Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΕ
Εντείνεται η επιχείρηση φίμωσης και «συμμόρφωσης»

Απολύθηκε δημοσιογράφος από το ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ»

Οι «Τόμαχοκ» της λογοκρισίας μετράνε και στην Αθήνα τα πρώτα τους θύματα. Η επιχείρηση φίμωσης, παραπληροφόρησης, η απαίτηση ευθυγράμμισης των δημοσιογράφων με τις εντολές των ιμπεριαλιστών, η προσπάθεια υποταγής των «διαφωνούντων» στα κελεύσματα του ανθύπατου Μίλερ αλλά και της κυβερνητικής προπαγάνδας, καταγράφουν και στη χώρα μας παράπλευρες απώλειες...

Μετά τις κυβερνητικές «νουθεσίες»- πιέσεις για την ανάκληση ανταποκριτών από τη Βαγδάτη, τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις, που γίνονται πλέον εμφανείς στον τρόπο κάλυψης του πολέμου από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τις αφόρητες πιέσεις και προς τους δημοσιογράφους των ιδιωτικών μέσων, χτες είχαμε και την πρώτη απόλυση δημοσιογράφου.

Παράνομα και καταχρηστικά, απολύθηκε από το ραδιοσταθμό «ΣΚΑΪ» ο δημοσιογράφος Γιώργος Πενταράκης, προφανώς «διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις». «Εγκλημά του», η προσήλωσή του στις αρχές της δημοσιογραφίας, το θάρρος του να συνεχίσει να λέει τις απόψεις του για τον βρώμικο αυτόν πόλεμο. Το χρονικό της απόλυσης του δημοσιογράφου ξεκινάει πριν 10 περίπου μέρες, όταν η διεύθυνση του σταθμού ζητάει από ορισμένους δημοσιογράφους «να χαμηλώσουν τους τόνους» σχετικά με την κάλυψη της εισβολής στο Ιράκ.

Την Παρασκευή 4 του Απρίλη, διευθυντικό στέλεχος του σταθμού ζητάει από τον Γ. Πενταράκη να αλλάξει τον πρόλογο που έχει ετοιμάσει για την εκπομπή του. Ο δημοσιογράφος αρνείται, και από το μικρόφωνο του σταθμού - ανάμεσα στα άλλα - σημειώνει: «Ραγιαδισμός. Στάση ζωής, δεκαετίες τώρα. Τον συναντάμε συνήθως στον πολιτικό κόσμο - για την ακρίβεια στα λεγόμενα κόμματα εξουσίας - στον επιχειρηματικό και εσχάτως στο δημοσιογραφικό. Με την ονομασία "ρεάλ πολίτικ". Οφείλουμε, όμως, για την αποκατάσταση της τάξης να κάνουμε τον αναγκαίο διαχωρισμό: Οι δύο πρώτες κατηγορίες - των πολιτικών και των επιχειρηματιών - είναι απλώς ραγιάδες. Η τρίτη κατηγορία, εκείνη των δημοσιογράφων, είναι οι ραγιάδες των ραγιάδων. Οχι γιατί πιέζονται, γιατί ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οφείλουν να πουν το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ. Απλά επειδή αποφάσισαν συνειδητά να κάνουν την καριέρα τους, να πλουτίσουν, να διατηρήσουν τις καρέκλες της ματαιοδοξίας, πάνω στα ερείπια που θάβουν αμάχους».

Χτες ο δημοσιογράφος, ενώ προσέρχεται κανονικά στην εργασία του για να ετοιμάσει την εκπομπή του, του ανακοινώνεται ότι «δε θα κάνεις το μαγκαζίνο» και στη συνέχεια του δείχνουν το δρόμο προς το λογιστήριο...

Το γεγονός αυτό δεν είναι εξαίρεση. Πληθαίνουν καθημερινά οι πιέσεις στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Παρεμβάσεις έχουμε και στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ». Ηδη, εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει στην ΕΣΗΕΑ κρούσματα λογοκρισίας στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «καταδικάζει την απαράδεκτη παρέμβαση των υπευθύνων του ρ/σ "ΣΚΑΪ" στη δημοσιογραφική λειτουργία του συναδέλφου Γιώργου Πενταράκη, που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση από τα καθήκοντά του». Η ΕΣΗΕΑ έκανε γνωστό ότι στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ θα συζητήσει το θέμα της απόλυσης του συναδέλφου.

Η αυθαίρετη απόλυση του συνάδελφου Γ. ΠενταρΆκη απΌ τον ρ/σ «Σκάϊ», σημειώνει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σε ανακοίνωση - καταγγελία, αποτελεί μια χειροπιαστή απόδειξη της γενικότερης και πολύμορφης επιχείρησης φίμωσης των δημοσιογράφων και χειραγώγησης της ενημέρωσης, από την Αμερικανική πρεσβεία, την κυβέρνηση και τους μεγαλοϊδιοκτήτες ΜΜΕ. Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», καταλήγει η ανακοίνωση, καλεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, να δώσει αγωνιστική απάντηση στην προκλητική απόλυση, με την κινητοποίηση του κλάδου.

«Η απόλυση του Γ. Πενταράκη είναι ένας αποκεφαλισμός που επιθυμεί να προκαλέσει "Σοκ και Δέος" στη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του νεομακαρθισμού», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ