ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινδυνεύει από ... ανάπλαση και ο Λυκαβηττός

Τη συμφωνία με την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», που παραδίδει το λόφο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Καταψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

«Ο Λυκαβηττός, μετά από τη συμφωνία του Δήμου Αθηναίων με την Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, θα αλλάξει σταδιακά όψη, χαρακτήρα και, τέλος, χρήσεις». Με τα λόγια αυτά, σχολίασε ο Σπ. Χαλβατζής, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», την πρόταση της διοίκησης του δήμου να προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΕΤΑ ΑΕ για την ανάπλαση του Λυκαβηττού, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου. Το μνημόνιο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και τις παρατάξεις του Χρ. Παπουτσή και του Γ. Δημαρά. Καταψήφισε ο Σπ. Χαλβατζής, ενώ ο Φ. Κουβέλης ήταν απών.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι ο Δήμος Αθηναίων θα αναλάβει την επίβλεψη των έργων ανάπλασης, τη διαχείριση του κοινόχρηστου χώρου, καθώς και τη μέριμνα για τη συντήρηση του λόφου. Τη χρηματοδότηση για την ανάπλαση του λόφου, ύψους 2 εκατ. ευρώ, θα αναλάβει η ΕΤΑ, η οποία θα καλύπτει, επίσης, τις δαπάνες συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης του λόφου, μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ ετησίως. Η ανάπλαση του θεάτρου του Λυκαβηττού θα κοστίσει επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ.

«Η εξέλιξη του Λυκαβηττού, σε λίγα χρόνια, θα είναι ένα πάρκο με εισόδους και εισιτήρια. Και μπορεί να γίνει πιο όμορφο, όμως, οι Αθηναίοι δε θα μπορούν να το απολαμβάνουν», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Χαρακτήρισε το μνημόνιο ανεπαρκές, «εφόσον για τα 369 στρέμματα πάρκου θα υπάρχουν 15 εργάτες καθαριότητας. Εξάλλου, συνέχισε, η ΕΤΑ θα εκμεταλλεύεται, όχι μόνον τις τωρινές, αλλά και τυχόν μελλοντικές τουριστικές επιχειρήσεις. «Αυτό το δημόσιο αγαθό, δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης», κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.

Η Ντ. Μπακογιάννη, δήμαρχος Αθηναίων, ισχυρίστηκε από την πλευρά της ότι με αυτήν τη συμφωνία θα βελτιωθεί ο Λυκαβηττός, για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, αλλά και για τους επισκέπτες.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το πρωί, εκπρόσωποι του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Λυκαβηττός», καθώς και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, γι' αυτήν την ανάπλαση του Λυκαβηττού.

«Εχουμε ήδη αρνητικά δείγματα γραφής από την ΕΤΑ ΑΕ, μετά από την ανάθεση της λειτουργίας του εστιατορίου και του τελεφερίκ του λόφου στην εταιρία "Καστελόριζο"», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κ. Διάκος. Οπως είπε, το εισιτήριο του τελεφερίκ έχει ανέβει κατά 200%, ενώ στο εστιατόριο έγιναν παρεμβάσεις χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς «υπάρχει η φημολογία ότι θα ανοίξει δεύτερος περιφερειακός ή νέοι δρόμοι στον Λυκαβηττό, κατ' απαίτηση του ιδιώτη».

Η Κωνσταντία Τραμπάζαλη, πρόεδρος της οργάνωσης «Προστασία της Αγριας Φύσης», σημείωσε ότι στο λόφο υπάρχει σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ενώ αναρωτήθηκε αν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση.

Από την πλευρά τους, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Γρ. Αποστολάκος και ο εκπρόσωπος της ΕΤΑ ΑΕ Κ. Δημητριάδης δεσμεύτηκαν ότι θα παραδώσουν στους ενδιαφερόμενους φορείς πλήρη φάκελο για την ανάπλαση. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΕΤΑ ξεκαθάρισε ότι «αν θέλουμε η Αθήνα να γίνει ξανά τουριστικό κέντρο, θα έχει και αντίτιμο»!

«Οχι στη χωματερή» και από τη Β. Αττική

Από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος του Καπανδριτίου
Από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος του Καπανδριτίου
Δυναμική απάντηση έδωσαν, προχθές Κυριακή, χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Αττικής, στα σχέδια της κυβέρνησης για εγκατάσταση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα όρια της περιοχής, με μια μαζική συγκέντρωση, την οποία κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στη διασταύρωση Πολυδενδρίου και αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας.

Οπως σημειώθηκε στη διάρκεια της συγκέντρωσης, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Β. Αττική, εφόσον η περιοχή «βρίσκεται στη λεκάνη απορροής της Λίμνης του Μαραθώνα και των πηγών και γεωτρήσεων ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής». Ετσι, αν γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια της κυβέρνησης, θα υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μόλυνσης.

Παράλληλα, σε μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τονίζεται ότι «η θέση Τρύπες (σ.σ.: όπου η κυβέρνηση επιθυμεί να χωροθετήσει το ΧΥΤΑ) είναι πλήρως ακατάλληλη και είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατό να αποτελεί προτεινόμενη θέση».

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία της χώρας», σημειώνεται σε σχετικό ψήφισμα της συγκέντρωσης, «να λύσει το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων της Αθήνας, πέρα από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα, δεδομένου ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής, στο οποίο κατοικεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, δεν αντέχει άλλη τέτοια υποβάθμιση».

Ο Βαγγ. Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη συγκέντρωση, σημείωσε την ανάγκη να απομακρυνθεί οριστικά η χωματερή από την Αττική: «Η περιοχή της Αττικής - επισήμανε - δεν μπορεί να σηκώσει άλλη επιβάρυνση». Αλλωστε, συνέχισε, «δεν είναι μόνο τα οικιακά σκουπίδια, αλλά και βιομηχανικά και νοσοκομειακά απόβλητα, που έχουν σαν αποτέλεσμα τεράστια καταστροφή για το περιβάλλον και κυρίως για την υγεία των κατοίκων». Και κατέληξε: «Το κόστος, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν μπορεί να μπει πάνω από τη ζωή μας. Είναι ανάγκη να ενωθούν οι φωνές σας, με τις φωνές των κατοίκων της Δυτικής Αττικής».

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Κατσιγιάννης, Κ. Βλάχος και Θ. Μπούρας, ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης, εκπρόσωποι της Νομαρχίας Αν. Αττικής και των κοινοτήτων της περιοχής.

Στη συνέχεια και με κεντρικό σύνθημα «όχι στα σκουπίδια», οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέχρι την Εθνική Οδό, την οποία απέκλεισαν για περίπου μία ώρα, μοιράζοντας προκηρύξεις, «τρικάκια» και το ψήφισμα της συγκέντρωσης, ανανεώνοντας, παράλληλα, το αγωνιστικό τους ραντεβού: «Δηλώνουμε», σημείωναν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, «ότι θα αγωνιστούμε δυναμικά με κάθε μέσο, ενωμένοι για την αποτροπή της υποβάθμισης του μοναδικού εναπομείναντα πνεύμονα της Αθήνας, που είναι η Β. Αττική».

Αποποιείται ευθυνών η κυβέρνηση

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, διά στόματος της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, αποποιείται των ευθυνών της για την ανυπαρξία ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Σε χθεσινές δηλώσεις της - με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατοίκων της Αττικής, ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους - η υπουργός κατηγόρησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν χωροθετηθεί οι νέοι ΧΥΤΑ. Κάτι που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση εδώ και χρόνια, αν δε φοβόταν την ανάληψη του πολιτικού κόστους. Με έγγραφό του, πάντως, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ καλεί την ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ να εκφράσουν άποψη για τους σχεδιασμούς χωροθέτησης με νόμο των νέων ΧΥΤΑ. Για το θέμα συνεδριάζει σήμερα η ΤΕΔΚΝΑ.

Να συζητηθεί ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων

Την ανάγκη να συζητηθεί άμεσα ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ζήτησε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων ο Σπ. Χαλβατζής. Οπως επισήμανε, «είναι ένα καινούριο κείμενο, με νέα θέματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία πλέον μετατρέπει σε αυτό-διοίκηση». Τόνισε, παράλληλα, πως «απ' την πρώτη μόλις ανάγνωση γίνεται φανερό ότι προωθούνται γενικότερες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση».

Η Ντ. Μπακογιάννη, αφού χαρακτήρισε το νέο κώδικα ως «έκθεση ιδεών», είπε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση «συγκεκριμένες προτάσεις». Φυσικά, η Ντ. Μπακογιάννη παρέβλεψε το γεγονός ότι οι γενικές κατευθύνσεις υπάρχουν στο κείμενο και κινούνται σε αντιδραστική τροχιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ