ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Ανησυχία για τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων...

Associated Press

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη μεγάλη ανησυχία για το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) εξέφρασε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για την καταπολέμηση της ασθένειας.

«Αφότου εντοπίστηκαν τα κρούσματα του συνδρόμου, αισθάνομαι πολύ ανήσυχος. Ανησυχώ για τον κόσμο» εμφανίστηκε να λέει ο Κινέζος Πρόεδρος στο προσωπικό νοσοκομείων της νότιας σινικής επαρχίας Γκουάνγκντονγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή. Η εμφάνιση του Κινέζου ηγέτη έγινε καθώς στην Κίνα, μέσα μόνον στο τελευταίο 24ωρο, εξέπνευσαν ακόμη επτά ασθενείς (συνολικά οι νεκροί του συνδρόμου στην Κίνα ανέρχονται σε 64!). Χτες, μόνον στο Χονγκ Κονγκ ανακοινώθηκαν σαράντα νέα κρούσματα...

Τη σοβαρότητα της κατάστασης αναγνώρισαν με δηλώσεις τους και άλλοι Κινέζοι αξιωματούχοι, μην παραλείποντας ωστόσο να επισημάνουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά στην περίθαλψη των ασθενών και στους τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την κατά 99,99% χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι του διεθνούς «Σχεδίου Ανθρωπίνου Γονιδιώματος». Δε σηματοδοτείται, βεβαίως, η «πανάκεια» των ασθενειών που ταλανίζουν το ανθρώπινο είδος, αλλά μία νέα αφετηρία έρευνας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τον πρώην αξιωματούχο της σερβοβοσνιακής κυβέρνησης, Μομτσίλο Μάντιτς, συνέλαβαν χτες οι σερβικές αστυνομικές αρχές με την κατηγορία πως «εμπλέκεται στο οργανωμένο έγκλημα». Παράλληλα, ο αυτονομιστικός «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» ανέλαβε την ευθύνη για την ισχυρότατη βομβιστική επίθεση σε γέφυρα που συνδέει το βόρειο Κοσσυφοπέδιο την υπόλοιπη Σερβία...

ΒΑΛΕΤΑ.-- Ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος, Εντι Φένεκ Αντάμι, επανεκλέχτηκε στην πρωθυπουργία της Μάλτας στις εκλογές του Σαββάτου. Το Εθνικιστικό Κόμμα (υπέρ της ένταξης στην ΕΕ) έλαβε 51,7%, ενώ το Εργατικό (κατά της ΕΕ) έλαβε 47,6%.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Καινούριος κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ Κεντρώου Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και του κόμματος της Σουηδικής μειονότητας στη Φινλανδία. Πρωθυπουργός αναμένεται να είναι η ηγέτης του «Κεντρώου Κόμματος» Ανελί Γιαατενμάκι.

ΛΑΓΟΣ.-- Πάνω από είκοσι νεκρούς μετρά το κύμα βίας που στιγμάτισε τις προχτεσινές εκλογές για την ανάδειξη νέας νιγηριανής Βουλής. Τα πρώτα αποτελέσματα των - προβληματικών όπως φαίνεται... - εκλογών φέρουν στην πρώτη θέση την παράταξη του Προέδρου Ομπασάντζο....

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-- Ενοπλος εισέβαλε το απόγευμα σε γυμνάσιο της Νέας Ορλεάνης, σκοτώνοντας έναν 16χρονο μαθητή και τραυματίζοντας άλλους δύο, ηλικίας 15 ετών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ετοιμάζουν «εθνικό στρατό»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Εϊκενμπέρι κάλεσε χτες τους Αφγανούς να καταταγούν στο νέο εθνικό στρατό που ετοιμάζει η Ουάσιγκτον, σκοπός του οποίου φυσικά θα είναι να πατάξει την «απειλή» των Ταλιμπάν. Επιθυμία των Αμερικανών είναι να δουν αυτό το στρατό να φτάνει τις 70.000 άντρες μέσα σε 2 χρόνια.

Δύο Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή από πυροβολισμούς κοντά στην πόλη Σπίνμπολντακ στο νότιο Αφγανιστάν, ενώ το Σάββατο ένοπλοι πέταξαν χειροβομβίδες σε Ιταλούς στρατιώτες κοντά στην πόλη Κχοστ, στα ανατολικά της χώρας, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς. Παράλληλα την Κυριακή σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στα ανατολικά της Καμπούλ σχετικά κοντά στην Πρεσβεία των ΗΠΑ. Πάντως δεν αναφέρθηκαν θύματα. Φυσικά οι αρχές και οι Αμερικανοί είναι υπέρ του δέοντος πρόθυμες να παρουσιάσουν τα γεγονότα ως επιθέσεις των εναπομεινάντων Ταλιμπάν.

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργίες στις μεταφορές

ΡΩΜΗ.--

Μέρα απεργίας η χτεσινή για τους Ιταλούς εργαζόμενους στις αερομεταφορές, που συνέχισαν τον αγώνα τους.

Πιλότοι, αεροσυνοδοί και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετείχαν χτες στην απεργία από τις 10 το πρωί (τοπική ώρα) μέχρι τις 6 μ.μ., που πραγματικά «πάγωσε» τις εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις σε όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και καλύτερους όρους στη συλλογική σύμβαση που διαπραγματεύονται.

Παράλληλα, απεργία πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι εργαζόμενοι στους ιταλικούς σιδηροδρόμους. Από το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τις σιδηροδρομικές αρχές, περισσότερα από τα μισά τρένα της χώρας ακινητοποιήθηκαν. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μια ευνοϊκότερη συλλογική σύμβαση.

Συμπαράσταση στο λαό της Γουατεμάλας

Παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στα πλαίσια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη Γουατεμάλα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Ο λαός της Γουατεμάλας, όπως και όλοι οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, έχει δοκιμάσει με πολύ τραγικό τρόπο την ξένη επέμβαση από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και την άγρια εκμετάλλευση από την ντόπια ολιγαρχία. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει το δρόμο της ένοπλης πάλης για να υπερασπίσει τα στοιχειώδη δικαιώματά του.

Ο σκληρός αγώνας οδήγησε στη διαδικασία ειρήνευσης και η κυβέρνηση που προήλθε από αυτή δεσμεύτηκε για την προώθηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων που θα ανακούφιζαν τους απογόνους των Μάγια και των άλλων τοπικών πολιτισμών. Εξι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αλλά βασιλεύει η φτώχεια, ιδιαίτερα ανάμεσα στους ιθαγενείς, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Καταπατούνται τα εργασιακά δικαιώματα, διατηρούνται τα κατάλοιπα της φεουδαρχίας, αγρότες εκδιώκονται από τη γη που καλλιεργούν και οι ηγέτες τους δολοφονούνται από παραστρατιωτικούς που μένουν ατιμώρητοι.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση της Γουατεμάλας, την ολιγαρχία και την ξένη επέμβαση. Είμαστε αλληλέγγυοι στις λαϊκές δυνάμεις της χώρας και βέβαιοι ότι η πάλη τους για δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές θα έχει αποτελέσματα».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Οι άστεγοι της Πολωνίας κατά της ένταξης

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, το μήνα που μας πέρασε το πολωνικό κοινωνικό κίνημα «Δες τον άνθρωπο» πραγματοποίησε μια πρωτότυπη δημοσκόπηση μεταξύ των άστεγων της Πολωνίας γύρω από το ζήτημα της επικείμενης ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Το παραπάνω κίνημα έκανε την έρευνα μεταξύ των αστέγων για λόγους δικαιοσύνης (!), αφού όπως υποστηρίζει οι άστεγοι στην Πολωνία δε θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα για την ένταξη, μιας και αποκλείονται (!) από την ψηφοφορία επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση κατοικίας. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε 7 μεγάλες πολωνικές πόλεις, η συντριπτική πλειοψηφία των αστέγων ψήφισε ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ