Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προς σκληρότερη κατοχή...

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής «στρατιωτικού νόμου» εξετάζει η διορισμένη «μεταβατική» κυβέρνηση, όπως αποκάλυπταν χτες μέλη της, προκειμένου να μπορέσουν να σταματήσουν, με κάποιο τρόπο, τις επιθέσεις που δέχονται οι κατοχικές δυνάμεις και όσοι γίνονται αντιληπτοί ως συνεργάτες τους. Μια τέτοια κίνηση, ουσιαστικά, θα δώσει, και τυπικά, το «ελεύθερο» στις κατοχικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση επιθυμούν και να χρησιμοποιήσουν όση βία επιθυμούν για να καταστείλουν κάθε εστία αντίστασης.

Εντούτοις, οι ενδοιασμοί είναι αρκετοί καθώς μια τέτοια επιλογή θα δώσει καθοριστικό πλήγμα στην εικόνα της «ελεύθερης» κυβέρνησης, που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιρακινός διορισμένος υπουργός Εσωτερικών, Φάλαχ Χάσαν αλ Νακίμπ, δήλωνε, χτες, ότι υπάρχουν μόνο σκέψεις και δεν τίθεται, προς το παρόν, κανένα θέμα επιβολής «στρατιωτικού νόμου».

Στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σκληρές μάχες ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και αντάρτες σημειώθηκαν στην περιοχή γύρω από τη Μπαακούμπα, βορείως της Βαγδάτης. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι σκότωσαν 5 αντάρτες ενώ ο δικός τους απολογισμός για τις μάχες της προηγούμενης ημέρας ήταν 10 νεκροί αντάρτες και 1 Αμερικανός στρατιώτης τραυματίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι μάχες συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ χτες.

Παράλληλα, στο νότιο Ιράκ, στη Νασιρίγια 4 Ιρακινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να απενεργοποιήσουν βόμβα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επίθεση με όλμους δέχτηκε το αρχηγείο των βρετανικών δυνάμεων και της ιρακινής αστυνομίας στην Αμάρα, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Την ίδια στιγμή, νυχθημερόν εργάζονται Ιρακινοί και ξένοι τεχνικοί για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από σαμποτάζ, στις αρχές της βδομάδας, στους δύο κύριους πετρελαιαγωγούς που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο στον τερματικό σταθμό της Βασόρας, από όπου, τα τελευταία 24ωρα, έχουν σταματήσει οι εξαγωγές. Πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανότατα σήμερα θα γίνει μια πρώτη δοκιμή και επικρατούσε αισιοδοξία ότι εντός των επομένων 24ώρων θα αποκατασταθεί σταδιακά η ροή του ιρακινού πετρελαίου.

Πιέζει ο Ερυθρός Σταυρός

Για απόκρυψη Ιρακινών κρατουμένων κατηγορεί ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός τις κατοχικές δυνάμεις και την αμερικανική διοίκησή τους στο Ιράκ. Αφορμή στάθηκε ο εντοπισμός ενός Ιρακινού κρατουμένου, που φέρεται να είναι μέλος της ισλαμιστικής «Ανσάρ αλ Ισλάμ», του οποίου η ύπαρξη υπό αμερικανική κράτηση κρατήθηκε μυστική από τον Ερυθρό Σταυρό από πέρυσι τον Ιούλη. Εκπρόσωποι του Οργανισμού κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης για τα δικαιώματα των αιχμαλώτων και υποστηρίζει ότι προφανώς υπάρχουν πολλοί ακόμη «κρατούμενοι - φαντάσματα».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε ότι έδωσε ο ίδιος εντολή να αποκρυφτεί το όνομα του συγκεκριμένου κρατουμένου από τον Ερυθρό Σταυρό μετά από σχετικό αίτημα του πρώην διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι «όταν τίθεται θέμα μείζονος εθνικής και στρατιωτικής ασφάλειας, υφίσταται το δικαίωμα της απόκρυψης κρατουμένων», κάτι που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον Ερυθρό Σταυρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ