ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλο και μαχητικό το συλλαλητήριο

Από την πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από την πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Την αλληλεγγύη του στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού του Ιράκ κατά των Αγγλοαμερικάνων κατακτητών, εξέφρασε το Σάββατο ο λαός της Θεσσαλονίκης, με μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η ΕΔΥΕΘ και το ΠΑΜΕ.

«Με ταχείς ρυθμούς προετοιμάζουν την κατοχική διοίκηση με στρατηγούς και στελέχη πολυεθνικών στο ρόλο των γκαουλάιτερς και με κάποιους μαφιόζους και πράκτορες της CIA Ιρακινούς στο ρόλο των κουίσλινγκ», τόνισε ο αναπληρωτής γεν. γραμματέας της ΠΟΕΕΠ Γ. Φραγγίδης, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου. «Αυτοί, τα στελέχη των πολυεθνικών, που προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους αποφασίζουν και κάνουν πολέμους, είναι οι "απελευθερωτές" του ιρακινού λαού».

O Γ. Ρίσκος, που χαιρέτισε από μέρους της ΠΑΣΥ, σημείωσε ότι η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και οι αγρότες της χώρας μας «θα υποδεχτούν» όπως «τους πρέπει» τους πρωθυπουργούς του πολέμου και της φτώχειας.

Η μεγαλειώδης αντιπολεμική πορεία που ακολούθησε ολοκληρώθηκε μπροστά στο προξενείο της Μ. Βρετανίας, όπου οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο Τετάρτη στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται με την ευκαιρία του ερχομού στη χώρα μας των αιματοβαμμένων ηγετών της ΕΕ.

  • Παρόμοιες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και πορείες, που διακρίνονταν για τη μεγάλη συμμετοχή και τη μαχητικότητά τους, διοργανώθηκαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, συλλαλητήρια έγιναν στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα και τα Γρεβενά. Το αντιπολεμικό κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης, του ΠΑΜΕ και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» βρήκε μεγάλη απήχηση και στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Βέροια, καθώς και στην Εδεσσα όπου έγινε λαμπαδηφορία.
ΑΡΑΞΟΣ
Σε φιλειρηνικό κλοιό το αεροδρόμιο

Σε συμβολική περικύκλωση του στρατιωτικού αεροδρομίου του Αράξου προχώρησαν για μια ακόμη φορά εκατοντάδες φιλειρηνιστές στην Αχαΐα το περασμένο Σάββατο.

Οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αράξου και φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, έφτασαν μπροστά στην πύλη, όπου και προχώρησαν για μια ώρα περίπου στον αποκλεισμό του αεροδρομίου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, Αντρέας Αντωνόπουλος, απευθυνόμενος προς τους φιλειρηνιστές τόνισε: «Τώρα είναι ανάγκη ο λαός μας να βγάλει συμπεράσματα με αφορμή τη στάση των πολιτικών κομμάτων σε αυτόν τον πόλεμο. Να πληρώσουν με βαρύ τίμημα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τα κόμματα που στηρίζουν τον πόλεμο. Να ενισχύσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, την Επιτροπή Ειρήνης, το ΠΑΜΕ, όλους αυτούς που για δεκαετίες αγωνίζονται με συνέπεια, με θυσίες για να ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός και να νικήσουν οι λαοί».

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, πολλοί φιλειρηνιστές ξεκίνησαν μαχητική πορεία, από την πλατεία 23ης Μάρτη πορευόμενοι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, με προορισμό την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου ακολούθησε αντιπολεμική συναυλία από ροκ μουσικό συγκρότημα της περιοχής, με την οποία ολοκληρώθηκε η αντιπολεμική κινητοποίηση.

Ανάλογες κινητοποιήσεις στο νομό έγιναν στη Μεσσήνη και στη Φοινικούντα.

Στο Αργος, περισσότεροι από διακόσιοι φιλειρηνιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Αργολίδας και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και προχώρησαν σε μεγάλη αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική πορεία δώδεκα χιλιομέτρων από την πλατεία Αγίου Πέτρου στο Αργος μέχρι το Ναύπλιο και την πλατεία Φιλελλήνων, με τη νεολαία, και ιδιαίτερα τους μαθητές, να δίνουν τον παλμό στην πορεία.

Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και πορεία στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο και στη Ζάκυνθο.

ΚΡΗΤΗ
Εκδηλώσεις σ' όλους τους νομούς

Αγωνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε όλους τους νομούς της Κρήτης, στο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιιμπεριαλιστικής δράσης και της Παγκόσμιας Μέρας Κατά του Πολέμου.

- Στα Χανιά, το Σάββατο 12 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και συναυλία με τοπικό συγκρότημα.

- Στο Ηράκλειο, το Σάββατο το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, που κάλεσε η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ, που συνεχίζεται και σήμερα με τους Αγγλοαμερικανούς εισβολείς να αποτελούν τους διαχειριστές των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Ιράκ για το μοίρασμα της λείας. Στη συγκέντρωση ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία της νεολαίας, αλλά και εργαζομένων. Αμέσως μετά, ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.

- Στο Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη -συζήτηση στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου και εκλέχτηκε νέα Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης, για το σχεδιασμό νέων κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων στο επόμενο διάστημα.

- Στο Λασίθι, συγκέντρωση έγινε, την Πέμπτη 10 Απρίλη, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου όπου έγινε και συναυλία.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Πολύμορφες κινητοποιήσεις στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Μέρας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, όπως κηρύχτηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

- Στα Γιάννενα, αντιπολεμική συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης με τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη και μαζικοί φορείς της πόλης, ενώ συμμετείχε και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ιωαννίνων.

- Στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική συναυλία με τους Β. Λέκκα και Σπ. Σαμοΐλη, που παρακολούθησαν εκατοντάδες φιλειρηνιστές. Παρεμβάσεις και χαιρετισμούς έκαναν, από την Επιτροπή Ειρήνης, ο Γ. Κυριακίδης και, από το ΠΑΜΕ, ο Κ. Βλάσης.

- Στην Αρτα, έγινε πορεία και αντιπολεμική συγκέντρωση, κατά την οποία μικρά παιδιά ζωγράφισαν για την ειρήνη και απήγγειλαν ποιήματα.

- Αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική κινητοποίηση έγινε και στη Λευκάδα, ενώ σε Αγρίνιο, Πρέβεζα και Μεσολόγγι έγιναν αντιπολεμικές συγκεντρώσεις.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνεχίζουν απτόητοι

Απτόητοι οι Θεσσαλοί αγωνιστές της ειρήνης, συνεχίζουν τις αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις. Το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης κι άλλοι μαζικοί φορείς στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιοχής. Συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις έγιναν στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, στην πλατεία Δικαστηρίων της Καρδίτσας και στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων.

Εξάλλου, χτες βράδυ, ξεκίνησε το Αντιπολεμικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5Χ5, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Νέων Εργαζομένων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή 8 ομάδες από σωματεία του ΕΚΛ, το Νυχτερινό Λύκειο, τη Σχολή του ΟΑΕΔ, το 2ο ΙΕΚ και το ΤΕΙ Λάρισας. Το τουρνουά, που γίνεται στο γήπεδο MUDIALITO στο ανάχωμα του Αλκαζάρ, συνεχίζεται και σήμερα στις 9 μ.μ., ενώ ο τελικός αγώνας θα γίνει μεθαύριο, στις 9:30 μ.μ και θ' ακολουθήσει εκδήλωση απονομής στο νικητή.

Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ

-- Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), καλεί τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον ιρακινό λαό, καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στον ειδικό λογαριασμό της ΕΕΔΔΑ, στην Εθνική Τράπεζα: 116/29604197.

-- Επίσης, μπορούν να συνεισφέρουν χρήματα για τον πολύπαθο ιρακινό λαό στο λογαριασμό 040/679598-68, που άνοιξε στην Εθνική Τράπεζα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση, ή στο λογαριασμό 42602434 στην Εμπορική Τράπεζα.

-- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να προσφέρουν τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή. Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841), στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

-- Ταυτόχρονα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, είναι χρωστούμενη και η έμπρακτη αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά της πολύπαθης αυτής χώρας. Η ΟΓΕ ξεκίνησε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση με κουπόνια αλληλεγγύης του 1 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ