Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Η «ανταμοιβή» των Πολωνών

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διυλιστηρίων της Πολωνίας, «Rafineria Gdanska», ανακοίνωσε χτες ότι ξεκίνησε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για την ανακατασκευή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Ιράκ.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Gazeta Wyborcza», η πολωνική εταιρία έχει ήδη προσκληθεί να είναι μέλος κοινοπραξίας υπό θυγατρική της αμερικανικής «Χαλιμπάρτον». Σύμφωνα επίσης με την εφημερίδα, η «Gdanska» (που εισάγει όλο το πετρέλαιό της από τη Ρωσία) σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή στην επανακατασκευή των εγκαταστάσεων θα αποκτήσει πρόσβαση στην πετρελαιοφόρα περιοχή Ρουμέιλα, στο Νότιο Ιράκ!

Ετσι φαίνεται ότι θα ξεπληρώσουν οι ΗΠΑ την κυβέρνηση (και το μεγάλο κεφάλαιο) της Πολωνίας για τις εξυπηρετήσεις που τους προσέφερε πριν αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία έχει στείλει μέλη της επίλεκτης ομάδας «GROM» στο Ιράκ μαζί με ένα πλοίο λογιστικής υποστήριξης και μια ομάδα εκπαιδευμένη σε χημικό πόλεμο. Τα μέλη της «GROM», μάλιστα, συμμετείχαν και σε εχθροπραξίες στο λιμάνι του Ουμ Κασρ.

Οπως, δε, έγινε γνωστό την προηγούμενη βδομάδα, πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία) κατέκλυσαν γραφεία Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον με ονόματα εταιριών τους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ... Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των εταιριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ