Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟ «ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΤΩΠΟ»
Πάλι νεκροί από «φίλια πυρά»
  • Αμερικανικά μαχητικά έπληξαν Κούρδους, Αμερικανούς, αλλά και δημοσιογράφους
  • Προωθούνται ακόμη περισσότερο οι Κούρδοι
  • «Αγωνιούν» Τεχεράνη και Αγκυρα

ΝΤΟΧΟΥΚ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΙΡΜΠΙΛ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι Κούρδοι μαχητές φέρονταν χθες να «προωθούνται», πλησιάζοντας τον αντικειμενικό τους στόχο - την κατάληψη της Μοσούλης - μία ημέρα μετά τον «κατά λάθος» βομβαρδισμό του κουρδικού κομβόι, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 18 Κούρδοι και Αμερικανοί και τραυματίστηκαν άλλοι 45, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμα στελέχη κουρδικών οργανώσεων.

Το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδιδε χθες ότι μονάδες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, άνδρες του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) και κάπου 1.000 πεσμέργκα, Κούρδοι μαχητές, επιχειρούσαν να καταλάβουν το λίκνο της κουρδόφωνης μειονότητας των Γιαζίντι, Αϊν Σίφνι, 40 χλμ. βόρεια της Μοσούλης, για να εξασφαλιστεί ότι το Ντόχουκ δε θα δέχεται πυρά του ιρακινού πυροβολικού. Στην περιοχή εξελίσσονταν σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Και στην ίδια την Μοσούλη αναφέρονταν χθες ισχυρότατες εκρήξεις, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων «ερευνούσε» τις συνθήκες του πλήγματος από «φίλια πυρά» του κομβόι Κούρδων, Αμερικανών και δημοσιογράφων, που είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 18 άτομα - ανάμεσά τους κι ένας μεταφραστής που εργαζόταν για λογαριασμό του BBC - και να τραυματιστούν 45, μεταξύ των οποίων ένας αδελφός και ένας γιος του Μασούντ Μπαρζάνι, ηγέτη του KDP. Ο Ουατζί Μπαρζάνι, ο μικρός αδελφός του Μασούντ, επικεφαλής των λεγόμενων «ειδικών δυνάμεων» των Κούρδων, βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρθηκε κατεπειγόντως στη Γερμανία για νοσηλεία. Ανάμεσα στους τραυματίες ήσαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του KDP Χοσιάρ Ζεμπαρί, ο γιος του ηγέτη της οργάνωσης, Μανσούρ Μπαρζάνι, και άλλα δύο κορυφαία στελέχη της, οι Σαΐντ Αμπντουλάχ και Μαμάστα Χεχμάν.

Ο Ζεμπαρί δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη λόγω «σύγχυσης» των Αμερικανών πιλότων, στη διάρκεια των μαχών ανάμεσα στο Πιρ Νταουάντ και το Ντιμπαγκάχ, 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Ιρμπίλ: Οπως εξήγησε, βομβάρδισαν το κομβόι, πιστεύοντας ότι ιρακινά άρματα μάχης που είχαν καταλάβει οι Κούρδοι ήταν εχθρικά. Ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής του BBC, Τζον Σίμπσον, μετέφερε μια «εικόνα κόλασης... οχήματα φλέγονταν, κορμιά καίγονταν γύρω μου, ανθρώπινα μέλη ήταν σπαρμένα παντού». Κι ο ίδιος υπέστη ελαφρά τραύματα από θραύσματα αμερικανικών βομβών.

Ο Ζεμπαρί έσπευσε να βεβαιώσει πως το περιστατικό «δε θα επηρεάσει την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε» με τους Αμερικανούς.

Την Κυριακή, επίσης, στη συνάντηση των ΥπΕξ της Τουρκίας και του Ιράν, Αμπντουλά Γκιουλ και Καμάλ Χαραζί, προέκυψε η είδηση της πρόθεσης «συντονισμού» Αγκυρας και Τεχεράνης στο πολιτικοδιπλωματικό επίπεδο, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους, που θα ελέγχει, εν μέρει ή πλήρως, τις πετρελαιοφόρες περιοχές Κιρκούκ και Μοσούλης. Ο Γκιουλ θα ταξιδεύσει στη Δαμασκό την επόμενη βδομάδα για να διερευνηθούν και οι συριακές προθέσεις. Ο Χαραζί κάλεσε να μην υπάρξει τουρκική στρατιωτική δράση στο βόρειο Ιράκ. Αλλά χθες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε ότι τυχόν κατάληψη Κιρκούκ και Μοσούλης «αποτελεί λόγο επέμβασης του τουρκικού στρατού».

Ούτως ή άλλως, φαντάζει απίθανη μια εμφανής τριμερής συνεργασία Τουρκίας - Ιράν - Συρίας (οι δύο τελευταίες ανήκουν στον κατά ΗΠΑ «άξονα του κακού»). Οι ισορροπίες δε θα ξεκαθαρίσουν, πάντως, πριν πραγματωθούν τα (όποια) αμερικανικά σχέδια για το «μεταπολεμικό» Ιράκ. Ητοι, τι είδους καθεστώς θα δημιουργήσουν και πόση αυτονομία θα παραχωρήσουν στους Κούρδους. Εξίσου σημαντικό είναι το ερώτημα αν PUK και KDP θα παραμείνουν σύμμαχες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι Κούρδοι επιμένουν για το δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη(2017-08-15 00:00:00.0)
Δρομολογείται πραγματοποίηση «παγκουρδικού» συνεδρίου(2013-07-24 00:00:00.0)
Σύσφιγξη σχέσεων με την αυτόνομη κουρδική περιοχή(2009-10-31 00:00:00.0)
Ποιος θα πάρει το «βραβείο»;(2003-04-10 00:00:00.0)
Λεονταρισμοί και σκληρές διαπραγματεύσεις(2003-03-20 00:00:00.0)
"Το Κουρδικό δεν τελείωσε με την υπόθεση Οτσαλάν"(1999-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ