Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Οχι στη χωματερή» και από τη Β. Αττική

Από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος του Καπανδριτίου
Από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος του Καπανδριτίου
Δυναμική απάντηση έδωσαν, προχθές Κυριακή, χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Αττικής, στα σχέδια της κυβέρνησης για εγκατάσταση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα όρια της περιοχής, με μια μαζική συγκέντρωση, την οποία κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στη διασταύρωση Πολυδενδρίου και αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας.

Οπως σημειώθηκε στη διάρκεια της συγκέντρωσης, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Β. Αττική, εφόσον η περιοχή «βρίσκεται στη λεκάνη απορροής της Λίμνης του Μαραθώνα και των πηγών και γεωτρήσεων ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής». Ετσι, αν γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια της κυβέρνησης, θα υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μόλυνσης.

Παράλληλα, σε μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τονίζεται ότι «η θέση Τρύπες (σ.σ.: όπου η κυβέρνηση επιθυμεί να χωροθετήσει το ΧΥΤΑ) είναι πλήρως ακατάλληλη και είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατό να αποτελεί προτεινόμενη θέση».

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία της χώρας», σημειώνεται σε σχετικό ψήφισμα της συγκέντρωσης, «να λύσει το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων της Αθήνας, πέρα από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα, δεδομένου ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής, στο οποίο κατοικεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, δεν αντέχει άλλη τέτοια υποβάθμιση».

Ο Βαγγ. Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη συγκέντρωση, σημείωσε την ανάγκη να απομακρυνθεί οριστικά η χωματερή από την Αττική: «Η περιοχή της Αττικής - επισήμανε - δεν μπορεί να σηκώσει άλλη επιβάρυνση». Αλλωστε, συνέχισε, «δεν είναι μόνο τα οικιακά σκουπίδια, αλλά και βιομηχανικά και νοσοκομειακά απόβλητα, που έχουν σαν αποτέλεσμα τεράστια καταστροφή για το περιβάλλον και κυρίως για την υγεία των κατοίκων». Και κατέληξε: «Το κόστος, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν μπορεί να μπει πάνω από τη ζωή μας. Είναι ανάγκη να ενωθούν οι φωνές σας, με τις φωνές των κατοίκων της Δυτικής Αττικής».

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Κατσιγιάννης, Κ. Βλάχος και Θ. Μπούρας, ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης, εκπρόσωποι της Νομαρχίας Αν. Αττικής και των κοινοτήτων της περιοχής.

Στη συνέχεια και με κεντρικό σύνθημα «όχι στα σκουπίδια», οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέχρι την Εθνική Οδό, την οποία απέκλεισαν για περίπου μία ώρα, μοιράζοντας προκηρύξεις, «τρικάκια» και το ψήφισμα της συγκέντρωσης, ανανεώνοντας, παράλληλα, το αγωνιστικό τους ραντεβού: «Δηλώνουμε», σημείωναν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, «ότι θα αγωνιστούμε δυναμικά με κάθε μέσο, ενωμένοι για την αποτροπή της υποβάθμισης του μοναδικού εναπομείναντα πνεύμονα της Αθήνας, που είναι η Β. Αττική».

Αποποιείται ευθυνών η κυβέρνηση

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, διά στόματος της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, αποποιείται των ευθυνών της για την ανυπαρξία ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Σε χθεσινές δηλώσεις της - με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατοίκων της Αττικής, ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους - η υπουργός κατηγόρησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν χωροθετηθεί οι νέοι ΧΥΤΑ. Κάτι που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση εδώ και χρόνια, αν δε φοβόταν την ανάληψη του πολιτικού κόστους. Με έγγραφό του, πάντως, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ καλεί την ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ να εκφράσουν άποψη για τους σχεδιασμούς χωροθέτησης με νόμο των νέων ΧΥΤΑ. Για το θέμα συνεδριάζει σήμερα η ΤΕΔΚΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ