ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Νέα πολεμικά τελεσίγραφα από τις ΗΠΑ

Καινούριες καταστροφές ονειρεύονται οι ιμπεριαλιστές

Associated Press

Καινούριες καταστροφές ονειρεύονται οι ιμπεριαλιστές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

Οσο μοιάζει να βαίνει προς το τέλος της η πρώτη φάση, τουλάχιστον, της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ, τόσο περισσότερο Αμερικανοί επιτελείς στρέφουν την προσοχή τους προς γείτονες, στο Ιράκ, χώρες. Στόχος των αμερικανικών απειλών έγιναν, για άλλη μια φορά, κατά πρώτο λόγο, η Συρία αλλά και το Ιράν και η ΛΔ Κορέας.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και παρά την εμφανή ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, δε δίστασε να αναφερθεί και πάλι στη Συρία. «Εχουμε ορισμένες πληροφορίες ότι η Συρία συνεργάζεται στη διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων από και προς το Ιράκ. Ορισμένα από αυτά τα άτομα, που αναζητούμε εμείς, βρίσκουν καταφύγιο στη Συρία και ορισμένα άλλα, με τη συριακή βοήθεια, μετακινούνται προς άλλες κατευθύνσεις». Οι δηλώσεις Ράμσφελντ, απλώς, επισημοποίησαν την έντονη φημολογία που διέρρεε από αμερικανικές πηγές περί πιθανότητας να βρίσκονται στη Συρία υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, χτες, και οι δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα διεθνούς ασφάλειας και ελέγχου όπλων, Τζον Μπόλτον, ο οποίος είχε συναντήσεις με την ιταλική ηγεσία. Ο Μπόλτον, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταπολεμικό τοπίο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εξέφρασε «την ελπίδα» οι χώρες που οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ότι επιδιώκουν να αποκτήσουν ή διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής, να «πήραν ένα μάθημα από το Ιράκ και να κατανοήσουν ότι η επιμονή τους σε αυτήν την τακτική δεν ωφελεί τα εθνικά τους συμφέροντα».

Ο Μπόλτον έκανε ειδική αναφορά στη Συρία, στο Ιράν και στη ΛΔ Κορέας και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην πρώτη, τονίζοντας ότι «είναι η καλύτερη περίπτωση, για να βγάλει συμπεράσματα που την ωφελούν από τις εξελίξεις, και να αδράξουν τις νέες προοπτικές ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή». Ο Μπόλτον, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, έσπευσε να τονίσει ότι «η Ουάσιγκτον προτιμά οι χώρες αυτές να συμμορφωθούν με ειρηνικό τρόπο». Ανάλογη «ευχή» διατύπωσε, λίαν προσφάτως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», και ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην ηγεσία ή στην τακτική της ηγεσίας της Συρίας», πάντα φυσικά με «πρώτη επιλογή τον ειρηνικό τρόπο».

ΙΣΡΑΗΛ
Ζητά ιρακινό πετρέλαιο, μέσω Ιορδανίας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συνάντηση με Ιορδανούς αξιωματούχους θα έχει τις επόμενες μέρες ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομής, Τζόζεφ Παρίτζκι, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Ισραήλ, που είναι ανενεργός τα τελευταία 55 χρόνια. Αυτό διέρρευσε, χτες, από πηγές προσκείμενες στο ισραηλινό υπουργείο προς, τουλάχιστον, δύο ισραηλινές εφημερίδες, τη «Χααρέτζ» και τη «Γιεντότ Αχρονότ».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πρώτες επαφές έχουν γίνει, ήδη, ανάμεσα στις δύο πλευρές και το ισραηλινό υπουργείο έχει, ήδη, ελέγξει τον αγωγό που βρίσκεται στο ισραηλινό έδαφος και διαπίστωσε ότι μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα. Οπότε επιθυμεί να ελεγχθεί και το υπόλοιπο μέρος του αγωγού που βρίσκεται στην Ιορδανία. Ο αγωγός αυτός συνδέει τη Μοσούλη με τη Χάιφα και σταμάτησε να λειτουργεί με το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας στην περιοχή το 1948. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ότι όταν εγκαθιδρυθεί μια φιλοδυτική κυβέρνηση στο Ιράκ και επαναλειτουργήσει ο αγωγός, θα μειωθούν κατά 25% τα ισραηλινά έξοδα για καύσιμα και χαρακτηριστικά φέρεται ο Παρίτζκι να εκτίμησε ότι τότε «η Χάιφα θα γίνει το Ρότερνταμ της Μ. Ανατολής».

Την είδηση φέρεται να διέψευσε, λίγο αργότερα, μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα» ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, ενώ αρκετοί Ιορδανοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι, ασχέτως δηλώσεων, η ιορδανική πλευρά είναι εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στις πραγματικές ισραηλινές προθέσεις.

Μπλιξ: «Προσχεδιασμένος» ο πόλεμος

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτός ο πόλεμος ήταν προσχεδιασμένος. Αυτό εγείρει πολλές αμφιβολίες για τις προθέσεις (των ΗΠΑ και της Βρετανίας) σχετικά με τη συμπεριφορά τους όσον αφορά τις επιθεωρήσεις όπλων». Ο επικεφαλής του σώματος επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ δε μάσησε τα λόγια του σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελ Παΐς». Ο στόχος του πολέμου, είπε ο Μπλιξ, «είναι να ανατραπεί το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν», δήλωσε ο 74χρονος Σουηδός. Μπορεί αρχικά να πίστευαν οι ΗΠΑ ότι όντως το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, αν και όπως τόνισε τα «κατασκευασμένα» στοιχεία που παρουσίασε η Ουάσιγκτον του προκαλούν πολλές αμφιβολίες, αλλά τελικά αυτό ήταν απλώς ένα πρόσχημα. «Αρχίζεις να αναρωτιέσαι όταν βλέπεις τα πράγματα που έκαναν για να επιδείξουν ότι οι Ιρακινοί είχαν πυρηνικά όπλα, όπως το ψεύτικο συμβόλαιο με το Νίγηρα», είπε ο Μπλιξ. «Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα βρουν τελικά όπλα μαζικής καταστροφής».

Ο πόλεμος των ΗΠΑ, είπε ο επικεφαλής της UNSCOM που θα αποχωρήσει με το τέλος της θητείας του, προκαλεί «ένα τεράστιο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, στην καταστροφή μιας χώρας, για πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί με τη διαδικασία των επιθεωρήσεων».

Το μήνυμα που έστειλε ο Μπλιξ όσον αφορά το μέλλον του κόσμου είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Αντί οι ΗΠΑ να πείθουν για την ανάγκη αφοπλισμού, είπε στη συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα, στην πραγματικότητα η εισβολή τους στο Ιράκ στέλνει το εντελώς αντίθετο μήνυμα. «Ο κόσμος λαμβάνει το αντίθετο ακριβώς μήνυμα. Πάρτε για παράδειγμα τη στάση της Βόρειας Κορέας. Ουσιαστικά λέει πως "αν αφήσουμε να μπουν οι επιθεωρητές όπλων στη χώρα, θα δεχτούμε επίθεση"»! Κάθε χώρα, θα αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος να υπεραμυνθεί της ασφάλειάς της είναι να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής...

«Χαμένες ψευδαισθήσεις»

Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρες, 16 ετών, το 1991.

Αφησε τη μικρή πόλη που γεννήθηκε, την Εσκουίτλα, μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, και ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, πεζός με τη συντροφιά δεκάδων χιλιάδων άλλων Κεντροαμερικανών, εισήλθε στις ΗΠΑ, παρανόμως εννοείται...

Αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, συνελήφθη, τέθηκε υπό περιορισμό, του δόθηκε διέξοδος παροχής τοπικού ασύλου και τοποθέτησης σε οικογένεια λατινοαμερικανικής καταγωγής, επιλογή της υπηρεσίας Μετανάστευσης. Τα χρόνια περνούσαν η διέξοδος για τον Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρες, καμία. Παρέμενε πάντα ο φτωχός μετανάστης από τη Γουατεμάλα, η πιο εύκολη λεία για τους στρατολόγους, τις σειρήνες του αμερικανικού στρατού, που αναζητούν νέους χωρίς διεξόδους και μέλλον, προκειμένου να τους εντάξουν στο στράτευμα προσφέροντας πλείστα «ανταλλάγματα», όπως πράσινη κάρτα ή υπηκοότητα ή σπουδές και φυσικά μισθό. Στις 25 Μάρτη 2002, υπέγραψε τη δήλωση κατάταξής του στον αμερικανικό στρατό ευελπιστώντας πως έτσι θα του χορηγούνταν η αμερικανική υπηκοότητα...

Ομως στα 28 του χρόνια, ως μέλος του 2ου τάγματος της μεραρχίας Πεζοναυτών, έγινε ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαχών στην πόλη του Ουμ Κασρ. Προχτές, με τη μέγιστη διακριτικότητα μεταφέρθηκε για να ταφεί στη γενέτειρά του, στη Γουατεμάλα... Η κηδεία του έγινε με ιδιωτική τελετή, αφού ο ΥΠΕΞ της Γουατεμάλας, Εντγκαρ Γκουτιέρες, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας επίσημης τελετής, καθώς ο νεκρός «είχε καταταγεί σε έναν ξένο στρατό, κι έχασε τη ζωή του υπηρετώντας μία ξένη σημαία κι όχι αυτή της Γουατεμάλας».

Η πολυπόθητη αμερικανική υπηκοότητα για την οποία έδωσε τη ζωή του, δόθηκε τιμής ένεκεν στην αδελφή του Ενγκράσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ