Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Συμπαράσταση στο λαό της Γουατεμάλας

Παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στα πλαίσια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη Γουατεμάλα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Ο λαός της Γουατεμάλας, όπως και όλοι οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, έχει δοκιμάσει με πολύ τραγικό τρόπο την ξένη επέμβαση από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και την άγρια εκμετάλλευση από την ντόπια ολιγαρχία. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει το δρόμο της ένοπλης πάλης για να υπερασπίσει τα στοιχειώδη δικαιώματά του.

Ο σκληρός αγώνας οδήγησε στη διαδικασία ειρήνευσης και η κυβέρνηση που προήλθε από αυτή δεσμεύτηκε για την προώθηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων που θα ανακούφιζαν τους απογόνους των Μάγια και των άλλων τοπικών πολιτισμών. Εξι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αλλά βασιλεύει η φτώχεια, ιδιαίτερα ανάμεσα στους ιθαγενείς, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Καταπατούνται τα εργασιακά δικαιώματα, διατηρούνται τα κατάλοιπα της φεουδαρχίας, αγρότες εκδιώκονται από τη γη που καλλιεργούν και οι ηγέτες τους δολοφονούνται από παραστρατιωτικούς που μένουν ατιμώρητοι.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση της Γουατεμάλας, την ολιγαρχία και την ξένη επέμβαση. Είμαστε αλληλέγγυοι στις λαϊκές δυνάμεις της χώρας και βέβαιοι ότι η πάλη τους για δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές θα έχει αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ