Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ» ΚΑΙ «ΝΕΟΙ ΡΟΛΟΙ»

«ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ»...: «Με την ιρακινή αντίσταση να έχει καταρρεύσει και τα αμερικανοβρετανικά τανκς να παρελαύνουν, στην κυριολεξία, στα περίχωρα της Βαγδάτης και "να επιδεικνύουν την ισχύ τους στην καρδιά της πόλης", άπαντες πλέον αποδέχονται την ηγεμονική παρουσία των HΠA στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και προσαρμόζουν αναλόγως τη στάση τους. Τούτο είναι και το καινούριο δεδομένο αυτού του σύντομου, τελικώς, πολέμου, που αξιολογούν όλες οι κυβερνήσεις σε Ανατολή και Δύση... H Αθήνα αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τη νέα κατάσταση... Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να σταθμίσει τα νέα δεδομένα, να αξιολογήσει επαρκώς τις καινούριες συνθήκες και να τοποθετηθεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μόνο. Τα υπόλοιπα, τα φοβερά και τρομερά του πολέμου, όλα εκείνα που μας πληγώνουν και προκαλούν τα συναισθήματά μας, μπορούν να κηρύσσονται στους δρόμους, να συζητούνται στα σαλόνια ή στα καφενεία, αλλά επ' ουδενί δεν είναι αυτά που θα προσδιορίσουν την εθνική στρατηγική» (Από το βασικό θέμα της Κυριακάτικης «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΠΡΟΣΟΧΗ... «Την επόμενη ημέρα, τον ρόλο του ΟΗΕ, το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων και τη στάση της διεθνούς κοινότητας συζήτησαν "ΤΑ ΝΕΑ" με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε πως "όταν ο ιρακινός λαός θα μας καλωσορίζει ως απελευθερωτές όλοι οι ηγέτες θα θέλουν να είναι μαζί μας, γι' αυτό σημασία έχει τι έλεγαν και τι έπρατταν πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου, όχι μετά τη λήξη του". Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε ότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ήταν "υπερβολικά αρνητικές και ενθάρρυναν τον αντιαμερικανισμό". Συμπλήρωσε όμως ότι σε επίπεδο πράξεων η εικόνα είναι διαφορετική και επισήμανε την πολιτική απόφαση της Αθήνας να επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου και τη σημασία που είχε η χρήση της βάσης της Σούδας, ιδιαίτερα μετά την αρνητική στάση της Τουρκίας. Η συζήτηση επιβεβαίωσε τη σημασία που θα έχουν οι χειρισμοί της Αθήνας καθώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επαναχάραξης της γεωστρατηγικής πραγματικότητας της Μέσης Ανατολής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην οποία περιλαμβάνονται η Τουρκία και η Ελλάδα» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).

Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ... «Ο πόλεμος δε θα τελειώσει με την αμερικανική κατοχή της Βαγδάτης. Θα μπει στη νέα του φάση, με συνέπειες πιο σοβαρές για ολόκληρο τον κόσμο, αν η αντίσταση στην αυτοκρατορική αλαζονεία δεν είναι σθεναρή, αποφασιστική και συνεπής με τις αρχές του δικαίου, οι οποίες βιάζονται βάναυσα. Σ' αυτόν τον πόλεμο, η αυτοκρατορία είναι αντιμέτωπη με την παγκόσμια κοινή γνώμη, την υπερδύναμη που συγκροτούν οι πολλοί, με όπλα την ειρήνη, το δίκαιο, τον ανθρωπισμό και τις αξίες του. Αν αυτή η υπερδύναμη, δεν καμφθεί, δεν υπονομευτεί και δεν υποκύψει στη "ρεαλιστική" αντίληψη, που οδηγεί στην ατιμία του συμβιβασμού, η αυτοκρατορία θα ηττηθεί...» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρητορείες Μαλίκι, με σφαγές και απαγωγές(2006-07-27 00:00:00.0)
Αδιέξοδα σχέδια για την «ασφάλεια» της Βαγδάτης(2006-07-26 00:00:00.0)
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των λαών(2003-03-31 00:00:00.0)
ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ...(2003-03-27 00:00:00.0)
Βαρύ κλίμα, καμία ουσία(2003-03-20 00:00:00.0)
Καινούρια όξυνση(1996-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ