Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χιλιάδες κρατούμενοι σε μυστικές φυλακές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Το θέμα ήδη γνωστό... Χιλιάδες «ύποπτοι» για τρομοκρατία κρατούνται από τους Αμερικανούς σε μυστικές φυλακές, σε περισσότερα από 20 κέντρα κράτησης, που βρίσκονται στο Ιράκ, στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στην Ιορδανία και σε δύο αμερικανικά πλοία. Επιβεβαιώνεται και με την αποκαλυπτική έκθεση της οργάνωσης Human Rights First, με τίτλο «Τερματίζοντας τη Μυστική Κράτηση».

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα, στην Ουάσιγκτον, την ημέρα που ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδέχτηκε ότι ο αμερικανικός στρατός κρατά κάτω από συνθήκες μυστικότητας έναν αιχμάλωτο στο Ιράκ, χωρίς να έχει ενημερώσει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Μεταξύ των κέντρων κράτησης για τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να δώσει στοιχεία είναι ένα στο Κοχάτ του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, η φυλακή αλ-Τζαφρ, ένα κέντρο ανάκρισης που έχει δημιουργήσει η CIA στην Ιορδανία και οι εγκαταστάσεις στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία, στον Ινδικό Ωκεανό. Υπάρχουν επίσης υποψίες ότι χρησιμοποιούνται ως φυλακές τα πολεμικά πλοία «USS Bataan» και «USS Peleliu».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι μυστικά κέντρα κράτησης υπάρχουν στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων οι εγκαταστάσεις της CIA στην Καμπούλ, η αεροπορική βάση Μπαγκράμ και μία βάση στην Κανταχάρ.

Στο μεταξύ, στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει εξ αφορμής αυτή τη φορά την προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής του Κογκρέσου που διερευνά τα γεγονότα της 11η Σεπτέμβρη, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι πέρασε με τη σειρά του και αυτός στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι οι αποδείξεις για τη διασύνδεση μεταξύ της «Αλ Κάιντα» και του Ιρακινού πρώην ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν είναι ξεκάθαρες, προσθέτοντας ότι τα δημοσιεύματα, που υποστηρίζουν ότι η επιτροπή για την 11η Σεπτέμβρη έχει καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα, είναι τελείως ανεύθυνα.

Τέλος, αναπάντεχη - για άλλη μία φορά - χείρα βοηθείας προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Για «δικούς του λόγους», εννοείται, ο Πούτιν, έρχεται να αποκαλύψει πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει πολλάκις τις ΗΠΑ ότι οι ειδικές δυνάμεις του πρώην ηγέτη του Ιράκ προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αμερική, αλλά και πέρα από τα σύνορά της - κατά αμερικανικών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ