Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Επίθεση κατά της Κούβας με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ.Αλυσσανδράκη

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε και ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφισμα που καταδικάζει την Κούβα για δήθεν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή πρόσφατες δίκες. Για το θέμα αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Τη στιγμή που οι επιδρομείς σφαγιάζουν τον ιρακινό λαό, το Ευρωκοινοβούλιο ασχολείται με τα "ανθρώπινα δικαιώματα" στην Κούβα!

Η ερμηνεία που δίνει το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα μάς είναι γνωστά από την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Τα επικαλείται για να πετύχει συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους. Αυτό είναι ολοφάνερο στο ψήφισμα για την Κούβα που εξετάζουμε, που στόχο έχει να συκοφαντήσει το σοσιαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο εξασφάλισε στο λαό το υψηλότερο βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο στη Λατινική Αμερική.

Το ψήφισμα βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τη λεγόμενη κοινή θέση της ΕΕ για την Κούβα, με την οποία εκβιάζεται η χώρα αυτή να προχωρήσει σε αλλαγές στο πολιτικό και κοινωνικό της σύστημα, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη συνεργασίας. Ταυτόχρονα, το ψήφισμα κλείνει τα μάτια στην επί δεκαετίες ανατρεπτική δράση των ΗΠΑ και το εγκληματικό εμπάργκο. Αρνείται στον κουβανικό λαό το δικαίωμα να υπερασπίσει την επανάστασή του, ενώ υπερασπίζει ανοιχτά τους ξένους πράκτορες.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και των κάθε λογής συνεργατών τους, αλλά καταλαβαίνουμε την ανησυχία τους. Γιατί η σοσιαλιστική Κούβα είναι αγκάθι στο μάτι τους. Δεν μπορούμε όμως να μην καταγγείλουμε και κάποιους "αριστερούς", που δε διστάζουν να συνταχτούν με την αντίδραση για να μη φανούν ότι υστερούν στην υπεράσπιση δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ