Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ
Στο επίκεντρο η αποφασιστική βελτίωση της δράσης των ΚΟΒ

Ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώ χαιρετίζει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των αντιστασιακών στο Γοργοπόταμο
Ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώ χαιρετίζει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των αντιστασιακών στο Γοργοπόταμο
Σε κλίμα πολιτικοϊδεολογικής συσπείρωσης και έντονου προβληματισμού για μεγαλύτερες επιτυχίες και καλύτερα αποτελέσματα στη δουλιά πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής ο γραμματέας της, Λουκάς Γκούνης, αναφέρθηκε στα σοβαρά καθήκοντα μαχητικοποίησης, έντασης της δράσης, απαιτητικότητας, ιδεολογικού και πολιτικού εξοπλισμού της ΚΟ που θέτουν οι σημαντικές εξελίξεις που ζούμε αυτή την περίοδο. Αφού παρουσίασε με στοιχεία τη σημασία που δείχνει η αστική τάξη για την περιοχή τόνισε την αναγκαιότητα να γίνουν οι κομμουνιστές της περιοχής ικανότεροι στην προώθηση και εκλαΐκευση της πολιτικής του Κόμματος, στην ενίσχυση και εδραίωση των συσπειρώσεων στις οποίες πρωτοστατούν, στην ενδυνάμωση της πολιτικής συσπείρωσης γύρω από την ΚΟΒ και στην αποτελεσματικότερη παρέμβαση στο χώρο της νεολαίας.

Αναφερόμενος στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, σημείωσε πως χρειάζεται αποφασιστική βελτίωση της εσωκομματικής ζωής. «Το πρώτο και χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ΚΟΒ, τόνισε, πρέπει να είναι η ενασχόλησή τους με όλα τα πολιτικά ζητήματα, τις εξελίξεις, τις αποφάσεις της ΚΕ, τη δράση των αντιπάλων και πώς αυτή εκδηλώνεται στο χώρο ευθύνης τους, την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Απαιτείται να ζωντανέψει η πολιτική συζήτηση στις ΚΟΒ. Μόνο αν συζητάμε πειστικά στην ΚΟΒ βοηθάμε τα μέλη του Κόμματος στην κατανόηση και αναγκαιότητα της δουλιάς, στην ένταξή τους στη δράση. Ετσι αναπτύσσεται δράση, παίρνονται πρωτοβουλίες, φτιάχνουμε σε κάθε ΚΟΒ πολιτικούς δεσμούς με οπαδούς, ψηφοφόρους μας, που σήμερα έχουμε αδύνατους. Τους γνωρίζουμε, τους ακούμε, τους εξοπλίζουμε με την πολιτική μας και τους αξιοποιούμε στη δράση». Αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ουσιαστική βελτίωση της οικοδόμησης στην εργατική τάξη της περιοχής και για την αξιοποίηση και διάδοση του «Ρ» και των άλλων εντύπων και εκδόσεων του Κόμματος.

Γραμμή συσπείρωσης και πάλης

Στην παρέμβασή της η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε - ανάμεσα σε άλλα - τις εντελώς νέες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να δράσουμε τα τελευταία χρόνια. Τόνισε πως «από το 16ο Συνέδριο είχαμε διαπιστώσει πως δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με τον τρόπο που πηγαίναμε παλιότερα. Το υπογραμμίζουμε, γιατί το περιεχόμενο της πάλης, τα ζητήματα της στρατηγικής έχουν διαφοροποιηθεί. Να πούμε ένα παράδειγμα: Μπορείς σήμερα να κάνεις έναν αγώνα αποκλειστικά για να περιορίσεις τις συνέπειες της πολιτικής του πολέμου, της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων; Πώς να τα αντιμετωπίσεις αυτά; Φυσικά εμείς στον αγώνα που κάνουμε υιοθετούμε και τέτοια αιτήματα, όπως π.χ. το αίτημα να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας. Αλλά κοιτάξτε, όταν ανεβαίνει η ανεργία μαζικά, όταν επιβάλλεται η μερική απασχόληση δεν μπορείς να περιορίζεις τον αγώνα σε κάποια επιδόματα. Καταλαβαίνετε ότι το ζήτημα δεν είναι ότι σου δίνουν απλά μικρότερες αυξήσεις. Εδώ τώρα διαμορφώνουν ένα συνολικό καθεστώς εργασιακών σχέσεων με όλο το εποικοδόμημα, το οποίο είναι άκρως αντιδραστικό. Εχεις ύφεση. Παρατεταμένη ύφεση στον καπιταλισμό.

Αυτός, λοιπόν, ο αγώνας σε σχέση με πριν έχει περισσότερο αντικαπιταλιστικό χαραχτήρα, αντικειμενικά. Δεν είναι δηλαδή περισσότερο αντικαπιταλιστικός γιατί έτσι εμείς τον θέλουμε υποκειμενικά. Γίνεται αντικειμενικά πιο αντικαπιταλιστικός. Συνεπώς είναι αναγκαίο τώρα να μιλάμε για λογική ρήξης.

Εμείς σαν κόμμα είχαμε από το 15ο Συνέδριο εκτιμήσει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συγχρονισμένης κρίσης του καπιταλισμού στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα. Λέγαμε ότι υπάρχει η βάση για μια τέτοια κρίση και για όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Βλέπετε τώρα το ρήγμα ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Γίνεται λόγος για να κάνουν οι χώρες της ΕΕ, όχι όλες γιατί δεν είναι ενωμένες, δικό τους στρατό. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί φοβούνται πως μπορεί να βρεθούν μπροστά σε έναν πόλεμο. Οι Αμερικανοί δήλωσαν πως αυτός είναι ο τέταρτος παγκόσμιος πόλεμος. Ο τρίτος λέει ήταν ο ψυχρός πόλεμος.

Σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί η πολιτική δράση της ΚΟΒ να αναλίσκεται μόνο στα μικροπροβλήματα. Πρέπει όλη μας η πολιτική να υποταχθεί στο κύριο. Στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου. Γραμμή συσπείρωσης, γραμμή αντιπαράθεσης, πάλη όχι απλώς για να ανατραπεί η ασκούμενη πολιτική, αλλά για να ανατραπεί η εξουσία. Βεβαίως, εμείς δε θα τους βάζουμε τη συμφωνία για το σοσιαλισμό, αλλά θα δημιουργούμε την ιδέα βαθιών αλλαγών στο πεδίο της εξουσίας. Δε λέμε πως δε θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα της γειτονιάς ή του χώρου δουλιάς. Αυτό πρέπει να γίνεται ακόμα και σαν κεκτημένη ταχύτητα. Οταν όμως η κατάσταση πάει εκεί που πάει εμείς πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα βασικά».

Να αντιμετωπίσουμε τη συνολική στρατηγική του ιμπεριαλισμού

«Είχαμε τον πόλεμο του Αφγανιστάν», σημείωσε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Προηγήθηκε αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα. Τι εκτιμούσε τότε το Κόμμα γι' αυτό; Οτι, είτε ήταν είτε όχι μια προβοκατόρική ενέργεια, αξιοποιείται για τη λήψη μέτρων καταστολής σ' όλο τον κόσμο και για τη διαμόρφωση μετώπου κατά των λαών.

Τον πόλεμο του Αφγανιστάν είπαν ότι τον έκαναν για την τρομοκρατία. Τότε βγήκαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ στους δρόμους και έλεγαν "Οχι στον πόλεμο, όχι στην τρομοκρατία". Εμείς εναντιωθήκαμε. Γιατί το σύνθημα "Οχι στον πόλεμο, όχι στην τρομοκρατία" ήταν βούτυρο στο ψωμί των ΗΠΑ. Εμείς λέγαμε όχι στον πόλεμο με κανένα πρόσχημα. Ετσι λοιπόν προετοιμάστηκε ιδεολογικά και πολιτικά το Κόμμα να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά τη συνολική στρατηγική του ιμπεριαλισμού.

Ακούγεται η άποψη. Μα και στον πόλεμο χώρια;

Ποιος είναι ο κρίσιμος κρίκος, το κεντρικό ζήτημα της γραμμής σ' αυτή τη συσπείρωση; Να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο. Αυτό δεν το λένε. Μπορεί να λένε να φύγει η Σούδα. Συμπληρώνουν όμως πως μια τέτοια ενέργεια θα είναι συνάρτηση των χειρισμών από όλη την Ευρώπη. Εμείς λέμε κλείστε τη Σούδα μονομερώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γιατί, στο κάτω - κάτω, τα Β.52, που ρίχνουν τις βόμβες διασποράς ανεφοδιάζονται από τη Σούδα.

Δεν μπορούμε, επίσης, να είμαστε μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη στις διαδηλώσεις. Γιατί έτσι θα συμμετέχουμε και εμείς στο παιχνίδι που παίζεται πως το ΠΑΣΟΚ αντιστέκεται και η κυβέρνηση τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αλλά και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα ξεπλύνουν τη θέση που έχουν πως δε ζητάμε αυξήσεις αυτή την περίοδο, λόγω του πολέμου και έτσι να περάσουν οι αποφάσεις της Λισαβόνας».

Η συνδιάσκεψη ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την ψήφιση των αποφάσεων και την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής. Γραμματέας της ΕΠ επανεκλέχτηκε ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ