Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Πανηγυρική... αστυνομοκρατία

Πρόβες καταστολής για να μη διαταραχτεί η εορταστική ατμόσφαιρα της εαρινής Συνόδου Κορυφής

Αστυνομοκρατία. Αυτό θα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των τελετουργικών φανφάρων των σκόρπιων Ευρωπαίων, που θα πανηγυρίσουν στις 16-17 του μηνός στην Αθήνα τη διεύρυνση του μεταξύ τους χάσματος. Η αστυνομοκρατία αναμένεται να αποτελέσει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ελληνικής Ολυμπιάδας ενάμιση χρόνο αργότερα. Ηδη η Αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη εκπαιδεύεται εντατικά από Αμερικανούς συμβούλους και έχει αρχίσει να αποδίδει έργο με ξύλο, συλλήψεις και άλλα τέτοια...

Χτες ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας για τις λαμπρές μέρες που περιμένουν την Αθήνα και τους κατοίκους της κατά τη διάρκεια του εαρινού Συμβουλίου Κορυφής ήταν αποκαλυπτικός για το τι πρόκειται να συμβεί.

«Για το Νομό Αττικής, είπε ο Χρ. Πρωτόπαπας, υπάρχει γενικότερη λήψη μέτρων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αθήνας, όπου θα γίνει η τελετή και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις. Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρχει και αντικειμενικό πρόβλημα μετακινήσεων που λαμβάνεται υπόψη. Θέλουμε να γίνει κατανοητή η ουσία της συνάντησης αυτής και όχι να ασχοληθούμε με δευτερεύοντα προβλήματα που προφανώς μας αρέσουν ορισμένες φορές, αλλά δεν είναι τα κύρια. Ενόψει και αυτής της Συνόδου, το υπουργείο θα αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες για συναντήσεις με φορείς των ΜΜΕ και των εφημερίδων. Επίσης, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και εγώ, έχουμε ζητήσει να συναντηθούμε και με τους διευθυντές ειδήσεων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, προκειμένου να εξηγήσουμε τις συναντήσεις του διημέρου και να ζητήσουμε, βεβαίως, για καθαρά εθνικούς λόγους, ανάλογη προβολή από όλους».

Για «εθνικούς λόγους», λοιπόν, η Αθήνα θα βρεθεί υπό αστυνομικό κλοιό και οι κάτοικοί της θα υποχρεωθούν να συμμετέχουν στο πανηγυρικό κλίμα ή να σιωπήσουν.

Η «στιγμή» του εαρινού συμβουλίου για την κυβέρνηση είναι η υπογραφή της πράξης προσχώρησης των δέκα νέων μελών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Αττάλου. Προκειμένου, λοιπόν να μη διαταραχτεί η πανηγυρική ατμόσφαιρα από αγανακτισμένους κατοίκους της πόλης που δε θα μπορούν ούτε να περπατήσουν εκείνες τις μέρες, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να ορίσει την 16η του μηνός ως αργία στο Νομό Αττικής.

Ως προς τις περιοχές που θα επιτραπεί σε όσους δε συμμερίζονται την πανηγυρική λογική της κυβέρνησης και επιθυμούν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους με την πολιτική της, ο καθορισμός τους θα γίνει από την Αστυνομία. «Η Αστυνομία και οι Αρχές Ασφαλείας θα κρίνουν ποιοι θα είναι οι χώροι όπου θα υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα ασφάλειας για την προστασία των ηγετών, των αντιπροσωπειών και των ξένων δημοσιογράφων που θα έρθουν στη χώρα μας. Η Αστυνομία θα εκτιμήσει πώς ακριβώς θα διατάξει τα μέτρα ασφάλειας, ώστε να προστατεύεται η ευρύτερη περιοχή όπου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και βεβαίως και η περιοχή, όπου θα υπογραφεί η Συνθήκη Προσχώρησης των δέκα νέων μελών - χωρών στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ