Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταθέσεις μαρτύρων με πολλά ευτράπελα

Με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας, που δεν είχαν εξεταστεί, για τις υποθέσεις των δολοφονιών Μομφεράτου - Ρουσέτη, Π. Μπακογιάννη και της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ι. Παλαιοκρασσά, αναλώθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό, που εκδικάζει την υπόθεση της «17Ν». Οι καταθέσεις αυτές αν και δεν πρόσθεσαν τίποτα, από άποψη στοιχείων, στις εξεταζόμενες υποθέσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αρκούντως διασκεδαστικές, σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς για το πώς οργανώθηκε αυτή η δίκη και για το ποιες ήταν και είναι οι στοχεύσεις εκείνων που την οργάνωσαν.

Για την υπόθεση της δολοφονίας Μομφεράτου - Ρουσέτη κατέθεσε ο Δικηγόρος Αλέξης Μπορόβας, ο οποίος υποστήριξε πως πριν ακούσει τους πυροβολισμούς, είχε δει ένα αυτοκίνητο το οποίο είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα στην οδό Τσακάλωφ. Μέσα στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με το μάρτυρα, επέβαιναν τρία άτομα, δύο νεαρά κι ένας άνδρας 40 έως 45 ετών. Ο μάρτυρας όμως δεν ήταν σε θέση ν' αναγνωρίσει στα πρόσωπα των κατηγορουμένων κάποιον από τους επιβάτες του αυτοκινήτου.

Για την υπόθεση της δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη, κατέθεσε η αυτόπτης μάρτυρας Ελένη Τσαμπαρλάκη, η οποία αναγνώρισε τους δράστες της ενέργειας στα πρόσωπα του Δ. Κουφοντίνα και του Σ. Ξηρού. Τον Κουφοντίνα τον αναγνώρισε κυρίως από το... καρύδι του λαιμού του και τον Σ. Ξηρό από το... χρώμα του λαιμού του. Να σημειωθεί δε, πως όλα αυτά «υπέπεσαν» στην αντίληψή της, παρακολουθώντας τους δράστες από το μπαλκόνι του σπιτιού της, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, όταν αυτοί είχαν πυροβολήσει τον Μπακογιάννη και έφευγαν.

Οπως ήταν φυσικό, η κατάθεση της μάρτυρος προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίοι σχολίασαν με πολύ δηκτικό τρόπο τα όσα εκείνη είπε.

Στη συνέχεια, κατέθεσε για την υπόθεση Παλαιοκρασσά, ο Γιώργος Κάτσος, ο οποίος υποστήριξε ότι μια μέρα πριν την επίθεση, στον τόπο του συμβάντος είχε δει έναν άνδρα μαζί με μια γυναίκα κι ότι ο άνδρας τού είχε ζητήσει τσιγάρο με αποτέλεσμα ο μάρτυρας να μπορέσει να δει στο δεξί χέρι του υπόπτου μία ουλή. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Β. Τζωρτζάτο να δείξουν τα χέρια τους, ώστε ο μάρτυρας να διευκρινίσει αν η ουλή που είχε δει μοιάζει με την ουλή κάποιου εκ των κατηγορουμένων. Ετσι και έγινε, αλλά η απάντηση του μάρτυρα ήταν κατηγορηματική: Η ουλή που είχε δει δεν παρέπεμπε σε κανέναν από τους κατηγορούμενους. Επίσης, ο μάρτυρας δεν αναγνώρισε την ύποπτη γυναίκα που είχε δει, στο πρόσωπο της Αγγελικής Σωτηροπούλου.

Να σημειωθεί πάντως, ότι εκ μέρους του δικαστηρίου (των εισαγγελέων κυρίως) αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο μάρτυρας δεν προχώρησε σε αναγνωρίσεις, πιθανόν από φόβο. Εντούτοις τα χαρακτηριστικά που έδωσε για το ύποπτο ζευγάρι- πέραν της επίμαχης ουλής - ουδεμία σχέση μπορούσαν να έχουν με τα χαρακτηριστικά του Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου.

Για την υπόθεση Παλαιοκρασσά κατέθεσαν επίσης: ο Κ. Αντωνίου που δε θυμόταν τίποτα, ακόμη κι απ' όσα είχε καταθέσει προανακριτικά, λίγες μέρες μετά το συμβάν, και η Α. Στράτου η οποία στον ανακριτή είχε αναγνωρίσει το Β. Τζωρτζάτο και στο Δικαστήριο αναγνώρισε, με μεγάλη επιφύλαξη όπως είπε, τον Κ. Καρατσώλη που, όμως, δεν είναι κατηγορούμενος γι' αυτή την υπόθεση.

Σήμερα στο δικαστήριο θα εξεταστούν οι μάρτυρες της υπόθεσης του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ελ. Παπαδημητρίου, καθώς και οι μάρτυρες για τις επιθέσεις στο Mega Channel (15/3/1995) και στην αμερικανική πρεσβεία (15/2/1996).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ