Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Μας χτύπησαν και μας αγνόησαν»
  • Στους Αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη για τον καταιγισμό πυρών που δέχτηκε η ρωσική αυτοκινητοπομπή, την Κυριακή, εγκαταλείποντας τη Βαγδάτη, Ρώσος δημοσιογράφος που συμμετείχε σε αυτήν
  • «Μας έπληξαν επίτηδες οι Αμερικανοί», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης

Associated Press

ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.-

«Δεχτήκαμε επίτηδες επίθεση από τις αμερικανικές θέσεις» δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο Ρώσος πρέσβης Βλαντιμίρ Τιτορένκο, φτάνοντας στη Συρία μετά από τα πυρά που έπληξαν ρωσική διπλωματική αυτοκινητοπομπή, την Κυριακή το πρωί, λίγο έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Στην αυτοκινητοπομπή συμμετείχαν 25 άτομα, οι οποίοι ήταν διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου του πρέσβη, και Ρώσοι δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με το Ρώσο δημοσιογράφο, Αλεξάντερ Μινακόφ, ανταποκριτή στον τηλεοπτικό σταθμό «Ροσίγια», τόσο η ιρακινή όσο και η αμερικανική πλευρά είχαν ενημερωθεί, επισήμως, από τη ρωσική πρεσβεία ένα 24ωρο νωρίτερα για τη μετακίνηση αυτή. Ο Μινακόφ έδωσε μια πρώτη ανταπόκριση, αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν μέρος της αυτοκινητοπομπής έφτασε στα ιρακινο-ιορδανικά σύνορα.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος υποστήριξε ότι βγαίνοντας από την πόλη της Βαγδάτης, η αυτοκινητοπομπή πέρασε τις τελευταίες ιρακινές θέσεις και ξαφνικά βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Μινακόφ, η ανταλλαγή πυρών άρχισε όταν η αμερικανική πλευρά άρχισε να σφυροκοπά τις ιρακινές θέσεις, οι οποίες ανταπέδωσαν. Παρά το γεγονός ότι η αυτοκινητοπομπή έβγαλε σε εμφανή θέση τόσο τη ρωσική σημαία όσο και μια λευκή, η μάχη δε σταμάτησε και τα πρώτα τρία αυτοκίνητα δέχτηκαν καταιγισμό πυρών.

Στη συνέχεια, η αυτοκινητοπομπή προχώρησε και μετά από λίγο διασταυρώθηκε με μια μεγάλη φάλαγγα αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων, από τα οποία, όπως δηλώνει ο Μινακόφ, ζήτησαν κάποια πρώτη ιατρική βοήθεια για τους τραυματίες, αλλά «ουδείς μας έδωσε την παραμικρή σημασία» κατέληξε. Τελικά, η αυτοκινητοπομπή έφθασε στην πόλη Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, όπου και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο οι 5 τραυματίες. Από αυτούς, ο ένας, ο οδηγός του Ρώσου πρέσβη, υποβλήθηκε σε εγχείρηση και αφαιρέθηκαν από την κοιλιακή του χώρα σφαίρες από αμερικανικό όπλο τύπου «M 16», όπως μετέδιδαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Μέρος της αυτοκινητοπομπής, στο οποίο συμμετείχαν κυρίως δημοσιογράφοι, συνέχισε την πορεία του προς τα σύνορα της Ιορδανίας, ενώ 9 διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου πρέσβη, διανυκτέρευσαν στη Φαλούτζα, και έφτασαν, χτες το μεσημέρι, στη Συρία, από όπου αναμένεται αεροπορικώς να μεταβούν στη Μόσχα. Στη Φαλούτζα παρέμεινε ο οδηγός του πρέσβη και ένας διπλωμάτης για να τον συνοδεύσει.

Αμερικανοί επιτελείς, όπως και ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Ντόχα του Κατάρ, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, δήλωναν ότι «διεξάγονται έρευνες για το περιστατικό», αν και αρχικώς αμερικανικές στρατιωτικές πηγές δήλωναν ότι στην περιοχή όπου επλήγη η ρωσική αυτοκινητοπομπή δεν επιχειρούσαν αμερικανικές δυνάμεις. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε στο Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι το θέμα «θα διερευνηθεί σε βάθος». Αμεσα, επίσης, κλήθηκαν στο ρωσικό ΥΠΕΞ οι πρέσβεις του Ιράκ και των ΗΠΑ.

Στη Βαγδάτη, παραμένουν 12 Ρώσοι κατώτεροι διπλωμάτες, οι οποίοι λειτουργούν την πρεσβεία. Κανονικά λειτουργεί και η κουβανική πρεσβεία, καθώς, χτες, με ανακοίνωσή της η Αβάνα τονίζει ότι τόσο ο πρέσβης της όσο και οι 4 διπλωμάτες που έχουν παραμείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη θέση τους. Στη Βαγδάτη παραμένει και η διπλωματική αντιπροσωπεία του Βατικανού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ