ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Τα βιβλία των «ελευθερωτών»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μπορεί ο πόλεμος στο Ιράκ να μην τέλειωσε ακόμη, αλλά ήδη στην αμερικανική κυβέρνηση καθορίζουν τα πρώτα βήματά τους για το Ιράκ στη μετά Σαντάμ εποχή. Ενα από αυτά αφορά την "πολιτισμική επανάσταση" που θα γίνει στη χώρα, αρχίζοντας από την εκπαίδευση. H νέα σχολική χρονιά αρχίζει στο Ιράκ σε πέντε μήνες, αλλά ήδη έχει εγκριθεί ποσό 65 εκατομμυρίων δολαρίων για την πλήρη ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος, που έχει ως κέντρο τον Σαντάμ Χουσεΐν. Για τα 2,1 εκατομμύρια παιδιά της χώρας εντός έξι μηνών θα κατασκευαστούν 12.500 δημοτικά σχολεία, ενώ για το σύνολο των 4,2 εκατομμυρίων μαθητών τα πάντα - νέα βιβλία και 25.000 σχολεία - θα είναι έτοιμα σε 12 μήνες. Το βάρος θα δοθεί στα νέα βιβλία, μέσα από τα οποία θα πρέπει να αλλάξουν οι εχθροί: Στο εξής οι Αμερικανοί, οι Αγγλοι και οι Ισραηλινοί θα είναι οι ελευθερωτές, οι νέοι εχθροί μάλλον αναμένονται. Σε "βοήθεια" του Τζορτζ Μπους και της συζύγου του - η οποία παρέχει τις συμβουλές της ως καθηγήτρια - έχει προστρέξει με το αζημίωτο βέβαια η "Creative Associates International", η οποία ανέλαβε να συντάξει και τα "σωστά" βιβλία για τους μαθητές του νέου Αφγανιστάν». (Από την προχθεσινή στήλη «Αποχρώσεις» της «Καθημερινής», χωρίς σχόλια).

Και οι ψήφοι στο ταψί...

Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη είναι κατά του πολέμου. Ούτε ένας υπουργός, υφυπουργός, κλπ., δεν είναι υπέρ (ίσως, εκτός της Κούρκουλα, η οποία έχει ακολουθήσει τη συμβουλή του Μίλερ και ...ενημερώνεται από το CNN). Τα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ κάνουν ακόμη ένα βήμα. Οχι μόνον είναι κατά του πολέμου, αλλά παίρνουν μέρος και στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, με επικεφαλής τον γραμματέα τους, Κ. Λαλιώτη. Μιλάνε κατά των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, χαρακτηρίζουν τον πόλεμο άδικο και παράνομο, κλπ., κλπ. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, έχουν βάλει την υπογραφή τους και σε κείμενα, που ζητούν την άμεση διακοπή των πολεμικών διευκολύνσεων (π.χ. Πολυζωγόπουλος).

Κανείς τους, όμως - ούτε καν οι τελευταίοι - δεν κατακρίνει την κυβέρνηση, η οποία διευκολύνει τον πόλεμο, παρέχοντας στις ΗΠΑ ό,τι αυτές ζήτησαν και γίνεται συνένοχη σ' έναν άδικο και παράνομο πόλεμο, όπως και στο κουρέλιασμα του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς δικαίου. Ολοι τους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι η κυβέρνηση παρουσιάζεται με δυο πρόσωπα. Ενα απέναντι στις ΗΠΑ κι ένα για εσωτερική κατανάλωση. Ολοι τους ισχυρίζονται, ότι η κυβέρνηση έκανε και κάνει το καλύτερο δυνατό, στα πλαίσια των σημερινών συνθηκών. Και, βέβαια, όλοι τους, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα δώσουν τη μάχη με νύχια και δόντια για τη διατήρηση της εξουσίας.

... και τα μονοπώλια χορτάτα

Σημειώνουμε όλα τα παραπάνω, όχι επειδή είναι άγνωστα. Γνωστά είναι σε όλους. Ούτε μόνον επειδή αποτελούν άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διγλωσσίας και υποκρισίας του κυβερνώντος κόμματος. Τα σημειώνουμε, κυρίως, για να υπογραμμίσουμε το γεγονός, πως την ίδια ακριβώς λογική και τακτική εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα ζητήματα.

Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, είναι κατά της ανεργίας, των κοινωνικών ανισοτήτων, της φτώχειας, της αδικίας, κλπ., κλπ. Είναι υπέρ της ισότητας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, κλπ., κλπ., ακόμη και υπέρ του σοσιαλισμού. Ολ' αυτά, όμως, ισχύουν για το κόμμα, για τα στελέχη του στα εργατικά συνδικάτα και τις άλλες μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, τα φιλικά τους ΜΜΕ και τους κάθε λογής απολογητές, κλπ., κλπ. Με δυο λόγια, όλ' αυτά είναι για κατανάλωση. Για να μαζεύονται οι ψήφοι στις εκλογές και να διατηρείται το ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία... Η κυβέρνηση, όμως, έχει άλλους κανόνες. Πορεύεται στα πλαίσια της πραγματικότητας των ευρωμονόδρομων, του ρεαλισμού της «ελεύθερης αγοράς» των κεφαλαιοκρατών και της σύνεσης της «νέας τάξης πραγμάτων».

Ετσι, πορευόμαστε στα είκοσι ολόκληρα χρόνια, που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ (1981-1990 και 1993-2003). Κι έτσι και χειρότερα θα συνεχίσουμε, όσο δεν αλλάζουν ριζικά οι συσχετισμοί δύναμης και δεν αναδείχνεται ο λαός σε πραγματικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.


Πυρ στον Τύπο!

- Δες, αρχηγέ, κάποιος εκεί

επάνω στο μπαλκόνι,

τους φόνους μας

και τις σφαγές

στο φιλμ αποτυπώνει.

* * *

- Τι λες, μωρέ και κάθεσαι;

Ρίξτου με το κανόνι!

* * *

- Κατακραυγή θα σηκωθεί

σε βάρος μας μεγάλη.

***

- Ολη τη Γη τη γράφουμε,

βάρα τον στο κεφάλι,

προς... γνώση και συμμόρφωση

βάρα με το μυδράλι

σημάδεψε και χτύπησε

το στόχο σου στα στήθια

να φιμωθεί κάθε φωνή

που λέει την αλήθεια!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «εθνικό συμφέρον» του Μίλερ

Αν ο Αμερικανός πρεσβευτής έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να παρεμβαίνει απροκάλυπτα και να υποδεικνύει στον ελληνικό λαό πού «πρέπει» να διαδηλώνει ή από ποιο κανάλι «πρέπει» να βλέπει, ποιο είναι άραγε το επόμενο βήμα; Το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η συμπεριφορά του Τόμας Μίλερ γίνεται απροσχημάτιστα αλαζονική και προκλητική, στηριζόμενη προφανώς στην επίδειξη ισχύος που πραγματοποιεί η χώρα του σ' ολόκληρο τον πλανήτη. Αδιαφορώντας επιδεικτικά για το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού και τη διατρανωμένη αντίθεσή του στην προμελετημένη σφαγή του ιρακινού λαού, ο ανθύπατος επιχειρεί να βγει από την απομόνωση προκαλώντας βάναυσα τον ανυπότακτο ελληνικό λαό.

Ο τοποτηρητής των ΗΠΑ ήταν πάντως ειλικρινής όταν ομολόγησε ότι «ενεργούμε σύμφωνα με το εθνικό μας συμφέρον». Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα. Το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, για παράδειγμα, επιβάλλει τη μετατροπή της χώρας μας σε ξέφραγο αμπέλι στις λεγεώνες δολοφόνων, την απρόσκοπτη λειτουργία της Σούδας, την εκχώρηση του αέρα, της θάλασσας και της ελληνικής γης. Εθνικό συμφέρον τους θεωρούν ακόμα οι ΗΠΑ την πρόσδεση της Ελλάδας στη «συμμαχία των προθύμων», τη συμμετοχή της στους προληπτικούς πολέμους ανά την υφήλιο, την προμήθεια των εξοπλισμών από τις δικές τους εταιρίες, τη θέσπιση «τρομονόμων]... Επιτάσσει ακόμα το «εθνικό συμφέρον» των ΗΠΑ την «επίλυση» των εθνικών προβλημάτων (Αιγαίο, Κύπρος) με τρόπο που να υπηρετεί τα ευρύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντά τους. Δε σταματούν όμως εκεί. Ολοένα και περισσότερο γίνεται φανερό ότι οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν επιπλέον στο εθνικό συμφέρον τους την αντιμετώπιση του αντιαμερικανισμού, τη διασφάλιση φιλικών ΜΜΕ, τη συντριβή, τελικά, κάθε κινήματος αντίστασης στην αιμοσταγή «νέα τάξη» τους. Με άλλα λόγια, ο Τ. Μίλερ δεν ενεργεί εν θερμώ ή παρορμητικά, αλλά βάσει των καθηκόντων που προσδιορίζονται στην Ουάσιγκτον.

Η «δουλιά» του Αμερικανού πρέσβη γίνεται σαφώς πιο εύκολη χάρη στην αμέριστη ταύτιση της κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΝΔ με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, καθώς έχουν φροντίσει να ενσωματώσουν το αμερικανικό συμφέρον στο «εθνικό συμφέρον», πράγμα που υποθάλπει την προκλητική και υπεροπτική συμπεριφορά του Μίλερ. Ειλικρινή και τα εύσημά του προς την κυβέρνηση Σημίτη γιατί, «αν και σε δύσκολη θέση, έχει κάνει αξιοζήλευτη δουλιά». Ο Τ. Μίλερ γνωρίζει, όμως, άριστα ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων δεν εκφράζουν τη βούληση του ελληνικού λαού και αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία, μετά την πολυήμερη πολιορκία της πρεσβείας από τα ατέλειωτα ποτάμια της λαϊκής οργής. Οι προκλητικές επεμβάσεις του ανθύπατου, κυρίως βέβαια οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η σφαγή των λαών, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν το ρωμαλέο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να επιβάλει το φιλειρηνικό και ανυπότακτο φρόνημά του και σε επίπεδο εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ