπίθεσης. Θα τους πάρουμε σβάρνα. Δε θα μείνουν πουθενά σ' αυτό τον τόπο. Δεν έχουν χώμα να σταθούν εδώ", τόνισε ο Απ. Τασούλας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Κώστας Φωτεινός,μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Λευκάδας, σημείωσε πως η ΝΑΤΟική επίθεση αποτελεί ωμή βαρβαρότητα και κάλεσε το λαό να αντισταθεί στην καταπάτηση των ανθρώπινων αξιών και της ίδιας της ζωής.

Η Γεωργία Λαδογιάννη,επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Γιουγκοσλαβία, κάλεσε το λαό, με την πάλη του, να αποτρέψει τη μετατροπή του Ακτιου σε νέο Αβιάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ