Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αγκάθι το Κυπριακό

Συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά διαφώνησαν για το κατά πόσον το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, είχαν χτες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Κώστας Σημίτης και Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φιλική και ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν, στην οποία κυριάρχησε το Κυπριακό. Συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητο να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα και ότι και οι δύο χώρες θα κάνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, ο Κώστας Σημίτης επανέλαβε την πάγια θέση ότι θα πρέπει αυτό να αποτελέσει βάση των συνομιλιών. Αντίθετα, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι εάν το σχέδιο διορθωθεί, έτσι ώστε να καλύψει τις προσδοκίες και των κοινοτήτων, τότε μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Στο θέμα του Ιράκ διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας συμφώνησαν ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταπολεμική περίοδο.

Ενδιαφέρον Μέιτζορ

Το ενδιαφέρον του να ενταχθεί το σύνολο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε, σε συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τζον Μέιτζορ που τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη χώρα μας. Ουσιαστικά δηλαδή, ο Βρετανός πολιτικός εμφανίστηκε σαν κομιστής προς την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, των κοινών απόψεων της αμερικανικής, αγγλικής και τουρκικής κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, ο Μέιτζορ εξέφρασε θετική γνώμη τόσο για την ένταξη της Κύπρου, όσο και των υπόλοιπων υπό διεύρυνση χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ