ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Η «προσαρμογή» στα «δεδομένα»...

Η ήττα και ταπείνωση του ιρακινού λαού αποδεικνύει πανηγυρικά πως κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη «μοναδική υπερδύναμη», είναι το συμπέρασμα που θέλουν να κυριαρχήσει...

Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Η αστερόεσσα στη Βαγδάτη προκάλεσε ρίγη ...πατριωτισμού και αισθήματα αγαλλίασης στους εγχώριους υποτακτικούς των Αμερικανών, περισσότερο ίσως απ' ό,τι στις ίδιες τις ΗΠΑ. Προσωρινά είχαν λουφάξει για να μην τους πάρει με τις ντομάτες ο ελληνικός λαός που διαδήλωνε στους δρόμους, τώρα όμως καμαρώνοντας πάνω στο άρμα του «νικητή» επιχειρούν να πάρουν «το αίμα τους πίσω»: Το κλίμα αλλάζει, τα δεδομένα αλλάζουν, προσαρμοστείτε και ξεχάστε τις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια, είναι το αλαζονικό μήνυμά τους. Η ήττα και ταπείνωση του ιρακινού λαού αποδεικνύει πανηγυρικά πως κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη μοναδική υπερδύναμη, είναι το συμπέρασμα που θέλουν να κυριαρχήσει...

Ο εξαγνισμός των δολοφόνων των λαών είναι το άλλο καθήκον τους. Οι βομβαρδισμοί ήταν ακριβείας, τα θύματα μεταξύ των αμάχων ελάχιστα, η ανθρωπιστική βοήθεια γενναία, η προσφερόμενη ελευθερία απεριόριστη, είναι τα επιχειρήματα των φερέφωνων...«Ας τα ξεχάσουμε όλα και ας κοιτάξουμε το μέλλον», είναι το σλόγκαν των πλέον συγκαταβατικών. Εννοούν, βέβαια, την προσαρμογή στο νέο αμερικανικό αιώνα, στην πιο σκοτεινή εποχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η προειδοποίηση - απειλή του αμερικανικού Πενταγώνου ότι «μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε όποτε θέλουμε», δεν αφορούσε μόνο ή κυρίως το λαό της Βαγδάτης. Το μήνυμα απευθυνόταν σε όλους τους λαούς, οι οποίοι θα πρέπει να «προσέχουν» να μην προκαλέσουν το μεγάλο ηγεμόνα...

Είναι πεντακάθαρο ότι θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν την πτώση της Βαγδάτης και την εδαφική κατάκτηση του Ιράκ από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό σε ήττα του αντιπολεμικού κινήματος, που αναδείχτηκε μοναδική δύναμη αντίστασης και ελπίδας. Κίνημα που (πρέπει να) έγινε πιο ώριμο: Τα ευχολόγια για ειρήνη δεν αρκούν, ο πόλεμος «παράγεται» από τον καπιταλισμό, η «δικαίωση» θα 'ρθει με λαϊκές κυβερνήσεις που θα έχουν σημαία τους τα φιλειρηνικά συνθήματά του...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ» ΚΑΙ «ΝΕΟΙ ΡΟΛΟΙ»

«ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ»...: «Με την ιρακινή αντίσταση να έχει καταρρεύσει και τα αμερικανοβρετανικά τανκς να παρελαύνουν, στην κυριολεξία, στα περίχωρα της Βαγδάτης και "να επιδεικνύουν την ισχύ τους στην καρδιά της πόλης", άπαντες πλέον αποδέχονται την ηγεμονική παρουσία των HΠA στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και προσαρμόζουν αναλόγως τη στάση τους. Τούτο είναι και το καινούριο δεδομένο αυτού του σύντομου, τελικώς, πολέμου, που αξιολογούν όλες οι κυβερνήσεις σε Ανατολή και Δύση... H Αθήνα αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τη νέα κατάσταση... Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να σταθμίσει τα νέα δεδομένα, να αξιολογήσει επαρκώς τις καινούριες συνθήκες και να τοποθετηθεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μόνο. Τα υπόλοιπα, τα φοβερά και τρομερά του πολέμου, όλα εκείνα που μας πληγώνουν και προκαλούν τα συναισθήματά μας, μπορούν να κηρύσσονται στους δρόμους, να συζητούνται στα σαλόνια ή στα καφενεία, αλλά επ' ουδενί δεν είναι αυτά που θα προσδιορίσουν την εθνική στρατηγική» (Από το βασικό θέμα της Κυριακάτικης «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΠΡΟΣΟΧΗ... «Την επόμενη ημέρα, τον ρόλο του ΟΗΕ, το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων και τη στάση της διεθνούς κοινότητας συζήτησαν "ΤΑ ΝΕΑ" με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε πως "όταν ο ιρακινός λαός θα μας καλωσορίζει ως απελευθερωτές όλοι οι ηγέτες θα θέλουν να είναι μαζί μας, γι' αυτό σημασία έχει τι έλεγαν και τι έπρατταν πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου, όχι μετά τη λήξη του". Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε ότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ήταν "υπερβολικά αρνητικές και ενθάρρυναν τον αντιαμερικανισμό". Συμπλήρωσε όμως ότι σε επίπεδο πράξεων η εικόνα είναι διαφορετική και επισήμανε την πολιτική απόφαση της Αθήνας να επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου και τη σημασία που είχε η χρήση της βάσης της Σούδας, ιδιαίτερα μετά την αρνητική στάση της Τουρκίας. Η συζήτηση επιβεβαίωσε τη σημασία που θα έχουν οι χειρισμοί της Αθήνας καθώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επαναχάραξης της γεωστρατηγικής πραγματικότητας της Μέσης Ανατολής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην οποία περιλαμβάνονται η Τουρκία και η Ελλάδα» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).

Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ... «Ο πόλεμος δε θα τελειώσει με την αμερικανική κατοχή της Βαγδάτης. Θα μπει στη νέα του φάση, με συνέπειες πιο σοβαρές για ολόκληρο τον κόσμο, αν η αντίσταση στην αυτοκρατορική αλαζονεία δεν είναι σθεναρή, αποφασιστική και συνεπής με τις αρχές του δικαίου, οι οποίες βιάζονται βάναυσα. Σ' αυτόν τον πόλεμο, η αυτοκρατορία είναι αντιμέτωπη με την παγκόσμια κοινή γνώμη, την υπερδύναμη που συγκροτούν οι πολλοί, με όπλα την ειρήνη, το δίκαιο, τον ανθρωπισμό και τις αξίες του. Αν αυτή η υπερδύναμη, δεν καμφθεί, δεν υπονομευτεί και δεν υποκύψει στη "ρεαλιστική" αντίληψη, που οδηγεί στην ατιμία του συμβιβασμού, η αυτοκρατορία θα ηττηθεί...» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΠΕΛΑΣΗ ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ - Ανίσχυρη Ευρώπη, αξιοθρήνητη Ελλάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΑΝΤΑΜ: ΜΟΝΟ ΝΕΚΡΟ ΘΑ ΜΕ «ΠΙΑΣΟΥΝ» ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ!..

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Από τις 15 έως τις 17 Απριλίου - ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ 3 ΜΕΡΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΛΑ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ - ΣΧΟΛΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΕΡΕΨΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 22.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 38.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 19 ΜΕΤΡΑ ΣΩΣΙΒΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΟΙ 65 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ.

ΧΩΡΑ: ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΙΑΤΙ κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ;

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Θαρραλέο χάος;... «Η μάχη της Βαγδάτης μπήκε κιόλας στις πρώτες της ώρες, μια σύγκρουση που όλα δείχνουν πως θα είναι βρώμικη και βάναυση. Ακόμη και οι αστυνομικοί της πόλης έχουν σταλεί στο μέτωπο, οι αξιωματικοί τους παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους με περιπολικά, κραδαίνοντας από τα παράθυρα καινούρια Καλάσνικοφ. Τι να πει κανείς γι' αυτό το έξαλλο, απρόσωπο - και, ναι, θαρραλέο - χάος;». (Ρόμπερτ Φισκ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ - ΝΕΑ)

Το «κλειδί»: «Το "κλειδί" για τον τερματισμό των επιθέσεων προς τον αμερικανικό στρατό, θα είναι η εξασφάλιση της υποστήριξης του ιρακινού λαού. Εάν ο ιρακινός λαός σταματήσει να αντιτίθεται στην αμερικανική παρουσία, οι μικρής κλίμακας επιθέσεις είναι πολύ πιθανόν να εξαλειφθούν, αναφέρουν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες». (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Η νέα «Μακρόνησος»...«Στη Βασόρα συνελήφθησαν απλοί πολίτες μέσα από τα σπίτια τους, απ' τις βρετανικές δυνάμεις κατοχής, με την κατηγορία ότι ήταν μέλη ή στελέχη ενός κόμματος. Τους έδεσαν πισθάγκωνα, τους φόρεσαν κουκούλες και τους φόρτωσαν σε καμιόνια για να τους στείλουν στο Γκουαντανάμο. Τη Μακρόνησο, τη Γιούρα, το Νταχάου, το Μαουτχάουζεν της νέας εποχής. Το φρικτό αμερικανικό παγκόσμιο αναμορφωτήριο του 21ου αιώνα: Πόση καλοσύνη γύρω μου κι εντός!..». (Ν. Τσαγκρής - ΕΘΝΟΣ)

Οι απολογητές...«Να μου το θυμηθείτε, όταν θα πέσει η Βαγδάτη (αν πέσει), οι καθ' ημάς απολογητές των Αμερικανών, που τώρα ψευτολουφάζουν ή έχουν ελάχιστες στιγμές κυνισμού δημοσίως (κυρίως όταν ομιλούν για την επόμενη ημέρα, τη λογιστική λογική, τους σώφρονες υπολογισμούς, το συσχετισμό δυνάμεων κι άλλα συναφή), όλοι αυτοί λοιπόν θα κάνουν το ρέκβιεμ για τη Βαγδάτη, παιάνα των ελευθερωτών, του "ελεύθερου κόσμου", της ελεύθερης οικονομίας και των καμένων παιδιών... των καμένων παιδιών (πάντα εν σχέσει με μια λογική μείωση των επιτοκίων, εννοείται)...». (Του Στάθη Σ. από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ