Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΔΑΝΙΑ
Η CIA φυγάδευσε Ιρακινό αντικαθεστωτικό

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Η CIA φυγάδευσε τον προηγούμενο μήνα από τη Δανία τον Νιζάρ αλ Καζράι, πρώην αρχηγό των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της δανικής εφημερίδας «Πολίτικεν».

Πηγή της εφημερίδας φέρεται ότι είναι απόρρητη έκθεση πρώην διευθυντή του τομέα αντιτρομοκρατίας της CIA, σύμφωνα με την οποία η υπηρεσία επιθυμεί να δει τον Αλ Καζράι να παίζει σημαντικό ρόλο στη μετά-Σαντάμ εποχή αν όχι να αντικαθιστά και τον ίδιο το Σαντάμ (άποψη που δε συμμερίζεται το Πεντάγωνο). Σύμφωνα επίσης με τον πρώην αξιωματούχο της CIA (που ολοκλήρωσε την έκθεση στις 28 του Μάρτη), η υπηρεσία φυγάδευσε τον Αλ Καζράι, ο οποίος τώρα βοηθά τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Η εξαφάνιση του Ιρακινού πρώην στρατηγού πάντως είχε απασχολήσει τις δανικές αρχές τις τελευταίες βδομάδες αφού εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Ο Αλ Καζράι κατηγορείται ότι ήταν υπεύθυνος για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον των Ιρακινών Κούρδων στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Ο Αλ Καζράι, αρχηγός των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 1990, θεωρείται ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που έχει αυτομολήσει στη Δύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ