Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινήσεις σκοπιμότητας από την Αγκυρα

Γνωστές κινήσεις της τουρκικής τακτικής στο Κυπριακό, χαρακτηρίζει η Αθήνα το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα για το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας για την επίλυση του προβλήματος.

Χτες ο πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου συζητήθηκαν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σε δηλώσεις του, ανέλυσε την τουρκική στάση. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά στις επιστολές να εγκαταλείψουμε το «σχέδιο Ανάν» και να βελτιώσουμε το κλίμα στις δυο κοινότητες και μετά να αναζητήσουμε μια λύση για το πολιτικό πρόβλημα. Το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός προς την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι: «Γιατί τώρα θυμήθηκαν ότι το καθεστώς της Αμμοχώστου μπορεί να αλλάξει; Γιατί δεν έκαναν αυτές τις κινήσεις πριν μερικά χρόνια; Το "σχέδιο Ανάν", το πλαίσιο του ΟΗΕ, οι ρυθμίσεις της ΕΕ που δε θέλουν τους εξανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη στάση τους. Δε συμφωνούμε».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό το πλαίσιο καθιερώνει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός, έχει, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Ελσίνκι, σαφείς προϋποθέσεις, οι οποίες συνοψίζονται στην τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων της Τουρκίας με τους γείτονές της. Η γραμμή που χωρίζει τη Λευκωσία, είπε ο Κ. Σημίτης, χωρίζει και την Τουρκία από τις Βρυξέλλες. Χρειάζεται αλλαγή τακτικής και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού. Οι τουρκικές προτάσεις, κατέληξε ο ο πρωθυπουργός, δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές.

Συνάντηση στο Βελιγράδι

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνιστά την αποφυγή δραματοποίησης της συνάντησης Σημίτη - Ερντογάν, που πρόκειται να γίνει αύριο, Τετάρτη, στο Βελιγράδι, παρατηρώντας πως τέτοιες συναντήσεις πραγματοποιούνται συχνά, θα είναι εφ' όλης της ύλης και δεν προσδοκάται κάτι νέο. Ως προς την επίσκεψη Γκιουλ στα Κατεχόμενα, ο Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε, πως είναι συνήθης πρακτική της Τουρκίας η μετάβαση αξιωματούχων της στο ψευδοκράτος, η οποία, όμως, γίνεται για εσωτερική κατανάλωση και δε συνεπάγεται τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους. Αν θέλουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι να βοηθήσουν τα Κατεχόμενα, ας συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ