Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΙΣΡΑΗΛ
Ζητά ιρακινό πετρέλαιο, μέσω Ιορδανίας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συνάντηση με Ιορδανούς αξιωματούχους θα έχει τις επόμενες μέρες ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομής, Τζόζεφ Παρίτζκι, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Ισραήλ, που είναι ανενεργός τα τελευταία 55 χρόνια. Αυτό διέρρευσε, χτες, από πηγές προσκείμενες στο ισραηλινό υπουργείο προς, τουλάχιστον, δύο ισραηλινές εφημερίδες, τη «Χααρέτζ» και τη «Γιεντότ Αχρονότ».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πρώτες επαφές έχουν γίνει, ήδη, ανάμεσα στις δύο πλευρές και το ισραηλινό υπουργείο έχει, ήδη, ελέγξει τον αγωγό που βρίσκεται στο ισραηλινό έδαφος και διαπίστωσε ότι μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα. Οπότε επιθυμεί να ελεγχθεί και το υπόλοιπο μέρος του αγωγού που βρίσκεται στην Ιορδανία. Ο αγωγός αυτός συνδέει τη Μοσούλη με τη Χάιφα και σταμάτησε να λειτουργεί με το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας στην περιοχή το 1948. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ότι όταν εγκαθιδρυθεί μια φιλοδυτική κυβέρνηση στο Ιράκ και επαναλειτουργήσει ο αγωγός, θα μειωθούν κατά 25% τα ισραηλινά έξοδα για καύσιμα και χαρακτηριστικά φέρεται ο Παρίτζκι να εκτίμησε ότι τότε «η Χάιφα θα γίνει το Ρότερνταμ της Μ. Ανατολής».

Την είδηση φέρεται να διέψευσε, λίγο αργότερα, μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα» ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, ενώ αρκετοί Ιορδανοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι, ασχέτως δηλώσεων, η ιορδανική πλευρά είναι εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στις πραγματικές ισραηλινές προθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ