Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Οι «σκοτεινές» συναντήσεις της Κοντολίζα Ράις

ΜΟΣΧΑ.--

Χωρίς δηλώσεις ή επίσημες ανακοινώσεις έληξε χτες ο γύρος των αναπάντεχων επαφών της συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, με ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα. Η επίσκεψη της Ράις, που, σημειωτέον, αποτελεί την πρώτη έξοδο από τις ΗΠΑ Αμερικανού αξιωματούχου μετά την έναρξη του πολέμου, με εξαίρεση φυσικά την πρόσφατη επίσκεψη του καθ' ύλην αρμόδιου Κόλιν Πάουελ, επισκιάστηκε από το επεισόδιο της επίθεσης κατά της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Βαγδάτη.

Η Κοντολίζα Ράις τόνισε προς τη ρωσική ηγεσία, ότι αν τα αμερικανικά στρατεύματα έπληξαν με πυρά τη ρωσική διπλωματική αυτοκινητοπομπή στο Ιράκ, αυτό δεν ήταν «προμελετημένο», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανοί «δεν αποδέχονται την ευθύνη» για το επεισόδιο.

Κατά τη διάρκεια της 24ωρης επίσκεψής της, η Κοντολίζα Ράις διαβεβαίωσε τη ρωσική ηγεσία, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «δεσμευμένες» στις καλές σχέσεις αλλά και στη συνεργασία με τη Ρωσία. «Η κ. Ράις υπογράμμισε τη σταθερή βούληση του Προέδρου Μπους να διατηρήσει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις σε καλό δρόμο παρά την πολύ σοβαρή διαφωνία για το Ιράκ», όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, που επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος πρόσθεσε: «Η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου υπογράμμισε ότι η Συμμαχία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην περίοδο που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ, όμως ...μετά και άλλοι θα έχουν να παίξουν ένα ρόλο».

Η Ράις συναντήθηκε επί μία ώρα με τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου, Αλεξάντερ Βαλόσιν, δεξί χέρι του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Βλαντιμίρ Ρουσάιλο, και τους υπουργούς Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, και Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν κάνουν λόγο και για συνάντηση της Ράις με τον Πρόεδρο Πούτιν, πιθανά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου, αν και τίποτα επισήμως δεν ανακοινώθηκε. Υπάρχουν μόνον οι διαβεβαιώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, πάντα εν ανωνυμία, και ίσως αυτό το γεγονός αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη για «υπόγειες» διπλωματικές επαφές... Ενδεικτική είναι και η στάση του Προέδρου Πούτιν, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε ταχθεί αναφανδόν κατά του πολέμου, χαμήλωσε τους τόνους την προηγούμενη βδομάδα, δηλώνοντας ότι «μία ήττα των ΗΠΑ δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας», ενώ το Σάββατο δήλωσε ότι θα κάνει έκκληση προς τους Ρώσους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία μείωσης των στρατηγικών πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ. Απόφαση την οποία η Κάτω Ρωσική Βουλή εναπέθεσε σε αόριστο χρόνο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίθεσης προς τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Αρκετοί αναλυτές τονίζουν ότι η αλλαγή στάσης της ρωσικής ηγεσίας αντανακλά τη θέληση της Ρωσίας να κερδίσει το χαμένο έδαφος αναφορικά με το μέλλον της «ανοικοδόμησης» του Ιράκ αλλά και να μην προκαλέσει περισσότερη ζημία στις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά τις επεισοδιακές ανταλλαγές «άσφαιρων πυρών» σχετικά με τον πόλεμο και ειδικά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για πώληση προηγμένου πολεμικού υλικού, που όμως η Μόσχα αρνήθηκε. Σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον μέσω της Κοντολίζα Ράις εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κίνηση της ρωσικής ηγεσίας να διεξαγάγει έρευνες.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε εγγύτητα ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά στις πτήσεις των κατασκοπευτικών αμερικανικών αεροπλάνων στη Γεωργία, πολύ κοντά στα νότια σύνορα της Ρωσίας. Πτήσεις που θεωρούνται «απειλή εθνικής ασφαλείας» από τη Μόσχα, ενώ η Ουάσιγκτον τις θεωρεί μέρος της κοινής αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Τέλος, άλλα ζητήματα που φέρεται να αποτέλεσαν μέρος της ατζέντας ήταν η διάδοση των πυρηνικών όπλων σε σχέση με τη ΛΔ Κορέας και το Ιράν, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην Τσετσενία μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ