Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΝΑΠ
Ανανδροι δολοφόνοι αρρώστων!

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την πρόταση, να γίνει μαζί με τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα, ώστε να αποφανθούν οι λαοί της Ευρώπης, αν είναι υπέρ ή κατά των βομβαρδισμών

"Αν δεν είναι έγκλημα όταν βομβαρδίζονται τα νοσοκομεία και σκοτώνονται ασθενείς, τότε τι είναι έγκλημα; Ποιοι είναι οι δολοφόνοι, αν δεν είναι αυτοί που βομβάρδισαν μια νευρολογική κλινική, την ώρα που γεννούσαν δυο γυναίκες;"

Η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, που, μαζί με το "18 Ανω" και άλλους φορείς, πήγε στη Γιουγκοσλαβία είχε τη δραματική εμπειρία να βρεθεί στα ερείπια της νευρολογικής κλινικής Ντράγκισα Μίσοβιτς, που βομβάρδισαν οι άνανδροι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ τις πρώτες πρωινές ώρες της 20.5.1999. Μέσα στο λεωφορείο της επιστροφής (21.5.1999) συντάχτηκε ένα οργισμένο κείμενο καταδίκης της κτηνωδίας, στο οποίο στηρίχτηκε η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, με την οποία καταδίκασε τη βαρβαρότητα του ΝΑΤΟ.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ δε βρίσκονταν τα λόγια να αποδώσουν την ευρω-ΝΑΤΟική κτηνωδία και το μέγεθος της καταστροφής στη γειτονική χώρα. Ακόμα τα ίδια λόγια αποδείχτηκαν φτωχά για να αποτυπώσουν το μεγαλείο του ηθικού, που έζησε από κοντά η αντιπροσωπεία στην τριήμερη παραμονή της στο Βελιγράδι. Δύσκολα, πάλι, μπορούσαν να αποδώσουν τα εναλλασσόμενα αισθήματα των λειτουργών της υγείας, που αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον πάσχοντα άνθρωπο.

Καταγράφουμε, χωρίς να υστερούν όλες οι μαρτυρίες, τα λόγια του Ηλία Σιώρα,καρδιολόγου απ' τον "Ευαγγελισμό" και μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ: "Νιώσαμε αγανάκτηση και μίσος για τους δολοφόνους. Μας εξέπληξε ο ηρωισμός του γιουγκοσλαβικού λαού. Η αλληλεγγύη πρέπει να εκδηλωθεί πιο έμπρακτα και ακόμη περισσότερο".

Αυτή τη στιγμή, επισήμαναν, υπάρχει τρομαχτική έλλειψη φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Εχουν τραυματιστεί 500.000 άτομα, ενώ τα νοσοκομεία μπορούν να περιθάλψουν μόνο 50.000 τραυματίες. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως είπαν οι γιατροί, έχουν υποστεί μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία τους.

Πιο δραματική είναι η κατάσταση των παιδιών, που πάσχουν από καρκίνο και βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Τα νοσοκομεία στο Βελιγράδι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και γι' αυτό οι Ελληνες γιατροί ήρθαν ήδη σε επαφή με το ΔΣ του νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία", προκειμένου στο πλαίσιο του 10% της μεταμόσχευσης μυελού των οστών, που πραγματοποιεί σε παιδιά αλλοδαπών, να καλύψει και αυτές τις ανάγκες.

Φοβερές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των κατοίκων της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με έρευνα του Ψυχικής Υγείας της Γιουγκοσλαβίας, το 60 - 70% του πληθυσμού παρουσιάζει αγχώδεις αντιδράσεις, είπε η Κατερίνα Μάτσα επιστημονική υπεύθυνη του "18 Ανω"."Ιδιαίτερα, συνέχισε η Κ. Μάτσα, πλήττονται οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Αυτό, όμως, δεν έχει κάμψει το ηθικό του λαού που ξέρει να αντιστέκεται με ήθος και αξιοπρέπεια στους ΝΑΤΟικούς επιδρομείς". Είπε επίσης ότι πρότειναν συνεργασία με τους Γιουγκοσλάβους συναδέλφους τους, προκειμένου οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

Οι γιατροί κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να διευκολύνει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Τέλος, οι γιατροί κατάγγειλαν την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα, ο οποίος αρνήθηκε σε πέντε προσκλήσεις της ΕΙΝΑΠ να συναντηθεί μαζί της για να συζητήσει τις προτάσεις της. Μια απ' τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ είναι η διάθεση 5% - 10% των κρεβατιών νοσοκομείων για την περίθαλψη των τραυματιών απ' τη Γιουγκοσλαβία που θα γίνει με υπερεργασία - και χωρίς πληρωμή - απ' τους γιατρούς.

Ο Λ. Παπαδήμας, όπως κατάγγειλαν οι γιατροί, όχι μόνο δε βοήθησε την αποστολή, αλλά δεν τους έδωσε ούτε άδεια για τις μέρες που έμειναν στο Βελιγράδι!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ