Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟ «ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΤΩΠΟ»
Ποιος θα πάρει το «βραβείο»;

Κούρδοι μαχητές, ζωσμένοι αντιαρματικά, προωθούνται στο Ντόχουκ. Τα πάντα στο «Βόρειο Μέτωπο» παραμένουν ανοιχτά

Associated Press

Κούρδοι μαχητές, ζωσμένοι αντιαρματικά, προωθούνται στο Ντόχουκ. Τα πάντα στο «Βόρειο Μέτωπο» παραμένουν ανοιχτά
ΣΑΛΑΧΟΥΝΤΙΝ.-- Η περιοχή των υψωμάτων του Μακλούμπ, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Μοσούλη, «έπεσε» χτες στα χέρια των Κούρδων και των Αμερικανών, που προωθούνταν ακόμη πιο κοντά στις πιο πλούσιες σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχές του Βορείου Ιράκ, περιλαμβανομένου του Κιρκούκ -- αλλά χωρίς οι Αμερικανοί να δίνουν ακόμη το «πράσινο φως» στους Κούρδους να τις καταλάβουν. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν, όπως δήλωνε ότι «ευελπιστεί» χτες ο Χοσιάρ Ζεμπαρί, εκπρόσωπος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μασούντ Μπαρζάνι, οι Κούρδοι θα «προωθηθούν» στις δύο πόλεις που οι Κούρδοι θεωρούν δικές τους. Ως προς αυτό, η Ουάσιγκτον και οι στρατηγοί της, περιλαμβανομένου και του Χένρι Οσμαν, τηρούσαν «σιγήν ιχθύος». Ωστόσο, στο σύνολό τους τα ειδησεογραφικά πρακτορεία τόνιζαν ότι στο «Βόρειο Μέτωπο» αναμένεται «σκληρή μάχη», επικαλούμενα και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τσέινι.

Ο Ζεμπαρί δήλωσε πως οι Κούρδοι μαχητές εξεπλάγησαν από την έλλειψη αντίστασης: Το Μακλούμπ, είπε, ήταν μια περιοχή που οι Ιρακινοί στρατιώτες «υπεράσπιζαν με σθένος από την έναρξη του πολέμου... είναι το πιο σημαντικό κέρδος στον πόλεμο στο Βόρειο Μέτωπο μέχρι σήμερα». Ο ίδιος έκανε την εκτίμηση ότι το ηθικό των Ιρακινών «είναι τσακισμένο».

Ωστόσο, πέραν της προώθησης των μαχητών του Δημοκρατικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί, σε εξέλιξη βρισκόταν και η παράλληλη επιχείρηση εξόντωσης των μαχητών της Ανσάρ αλ Ισλάμ, οργάνωσης που οι Αμερικανοί θεωρούν «συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν», αλλά, με λιγότερες φανφάρες, και της Κομάλα. Οι δύο κουρδικές οργανώσεις, σημείωνε ανταποκριτής, βρέθηκαν περικυκλωμένες από αέρος και εδάφους, ενώ η απόφαση του Ιράν να σφραγίσει τα σύνορα και να τους αποκόψει χαρακτηριζόταν από Κούρδο αξιωματούχο ως κρίσιμη βοήθεια στις επιχειρήσεις των εισβολέων και των συνεργατών τους Κούρδων μαχητών: «Δεν είχαν να πάνε πουθενά», είπε. «Καθαρίσαμε όλες τις περιοχές». Οι κουρδικές εκτιμήσεις είναι πως 150-300 μαχητές της Ανσάρ είναι νεκροί.

Με το εσωτερικό ξεκαθάρισμα να εμφανίζεται ως τελειωμένη υπόθεση, ο επόμενος πονοκέφαλος των Αμερικανών είναι το πώς θα καταλάβουν Μοσούλη και Κιρκούκ, χωρίς να επιτρέψουν στους Κούρδους να τις ελέγχουν -- εξέλιξη που θα προσκαλούσε Τουρκία, Ιράν και Συρία σε άμεση δράση. Ως πρόσχημα οι Αμερικανοί επικαλούνται τον κίνδυνο φυλετικών ταραχών μεταξύ Κούρδων, Αράβων, Τουρκομάνων, Ασσυρίων κ.ά. μειονοτήτων. Η εικόνα των Κούρδων νεαρών που πανηγύριζαν τη «νίκη», κραδαίνοντας μιαν αστερόεσσα που είχε καρφιτσωμένη επάνω της μια φωτογραφία του Σιλβέστερ Σταλόνε από την ταινία «Ράμπο», έδινε μια σουρεαλιστική νότα στον πόλεμο αυτόν, από τον οποίο οι Κούρδοι, τα «ορφανά της ιστορίας», ελπίζουν να βγουν με αυτόνομο κράτος, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου να βγουν και πάλι ηττημένοι και προδομένοι, όσο κι αν χτες εμφανίζονταν να πιστεύουν στη νίκη, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Μπους στην Ιρμπίλ και τις άλλες πόλεις τους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχώρησαν οι Κούρδοι από την κεντρική κυβέρνηση(2014-07-12 00:00:00.0)
Σύσφιγξη σχέσεων με την αυτόνομη κουρδική περιοχή(2009-10-31 00:00:00.0)
Κρίσιμες ώρες(2003-04-09 00:00:00.0)
Πάλι νεκροί από «φίλια πυρά»(2003-04-08 00:00:00.0)
Διπλό παιγνίδι(2003-04-01 00:00:00.0)
Λεονταρισμοί και σκληρές διαπραγματεύσεις(2003-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ