ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Πάλι υποσχέσεις για λύσεις

Ψήφιση σχετικής διάταξης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Δ. Τσιόγκα

Αρχίζει η επαναχορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου
Αρχίζει η επαναχορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου
Μέχρι τον Ιούνη η κυβέρνηση θα ψηφίσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα απλουστευτεί η σχετική διαδικασία ούτως ώστε να πληρώνονται εγκαίρως και χωρίς πρόβλημα τόσο τα φαρμακεία που εκτελούν συμβάσεις των ασφαλισμένων του Δημοσίου όσο και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

Αυτό δήλωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Ε. Νασιώκας απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα. Ο υφυπουργός είπε ότι η σημερινή κατάσταση με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων στους δημόσιους υπάλληλους οφείλεται καταρχήν στην αλλαγή του συστήματος, αφού από την αρχή του χρόνου άρχισε να λειτουργεί ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και ήταν λογικό στην έναρξή του να αντιμετωπίσει προβλήματα λειτουργίας. Επίσης είπε ότι συνέτεινε και το ότι η κυβέρνηση ανέλαβε ένα σημαντικό κόστος από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που είναι το χρέος της περσινής χρονιάς, όταν ξεπεράστηκε ο προϋπολογισμός περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι δικαιολογημένα οι φαρμακοποιοί δε δίνουν σήμερα φάρμακα γιατί έχουν να λαμβάνουν πάρα πολλά χρήματα από το υπουργείο, αλλά αυτοί που την πληρώνουν περισσότερο είναι οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Πριν από το 1992, είπε, οι εργαζόμενοι δεν πλήρωναν συμμετοχή στο φάρμακο αλλά σταδιακά -το ξεκίνησε η ΝΔ και το συνέχισε το ΠΑΣΟΚ- η συμμετοχή έφτασε στο 25%. «Ομως, τόνισε, το φάρμακο δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά πρώτης ανάγκης και γι' αυτό υποστηρίζουμε ότι τα φάρμακα θα πρέπει να δίνονται δωρεάν». Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι από διάφορες κυβερνητικές πλευρές συκοφαντούνται φαρμακοποιοί, γιατροί και εργαζόμενοι ότι μετέχουν σε κυκλώματα συνταγογράφησης και ζήτησε, εάν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις, να καταγγελθούν για να υπάρξει διαφάνεια.

Ανέστειλαν οι Σύλλογοι Αθήνας - Πειραιά

Την αναστολή της διακοπής χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, μέχρι τις 30 Ιούνη 2003 αποφάσισαν κατά πλειοψηφία στη χτεσινή τους συνεδρίαση τα Διοικητικά Συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιώς (ΦΣΑ - ΦΣΠ).

Η απόφαση για αναστολή της συγκεκριμένης μορφής κινητοποίησης που ορθώς βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Δημοσίου, έγινε χωρίς η κυβέρνηση να έχει εκπληρώσει, ως οφείλει, τις υποχρεώσεις της. Η μορφή αυτή ήταν από την αρχή ευάλωτη καθώς οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούσαν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση. Ετσι λοιπόν οι όποιες υποσχέσεις της κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση θα είναι χωρίς αντίκρισμα εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να πληρώσει τα χρέη της και το πρόβλημα θα εμφανιστεί και πάλι.

Η Πανεπιστημονική

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών υπογραμμίζει ότι το χρόνιο πρόβλημα του Δημοσίου είναι καθαρά πολιτικό και πηγάζει από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συγκατάθεση κύρια της ΝΔ, μια πολιτική που γεννά δυστυχία, ανεργία, συρρίκνωση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, που κατασκευάζει πολέμους, με μοναδικό στόχο το κέρδος.

«Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΦΣΑ σας εξαπατά άλλη μια φορά. Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί. Ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε ο γραφειοκρατικός τομέας θα εξομαλυνθεί γιατί δεν είναι στις πολιτικές επιλογές τους», επισημαίνει η παράταξη και καλεί τους φαρμακοποιούς να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και τους συνδικαλιστικούς εκφραστές της, να αντιταχθούν στον οικονομικό στραγγαλισμό της πλειοψηφίας των φαρμακοποιών, να πάρουν πρωτοβουλίες και να αντεπιτεθούν.

Τρίγωνο φαρμακερού ανταγωνισμού

Εκδηλώνεται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΗΠΑ και Ασίας στο κυνηγητό υπερκερδών στον τομέα του φαρμάκου

Ο έντονος ανταγωνισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των ΗΠΑ, όπως και η «εισβολή» της Ασίας στον τομέα του φαρμάκου αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στην 3η Συνάντηση με θέμα «Ευρωπαϊκός Διάλογος περί Υγείας και Καινοτομίας», που έγινε χτες στην Αθήνα. Την εκδήλωση οργάνωσαν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και η φαρμακευτική εταιρία «GlaxoSmithKline» και ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας με επικέντρωση στις επιπτώσεις στους τομείς της Υγείας απ' τη διεύρυνση της ΕΕ με νέες χώρες.

Οπως αναφέρθηκε απ' τους Paul Weissenberg, διευθυντή του Τομέα των Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον Andrew Witty, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Τομέα Ευρώπης της «GlaxoSmithKline», οι φαρμακευτικές εταιρίες με τα ερευνητικά τους κέντρα μεταφέρονται στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν ισχυρότερα κίνητρα για καινοτόμες πατέντες. Στη δεκαετία του '70 τα 20 καλύτερα φάρμακα στον κόσμο κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη ενώ τώρα η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Οι επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 240% στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 500% στις ΗΠΑ στη δεκαετία 1990-2001. Η Ευρώπη διαθέτει περισσότερες εταιρίες βιοτεχνολογίας από τις ΗΠΑ, αλλά αυτές είναι πιο ευπαθείς, επειδή απασχολούν λιγότερα άτομα και διαθέτουν λιγότερες πατέντες (patents) από τις αντίστοιχες αμερικανικές (Το 80% του συνόλου των αδειών ευρεσιτεχνίας δηλώθηκαν στις ΗΠΑ). Στην Ευρώπη οι ευρεσιτεχνίες έχουν το χαρακτήρα της οικοτεχνίας ενώ στις ΗΠΑ έχουν βιομηχανοποιηθεί, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ζητούμενο, λοιπόν, η διατήρηση των εταιριών στην Ευρώπη αλλά και να αντιμετωπιστεί ο τρίτος πόλος του ανταγωνισμού, που είναι η Ασία, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά απ' τον εκπρόσωπο της «GlaxoSmithKline». Οι προτάσεις διατυπώθηκαν στο όνομα της θεραπείας των ασθενών αλλά στην πραγματικότητα υπηρετούν τη διατήρηση και μεγιστοποίηση των κερδών. Ετσι, ένα από τα μέτρα που μελετώνται είναι η γενίκευση της διατήρησης της πατέντας για 10-11 χρόνια (την περίοδο αυτή απαγορεύονται τα αντίγραφα φαρμάκων που είναι φθηνότερα) αντί για 6-10 χρόνια που ισχύει σήμερα. Επίσης, προωθείται η λεγόμενη πρόταση των δέκα κρατών-μελών που ζητούν την άρση κάποιων περιορισμών που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο και εμποδίζουν την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών.

Αναφερόμενος στις πολιτικές των κυβερνήσεων ο εκπρόσωπος της «GlaxoSmithKline» είπε ότι εφόσον οι κυβερνήσεις δεν επιδοτούν, οι ίδιες οι εταιρίες θα πρέπει να μπορούν να διαμορφώνουν τις τιμές μέσα απ' την ανταγωνιστική τιμολόγηση ώστε να μη χάνουν. «Αν δεν πληρώνει κανείς δεν μπορεί να έχει άποψη», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως ανέφερε ο Paul Weissenberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει το 45% των προτάσεων των φαρμακοβιομηχάνων και θα τις παρουσιάσει στη σύνοδο των υπουργών Υγείας στις 2.6.2003.

Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται να μη βρίσκει έδαφος ούτε και η πρόταση του Ελληνα υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή, για ειδική διάταξη στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να μη θεωρείται εσωτερική αγορά...

Εκρήξεις σε «Σωτηρία» και Κρατικό Νίκαιας

Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία και του νοσοκομείου «Σωτηρία», έχει δημιουργήσει η πολιτική περικοπών των κονδυλίων για εφημερίες, που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση.

Το 2002, χρειάστηκαν 4.050.000 ευρώ προκειμένου να μπορούν να εφημερεύουν οι κλινικές και τα εργαστήρια σε καθεστώς οριακής ασφάλειας, όμως το κονδύλι που εγκρίθηκε για το 2003 είναι 4.030.000 ευρώ, που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση την ανάγκη να εφημερεύουν νέα τμήματα (π.χ. αντιφυματικό), αλλά και τη μισθολογική ωρίμανση των γιατρών. Η διοίκηση του νοσοκομείου, πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης, αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των γιατρών που εφημερεύουν και σ' αυτό βρήκε μοναδικό σύμμαχο το διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, ο οποίος υπέγραψε τις περικοπές των προγραμμάτων εφημεριών.

Οι γιατροί αρνούνται να συναινέσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και ζητούν αύξηση των κονδυλίων εφημερίας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες.

Κρατικό Νίκαιας

Σε αναβρασμό βρίσκεται το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας μετά την απόφαση που πήραν χτες οι νοσηλεύτριες υποχρεωτικής εκπαίδευσης μαζί με το σύλλογο εργαζομένων, να πουν τέλος στην, εδώ και 16 χρόνια, κοροϊδία του υπουργείου Υγείας και, από σήμερα, να περιορίσουν τα καθήκοντά τους σε αυτά για τα οποία έχουν προσληφθεί και για τα οποία αμείβονται.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι πρακτικοί νοσοκόμοι που απέκτησαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος βοηθών νοσηλευτών, να ενταχθούν στη ΔΕ κατηγορία και την άμεση ένταξη στον οργανισμό του παιδικού ξενώνα.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του νοσοκομείου και στη συνέχεια, με τις στολές, πήγαν στον 3ο ΠΕΣΥ.

Ο πρόεδρος όμως, τους δήλωσε αναρμόδιος για την επίλυση του θέματος και τους είπε πως έχει παραπέμψει το θέμα στο υπουργείο Υγείας, το οποίο όμως, αν και γνωρίζει από το Φθινόπωρο το αίτημα, δεν έχει τα χρήματα να το ικανοποιήσει αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν προέβλεψε στον προϋπολογισμό το σχετικό κονδύλι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ