Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατάθεση νομοσχεδίου για «γραφεία Τύπου»

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές από την πρώτη του μορφή και χωρίς να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις της ΕΣΗΕΑ και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας, κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση και λειτουργία των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης».

Ενα ακόμη νομοσχέδιο έρχεται να «συμπληρώσει» ρυθμίσεις άλλων νομοσχεδίων που αφορούν τα ΜΜΕ. Ο υπουργός Τύπου και όπως φαίνεται μέσα από τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, δεν παύει να ελέγχει το χώρο των ΜΜΕ.

Στο πρώτο τμήμα του νομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα τα οποία αφορούν τα γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας με άξονες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, την αναβάθμισή τους και την «καθοριστική συμβολή των δημοσιογράφων στην επικοινωνιακή λειτουργία των γραφείων Τύπου». Στο δεύτερο τμήμα του νομοσχεδίου επιχειρούνται και άλλες ρυθμίσεις για τον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ. Η διάρκεια της ισχύος των αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από έξι χρόνια που ήταν στο πρώτο σχέδιο, στο τελικό νομοσχέδιο ορίζονται σε πέντε έτη. Οι συμβάσεις ενεχυρίασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων που ξεπερνούν το 5% εγκρίνονται από το ΕΣΡ. Με ΠΔ που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των υπουργών Τύπου και Μεταφορών, μπορεί να καθορίζεται αριθμός αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών ελεύθερης λήψης με εκπομπή σε συχνότητες οι οποίες περιλαμβάνονται σε περισσότερους από έναν χάρτες συχνοτήτων. Συνιστάται επίσης «Ινστιτούτο Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης» το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχεται από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ