Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
16Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΣΕΕ
ΠΑΣΠ και ΔΑΠ χειροκροτητές ΝΑΤΟ και ΕΕ

Σε συνέδριο χειροκρότησης της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, μετέτρεψαν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ το 16ο Συνέδριο της Εθνικής Σπουδαστικής Ενωσης Ελλάδας,που ξεκίνησε χτες στο ΤΕΙ Αθήνας. Το συνέδριο αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την ανάδειξη νέου Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ, να καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις και να ψηφίσει πρόγραμμα δράσης.

Απαίτηση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας,σε αντίθεση βέβαια με τις άλλες παρατάξεις, ήταν μια ΕΣΕΕ "αγωνιστική και όχι πουλημένη και κυβερνητική". Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών τα μέλη της Πανσπουδαστικής έδιναν το αγωνιστικό στίγμα, τη διάθεση των σπουδαστών για αγώνα και πάλη για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, μόρφωση και ειδίκευση για όλους, απαιτώντας το νέο ΚΣ της ΕΣΕΕ να είναι σταθερά με την πλευρά των σπουδαστών και του λαού και όχι με την πλευρά της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να οργανώνει τον αγώνα των σπουδαστών και όχι να χειροκροτεί την κυβέρνηση και να υποκλίνεται στην πολιτική της.

Το απερχόμενο ΚΣ της ΕΣΕΕ διήρκεσε πραξικοπηματικά πέντε χρόνια αντί για δύο, έχοντας πλήρως απομονωθεί η πλειοψηφία του από τις διαθέσεις και τις διεργασίες που συντελέστηκαν στο σπουδαστικό κίνημα. Και χτες με πραξικοπηματικό τρόπο ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, καταπατώντας την πρακτική των προηγούμενων 15 συνεδρίων, αποφάσισε η σύνθεση του προεδρείου να αποτελείται από τέσσερις εκπροσώπους της ΔΑΠ, τρεις της ΠΑΣΠ και από έναν για τις παρατάξεις ΠΚΣ, ΝΕΟ, ΣΑΑΣ και ΕΑΑΚ. Η Πανσπουδαστική πρότεινε να αποτελείται το προεδρείο από έναν εκπρόσωπο από κάθε παράταξη. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή και γι' αυτό η ΠΚΣ, δηλώνοντας την αντίθεσή της, αποσύρθηκε από το προεδρείο, στο οποίο τελικά και έμειναν οι τέσσερις εκπρόσωποι της ΔΑΠ και οι τρεις της ΠΑΣΠ.

Η ΠΚΣ κατέθεσε στο συνέδριο ψήφισμα προς έγκριση, καταδίκης των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία, απαιτώντας να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος. Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την ΠΚΣ και ανεξάρτητους σπουδαστές, ενώ οι παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ με συνθήματα γηπέδου δεν άφηναν στην αρχή ακόμα και να διαβαστεί το ψήφισμα, χωρίς όμως να τολμήσουν και να το καταψηφίσουν.

Στη συνέχεια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και καταδίκης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, που πιστά ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, η Πανσπουδαστική κάλεσε όλες τις παρατάξεις να κάψουν τη σημαία της ΕΕ που βρίσκεται στο προαύλιο του ΤΕΙ. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ και πάλι δε συμμετείχαν, ζητώντας από τα μέλη της Πανσπουδαστικής να μην "αποσυρθούν" από το χώρο του συνεδρίου.

Με ένα καταιγισμό συνθημάτων που δόνησαν το χώρο του Ιδρύματος, όπως "Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο" και "50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία", τα μέλη της Πανσπουδαστικής βγήκαν στο προαύλιο, κατέβασαν τη σημαία της ΕΕ και την έκαψαν βροντοφωνάζοντας συνθήματα. Στη συνέχεια μπήκαν ξανά στο χώρο του συνεδρίου και κατέθεσαν την καμένη σημαία στο προεδρείο, το οποίο και απαρτιζόταν από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ έθεσαν πραξικοπηματικά θέμα για καταστατικές αλλαγές στα όργανα του σπουδαστικού κινήματος, αλλαγές που προηγουμένως δεν είχαν συζητηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις και στους Σπουδαστικούς Συλλόγους. Η Πανσπουδαστική απέτρεψε να τεθεί τέτοιο ζήτημα, τονίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές είναι για να μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει και να χειραγωγεί το σπουδαστικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ