Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αλληλοσφαγή των «συμμάχων των συμμάχων»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μαίνονταν χτες οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες δύο αντιπάλων πολεμάρχων στην επαρχία Γκορ, με τουλάχιστον 10 νεκρούς, την ημέρα που επέστρεψε από τις ΗΠΑ ο «Πρόεδρος» της λεγόμενης μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι. Ο κυβερνήτης της Γκορ αναγκάστηκε να διαφύγει πανικόβλητος από την πρωτεύουσα της επαρχίας Τσαγκτσαράν, για να ζήσει. Οι μάχες, 220 χλμ. δυτικά της Καμπούλ, τον ανάγκασαν, σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας Ντιν Μοχάμεντ Αζίμι, να αναζητήσει καταφύγιο «είτε στη Χεράτ είτε στην Καμπούλ». Ο ίδιος, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», δήλωσε πως τουλάχιστον 10 άνδρες του έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες, και 17 άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ 1.500 στρατιώτες του ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν την πόλη. Πάνω από την πόλη πέταγαν για αναγνωρίσεις αμερικανικά μαχητικά.

Την επίθεση έκαναν άνδρες πιστοί στον Αμπντούλ Σαλάαμ Χαν, πολέμαρχο της επαρχίας υπό την ηγεσία του Ράις Σαλάμ, που τώρα έχει στραφεί εναντίον του κυβερνήτη. Το αντικείμενο της σύγκρουσης είναι η νομή της εξουσίας στην Γκορ, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Στο μεταξύ χτες σημειώθηκε και νέα επίθεση εναντίον των γραφείων του ΟΗΕ στην Κανταχάρ με ρουκέτες, χωρίς να υπάρξουν θύματα παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Και στο κεντρικό Αφγανιστάν ένας Αφγανός μεταφραστής σκοτώθηκε και δύο Νεοζηλανδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση αγνώστων οπλοφόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ