Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα του Νίκου Μπελογιάννη

Πλήθος κόσμου τίμησε τη μνήμη του ήρωα κομμουνιστή, το περασμένο Σάββατο, στη γενέτειρά του

Tov Νίκο Μπελογιάννη, μια από τις πιο ηρωικές μορφές του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος του περασμένου αιώνα, τίμησε πλήθος κόσμου το περασμένο Σάββατο στην Αμαλιάδα, με μπροστάρηδες τους νέους κομμουνιστές, που κρατώντας τις κόκκινες σημαίες ψηλά έδειξαν με τη στάση τους πως εξακολουθούν να βαδίζουν στα ίχνη του ήρωά τους.

«Ζει, ζει, ο Μπελογιάννης ζει, με Πέτρουλα - Λαμπράκη, μας οδηγεί», «Οχτώ δεκαετίες με αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ήταν μόνο μερικά από τα συνθήματα του κόσμου τη στιγμή που εκπρόσωποι μαζικών φορέων, με πρώτο τον Γεράσιμο Αραβανή εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέθεταν στεφάνια πλεγμένα με το αγαπημένο λουλούδι του Μπελογιάννη, το γαρίφαλο, μπροστά από το μνημείο.

Στη συνέχεια η εκδήλωση τιμής στον κομμουνιστή ήρωα εξελίχθηκε σε αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κεντρικό σύνθημα «Εσείς σκοτώσατε το Νίκο Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Η πορεία κατέληξε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση, την ευθύνη της οποίας είχε η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ. Εκεί - η αίθουσα της βιβλιοθήκης αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει όλο τον κόσμο - κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε διεξοδικά στη δράση και την προσωπικότητα του κομμουνιστή, για να καταδείξει πως η στάση «του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του φρονηματίζει, ατσαλώνει τη θέληση, αυξάνει την αντοχή στις δυσκολίες, γιγαντώνει τη σκέψη για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Στη συνέχεια, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανοβρετανών και των συμμάχων τους κατά του λαού του Ιράκ και τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου, που πυροδοτήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, επισήμανε πως «έχουμε σημάδια αφύπνισης ευρύτερης σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια εργάτες κινητοποιούνται και κυρίως πλατιές μάζες της νεολαίας. Πραγματική έκρηξη. Το πιο ελπιδοφόρο γεγονός» και υπογράμμισε το χαρακτήρα των κινητοποιήσεων που είναι: «Η σύγκρουση με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και τα συμφέροντα που τα κινούν και κυρίως η πλατιά και ουσιαστική χειραφέτησή τους από την επιρροή της άρχουσας τάξης, από την αστική ιδεολογία και πολιτική, και η διαμόρφωση μιας στερεής συνείδησης προοδευτικής, λαϊκής, με επίκεντρο τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, αντίθετα στον ιμπεριαλισμό και την πλουτοκρατία».

«Η πηγή των προβλημάτων των λαών - συνέχισε ο ομιλητής - δε σχετίζεται με πρόσωπα, με κάποια χώρα, ούτε με πλευρές της πολιτικής που εφαρμόζονται ή την τακτική τους. Φταίει η κυριαρχία του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου. Φταίει ότι τον πλούτο τον παράγει ο λαός και τον καρπώνεται μια μικρή μειοψηφία που κατέχει τα μέσα παραγωγής. Γι' αυτό η λύση βρίσκεται στη διαμόρφωση μέσα στην κοινωνία ενός ισχυρού ρεύματος σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους, σε ένα μεγάλο κοινωνικοπολιτικό λαϊκό μέτωπο αγώνα, διεκδίκησης, αντίστασης και εξουσίας στην προοπτική του. Εξω από την προοπτική αυτή, λύση υπέρ του λαού δεν υπάρχει».

Και κατέληξε: «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη συσπείρωση και χειραφέτηση του λαού, σε ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο αγώνα και εξουσίας. Ετσι συνεχίζουμε τον αγώνα του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, της Ηλέκτρας, του Κ. Λουλέ και τόσων άλλων».

Για την προτομή του

Πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για τη φιλοτέχνηση της προτομής του Νίκου Μπελογιάννη και την τοποθέτησή της στη γενέτειρά του, την πόλη της Αμαλιάδας, βρίσκεται η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ. Για την περάτωση της προτομής έχουν ανοιχτεί οι παρακάτω λογαριασμοί: Στην Αγροτική Τράπεζα 322 01 01370837 και στην Εθνική Τράπεζα 309/945797-68. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6945-292696 και 6977-507160.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ