Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Συγκρατημένη αισιοδοξία και αραβική αμηχανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Ευτυχής» δήλωνε, διά στόματος του εκπροσώπου του Αρι Φλάισερ, ο Αμερικανός Πρόεδρος «για την πρόοδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και για την εκδήλωση της επιθυμίας των Ιρακινών να ελευθερωθούν». Η δήλωση Μπους έγινε μετά την προέλαση αμερικανικών δυνάμεων, από τα νότια, δυτικά και βόρεια προάστια της Βαγδάτης προς το κέντρο. Ο Μπους συμπλήρωσε ότι «υπάρχει ακόμη κίνδυνος». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι έκανε λόγο για «κατάρρευση του καθεστώτος», αλλά υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το τέλος του πολέμου».

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τι απέμεινε από το ιρακινό καθεστώς». Ο Μπλερ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη «ορισμένα πολύ δύσκολα πράγματα να γίνουν».

Μουδιασμένη και εξαιρετικά επιφυλακτική ήταν η αντίδραση ορισμένων αραβικών ηγεσιών, που προχώρησαν σε δημόσιες δηλώσεις. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε ότι «ο ιρακινός λαός πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αποκτήσει τη δική του κυβέρνηση, που θα προκύπτει από τα σπλάχνα του και θα εγγυάται την ασφάλειά του». Παρόμοιο περιεχόμενο είχαν και οι δηλώσεις του Ιορδανού ΥΠΕΞ, Μαρουάν Μουάσερ, ο οποίος τόνισε ότι «ο ιρακινός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του Ιράκ και τους ηγέτες του και κανένας άλλος, για να διατηρηθεί η εσωτερική ενότητα».

Ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Μοχάμεντ Αλί Αμπνταχί, χαρακτήρισε «απολύτως αναμενόμενες και λογικές τις εικόνες χαράς και πανηγυρισμών των Ιρακινών πολιτών, εφόσον έπεσε ένα τυραννικό και εγκληματικό καθεστώς. Ομως, αυτό δε σημαίνει ότι η μία δικτατορία θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία άλλη, αυτή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων», κατέληξε. Ταυτοχρόνως, έγινε γνωστό ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε επισήμως από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να συζητηθεί, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα του Ιράκ, την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ