Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Μαραθώνιος για τη λεία

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η συζήτηση για το μέλλον του Ιράκ, από τη στιγμή που θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες, έχει ανάψει κυρίως εντός της Ευρώπης, όπου βλέπει ότι κινδυνεύει να μείνει «εκτός νυμφώνος». Το χαρτί του ΟΗΕ και για την ακρίβεια η νομιμοποίηση αυτού του πολέμου, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού, είναι το κύριο χαρτί πίεσης των Ευρωπαίων, κυρίως Γάλλων, Γερμανών και Ρώσων, που εδώ και μέρες έχουν χαμηλώσει τους «αντιπολεμικούς τόνους»...

Ενώ το μεγάλο ραντεβού της «τρόικας» είναι το Σάββατο, στη Ρωσία, ο μαραθώνιος των διπλωματικών επαφών συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς...

Πρώτη στάση για χτες η γαλλική πρωτεύουσα, όπου υπήρξε συνάντηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν και του Βρετανού ομολόγου Τζακ Στρο. Παρά την προσπάθεια η συνάντηση αυτή να φανεί «ως συμφωνία των δύο πλευρών», οι δηλώσεις και οι απαντήσεις των δύο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου και με το πέρας της συνάντησης είναι αποκαλυπτικές... Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του «κεντρικού» και του «ζωτικού» ρόλου που πρέπει να παίξει ο ΟΗΕ στο Ιράκ, απόψεις που διατύπωσαν την Τρίτη οι Μπους και Μπλερ, ο Τζακ Στρο είπε: «Νομίζω ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Είναι θέμα διατύπωσης»!

Από «ζωτικός», «κεντρικός» ο ρόλος του ΟΗΕ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις έχουν τη βασική ευθύνη για την αποκατάσταση της ασφάλειας του Ιράκ, ωστόσο, τα Ηνωμένα Εθνη οφείλουν να παίξουν τον κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας. Σαφής υποχώρηση... που φάνηκε και στην επόμενη δήλωση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν που συμφώνησε με τον Βρετανό ομόλογό του σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Ιράκ: «Επιθυμούμε μια αντιπροσωπευτική και δημοκρατική κυβέρνηση στο Ιράκ», υπογράμμισαν.

Ο Τζακ Στρο βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, προκειμένου να ενημερώσει τον Ντε Βιλπέν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου Μπους με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ αργά χτες κατευθυνόταν προς την την ισπανική πρωτεύουσα.

Η «γραμμή» περί αλλαγής των όρων «από ζωτικός σε κεντρικός ρόλος για τον ΟΗΕ» δόθηκε λίγο νωρίτερα, από τον ίδιο το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, μετά τη συνάντησή του με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρουντ Λούμπερς, που τόνισε την ανάγκη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να «παίξει κεντρικό ρόλο» στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, προσθέτοντας μάλλον για λόγους γοήτρου ότι «εναπόκειται στον ΟΗΕ, και μόνο σ' αυτόν, να αναλάβει την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και διοικητική ανοικοδόμηση του Ιράκ».

Αντίστοιχο περιεχόμενο είχαν και οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος επανέλαβε από το Βερολίνο ότι επιθυμεί ο ΟΗΕ να έχει κεντρικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, λόγω της «εμπειρίας» του και της «νομιμοποίησής» του.

«Γραμμή» ΗΠΑ προς Ανάν;

Οσο για τον ίδιο τον ΟΗΕ... κατά τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, Γιαν Καβάν, τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της οικονομίας και της βιομηχανικής υποδομής του Ιράκ, αλλά και στον πολιτικό μετασχηματισμό σε δημοκρατική κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία νομιμοποίηση.

Βέβαια, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που υποτίθεται θα συζητούσε το ζήτημα με τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την περιοδεία του στις πρωτεύουσες, δεν πρόκειται να το συζητήσει, αφού σύμφωνα με αναλυτές η περιοδεία που προέβλεπε επισκέψεις στο Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Λένινγκραντ, προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να συζητήσει τις εξελίξεις, ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ καθ' υπόδειξιν της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η περιοδεία, που θα ξεκινούσε χτες, ματαιώθηκε, αλλά ο Ανάν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την έδρα του Οργανισμού και «εφόσον με την ευκαιρία αυτή θα συναντήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και αυτούς των άλλων χωρών που θα ενταχθούν σε αυτήν» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που δόθηκε από τον ΟΗΕ στους δημοσιογράφους.

Στην ανακοίνωση δε γίνεται καμία αναφορά για τη ματαίωση της συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ