ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Οχι άλλο αίμα για την εργοδοσία»!

Δυναμική κινητοποίηση το Σάββατο στην Κόρινθο για τους έξι νεκρούς εργάτες

«Οι νεκροί σύντροφοί μας, εργάτες στα "Σωληνουργεία Κορίνθου" είναι οι εξής:

Σωτήρης Βορινιώτης

Γιάννης Παύλου

Χρήστος Κυριλής

Κωνσταντίνος Αθανασίου

Κωνσταντίνος Σπυρίδου

Ευάγγελος Πουλής.

Δίνουμε υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μας, καλύτερης οργάνωσης της ταξικής πάλης μέχρι τη ριζική ανατροπή της πολιτικής που στέλνει τους εργάτες στο θάνατο».

Κόρινθος, μεσημέρι του Σαββάτου, 12 Απρίλη. Στο κέντρο της πόλης, στα Περιβολάκια, απλώνεται σιωπή. Ενός λεπτού σιγή. Ακίνητες οι σημαίες του ΠΑΜΕ. Κανένα σύνθημα. Κι αμέσως μετά ξανά η οργή και η απόφαση να πλημμυρίζουν τον τόπο:

«Οχι άλλο αίμα για την εργοδοσία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «εργάτη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, μαζί με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «κάτω τα κέρδη των πολυεθνικών, ζήτω το δίκιο των λαών».

Κόρινθος. Μεσημέρι του Σαββάτου. Ενα «δεν πάει άλλο» έπρεπε να ακουστεί κι ακούστηκε. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με μια δυναμική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, τάραξε τα νερά.

Εκανε καθαρό ότι η κυριαρχία των Βαρδινογιάννηδων, των Στασινοπουλαίων, των Μητρόπουλων και λοιπών μεγαλοκαρχαριών που σκοτώνουν εργάτες στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και δεν πληρώνουν, είναι καιρός να αμφισβητηθεί στην πράξη.

Δεν ήταν απλά ένας φόρος τιμής στους έξι νεκρούς εργάτες που σκοτώθηκαν στο εργασιακό γκέτο των Στασινόπουλου - Μητρόπουλου, στα «Σωληνουργεία Κορίνθου», το συλλαλητήριο που έγινε το Σάββατο. Ηταν η έκφραση της συνέπειας στην πράξη λόγων και έργων. Ηταν ένα συλλαλητήριο που έκανε καθαρό πως όταν το ΠΑΜΕ δηλώνει «όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών» αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την αποφασιστική παρέμβαση των ίδιων των εργατών. Και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διακήρυξαν πως είναι αποφασισμένες σ' αυτή την κατεύθυνση να δουλέψουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Κοντά στις δυο ώρες το κέντρο της πόλης, όχι μόνο η πλατεία, αλλά όλοι οι κεντρικοί δρόμοι, ύστερα και η περιοχή γύρω από τα Σωληνουργεία Κορίνθου δονήθηκαν από τα ακατάπαυστα συνθήματα των εργατών που διαδήλωναν. Το πανό με το σύνθημα «STOP στον πόλεμο και στις δολοφονίες εργατών στο Ιράκ, στην Κόρινθο», που δέσποζε στην πλατεία έκανε καθαρό τον κοινό εχθρό. Δεν άφηνε περιθώρια για μυξοκλάματα. Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους σκοτώνει παντού. Μόνο όταν αυτό γίνει καθαρό και άρα ανάλογα είναι και τα μέτρα αντιμετώπισης του εχθρού θα πάψουμε να θρηνούμε για τους νεκρούς συντρόφους μας.

Το 'πε με καθαρό τρόπο ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και στέλεχος του ΠΑΜΕ Δημήτρης Τσουμπρής: «Παράλληλα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ, ένας άλλος "ακήρυχτος" πόλεμος, ταξικός πόλεμος, είναι αυτός που κάνει το κεφάλαιο ενάντια στην εργατική τάξη. Από τα τελευταία θύματα αυτού του πολέμου είναι οι έξι συνάδελφοί μας που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στο γκέτο των Μητρόπουλου - Στασινόπουλου στα Σωληνουργεία Κορίνθου για τα υπερκέρδη τους». Και υπογράμμισε: «Σοβαρές ευθύνες για το έγκλημα αυτό, όπως και για μια σειρά εγκλήματα που κάνει η εργοδοσία έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου. Ευθύνες, όμως, έχουν και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ - ΕΚ Κορίνθου - ΠΟΕΜ που όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλε πλάτες στην κυβέρνηση, για να περάσει όλες αυτές τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις σε όφελος του κεφαλαίου. Οχι μόνο νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους στους "κοινωνικούς διαλόγους" τις ανατροπές αυτές, αλλά τις στήριξαν κιόλας». Καταλήγοντας ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, για να μπορεί να δοθεί με συνέπεια η μάχη ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο.

«Αν για το μεγάλο κεφάλαιο και την κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο η πολιτική που επιβάλλει να χύνεται αίμα εργατών για αύξηση των υπερκερδών, για εμάς τους εργαζόμενους ο δικός μας μονόδρομος είναι η οργάνωση της εργατικής τάξης και η πάλη για την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος», υπογράμμισε από το βήμα το στέλεχος του ΠΑΜΕ στην Κορινθία, Μιχάλης Καρακάσης, ενώ ο μαθητής Νίκος Γάσπαρης τόνισε: «Χιλιάδες παιδιά τραυματίζονται και σκοτώνονται σήμερα στο Ιράκ από τους φονιάδες των λαών, τους Αμερικάνους και τους συμμάχους τους για τα πετρέλαια και τα κέρδη. Για τα ίδια κέρδη σκοτώθηκαν οι πατεράδες μας στα Σωληνουργεία Κορίνθου. Φτάνει πια!».

Μετά από μια δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης, οι διαδηλωτές έφτασαν στην πύλη του εργοστασίου, όπου πριν από δώδεκα μέρες άφησαν την τελευταία τους πνοή οι έξι εργάτες. Στο βάθος, χάσκει η σκεπή του εργοστασίου και ό,τι απέμεινε από αυτό το τμήμα μετά τη δολοφονική έκρηξη. Στη μνήμη των νεκρών εργατών, έξι νεολαίοι εργάτες «καρφιτσώνουν» στα κάγκελα της πύλης από ένα μπουκέτο λουλούδια για κάθε νεκρό.

Κι άλλος νεκρός σε πλοίο του Αγγελικούση

Ενας λοστρόμος, ο Χιώτης Αδαμάντιος Μαθιουδής, σκοτώθηκε δύο μέρες πριν ξεμπαρκάρει

Ενας λοστρόμος είναι ο νέος νεκρός της εργατικής τάξης που άφησε τα κόκαλά του μέσα στον... πρώτο στόλο των Ελλήνων εφοπλιστών. Πρόκειται για τον 52χρονο λοστρόμο Αδαμάντιο Μαθιουδή ο οποίος την Κυριακή το πρωί βρήκε τραγικό θάνατο στο φορτηγό πλοίο «ANANGEL AMBITION» του μεγαλοεφοπλιστή Αγγελικούση, που βρίσκεται στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Η εταιρία Αγγελικούση βαρύνεται για ένα μακρύ κατάλογο νεκρών εργατών (δικό της ήταν και το «Ανατζελ Γκρέιτνες» που τινάχτηκε στον αέρα στο Πέραμα παίρνοντας μαζί του 16 εργάτες).

Ο ναυτεργάτης σκοτώθηκε δύο μέρες πριν ξεμπαρκάρει!

Στρογγυλεύοντας το έγκλημα, δηλαδή συγκαλύπτοντάς το, το υπουργείο των Εφοπλιστών ανακοίνωσε με έναν αόριστο τρόπο ότι ο θάνατος βρήκε το ναυτεργάτη «όταν κατεβαίνοντας στο αμπάρι Νο 4 για καθαρισμούς, παρασύρθηκε από φορτίο στον πυθμένα του πλοίου». Ετσι, σα να πρόκειται για φυσικό φαινόμενο.

Ωστόσο οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η οικογένεια του νεκρού αποκαλύπτουν ότι την ώρα που ο λοστρόμος επέβλεπε την εκφόρτωση του πλοίου, έσπασε ένα από τα συρματόσχοινα του γερανού και το φορτίο τον παρέσυρε στον πάτο του αμπαριού. Ακόμα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι στο πλοίο του Αγγελικούση οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι τουλάχιστον απαράδεκτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ