ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Πλαίσιο δράσης για ταξικό αγώνα

Κατατέθηκε χτες με αφορμή τη συζήτηση στο ΕΚΑ για την Πρωτομαγιά

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τα ταξικά σωματεία της Αθήνας να καταδικάσουν την εργατική αριστοκρατία, που λυμαίνεται τα συνδικάτα και συναινεί σε μέτρα και πολιτικές που βλάπτουν την εργατική τάξη, απευθύνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Η ΔΑΣ κάλεσε χτες τα σωματεία να αποφασίσουν 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά, να οργανώσουν μαζικές μαχητικές εκδηλώσεις στους τόπους δουλιάς, να πάρουν μέρος μαζικά στην ενωτική ταξική αγωνιστική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 10 π.μ. που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

Η πρόταση της ΔΑΣ κατατέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, που συζήτησε για το σημερινό συλλαλητήριο και την Πρωτομαγιά. Η πρόταση της ΔΑΣ περιέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εκτιμήσεων, συμπερασμάτων και αιτημάτων, με αφορμή τόσο τη σημερινή διαδήλωση όσο και την 1η Μάη. Το πλαίσιο έχει σταλεί ήδη σε όλα τα σωματεία της Αθήνας.

Με το πλαίσιο δράσης, η ΔΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις και να καταγγείλουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις κυβερνήσεις και τους φορείς που τους στηρίζουν, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, την εργατική αριστοκρατία που έχει καταστεί πολύτιμος αρωγός της πολιτικής του κεφαλαίου.

Αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, σημειώνει ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει εξαπολύσει μια ανελέητη παρατεταμένη επίθεση ενάντια στο σύνολο των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Η τελευταία 15ετία επιβεβαιώνει, τονίζει η ΔΑΣ, ότι το μεγάλο κεφάλαιο ξαναμοιράζει τον κόσμο. Λαοί μακελεύονται, προκειμένου να δημιουργηθεί «χώρος», για να επενδυθούν συσσωρευμένα κεφάλαια, να εξασφαλιστούν νέες ζώνες επιρροής, να ελεγχθούν πρώτες ύλες.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η ΔΑΣ, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με νέες χώρες μπορεί βεβαίως να συνεπάγεται διεύρυνση του «ζωτικού» χώρου των πολυεθνικών της Ευρώπης, σε καμία περίπτωση, όμως, δε συνιστά διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ευρώπης, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικοί υπάλληλοι των πολυεθνικών στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και όπως παπαγαλίζει η εργατική αριστοκρατία της Ευρώπης (πλειοψηφία σε ΣΕΣ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ). Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι η διεύρυνση συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η ΔΑΣ καλεί, μεταξύ άλλων, την εργατική τάξη να απαιτήσει να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα από το Ιράκ, να καταγγείλει το μεταπολεμικό πλιάτσικο και τους νέους πολέμους που προετοιμάζονται. Να τιμωρήσει κυβέρνηση και ΝΔ, που στηρίζουν τους πολέμους και να αγωνιστεί για το άμεσο κλείσιμο της βάσης της Σούδας και επιστροφή των ενόπλων δυνάμεων που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Ταυτόχρονα όμως να διεκδικήσουν: Πλήρη σταθερή απασχόληση, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο, πραγματικές αυξήσεις, δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια δωρεάν Παιδεία - Υγεία. Να απομονώσουν, να αποδυναμώσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που στήριξε και στηρίζει όλους εκείνους τους μηχανισμούς που εξαπολύουν την επίθεση στα δικαιώματα και τον πόλεμο. Να δυναμώσει το ταξικό, αγωνιστικό ρεύμα, το ΠΑΜΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι τρεις παρατάξεις που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΕΚΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) δεν έκαναν δεκτό το πλαίσιο, αποφασίζοντας να διαδηλώσουν σήμερα υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, προχώρησαν σε μια συντονισμένη απροκάλυπτη επίθεση ενάντια στη ΔΑΣ με χαρακτηρισμούς και απειλές όπως: «Εθνικοί μειοδότες, προδότες, υπονομευτές, θα φύγετε από τα όργανα» και άλλα ανάλογα που παραπέμπουν στις εποχές των Μακρή και Θεοδώρου...

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ολοταχώς για την ταξική Πρωτομαγιά

Από τη χτεσινή περιοδεία στη Ζώνη
Από τη χτεσινή περιοδεία στη Ζώνη
Στη μάχη της προετοιμασίας για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς έχουν ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, μεταφέροντας το μήνυμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, εργάτη τον εργάτη, οργώνοντας κάθε χώρο δουλιάς. Χτες σειρά είχαν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Εκεί περιόδευσαν χτες το πρωί ο πρόεδρος της Ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιάννης Μανουσογιαννάκης και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης. Η περιοδεία των συνδικαλιστών έγινε σε δύο επισκευαζόμενα βαπόρια. Η παρουσία τους σήμανε συναγερμό για τους εργατοτεχνίτες, οι οποίοι έσπευσαν να τους υποδεχτούν συγκροτώντας μεγάλες συγκεντρώσεις. Αλλωστε αυτοί, όπως ειπώθηκε από τους εργάτες, είναι οι δικοί τους άνθρωποι. Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Ι. Μανουσογιαννάκης επισήμανε ότι θύματα του πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστές Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αποτελούν και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας. Το λαό του Ιράκ τον μακελέψανε, τους εργαζόμενους της Ευρώπης και της χώρας μας προσπαθούν να τους ρίξουν στη φτώχεια, «ανάλογα τι τους συμφέρει κάθε φορά». Ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα όσα προετοιμάζονται με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατήγγειλε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΠ οι οποίες «έφτασαν στο σημείο να καλέσουν τους εργαζόμενους να στηρίξουν τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή να στηρίξουν την πολιτική που στρέφεται σε βάρος τους». Ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά τον αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό τους αγώνα, δίνοντας το «παρών» τους τόσο στο σημερινό συλλαλητήριο, όσο και συμμετέχοντας σύσσωμοι στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς που στον Πειραιά θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοραή.

Ο Ι. Πουντίδης συμπλήρωσε: «Αυτοί που σκοτώνουν το λαό του Ιράκ είναι οι ίδιοι που "βομβαρδίζουν" τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θέλουν να δουλεύουμε μέχρι τα εβδομήντα μας για να κερδίζουν συνεχώς περισσότερα. Θα συγκρουστούμε με αυτή την πολιτική. Θα αγωνιστούμε ακόμα πιο σκληρά για να κρατήσουμε τις κατακτήσεις μας».

ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Πληρώθηκαν μετά τις κινητοποιήσεις

Χρειάστηκε η κινητοποίηση των γιατρών του νοσοκομείου «Σωτηρία» και η εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την ασφαλή εφημερία του νοσοκομείου, αφού η κυβέρνηση βάζει την Υγεία στον «Προκρούστη» της μείωσης των κοινωνικών δαπανών.

H διοίκηση του νοσοκομείου, ευθυγραμμισμένη με την πολιτική περικοπών που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας, προχώρησε στην περικοπή των εφημερευόντων γιατρών για το μήνα Απρίλη, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των γιατρών. Χτες όμως, πρώτη μέρα των απεργιών που είχαν εξαγγείλει οι γιατροί του νοσοκομείου έως την Παρασκευή, η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την πρόσθετη πίστωση που απαιτείται για την κανονική εκτέλεση των προγραμμάτων ενεργού εφημερίας που έχουν υποβάλει οι διευθυντές των τμημάτων.

Ετσι, οι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποίησαν νέα γενική συνέλευση χτες, στην οποία αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή της απεργίας. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου υπογράμμισαν ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, αφού μένουν ανοιχτά μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, όπως η υπολειτουργία του χειρουργικού τομέα που πλημμύρισε το περασμένο καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί, η υπολειτουργία του αξονικού τομογράφου και η αδυναμία λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συσκέψεις - εκδηλώσεις

Σε ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλεί η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στα Χανιά, με απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Για την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών την Πέμπτη 17 Απρίλη, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

  • Στην Εύβοια η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει το Σάββατο 19 Απρίλη, στις 7:30 μμ, στο Μαντούδι (καφενείο Ρούμπου), εκδήλωση - συζήτηση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις επιπτώσεις στην εργατική τάξη και την ανεργία. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν στελέχη του ΠΑΜΕ από τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, εκπρόσωποι του Σωματείου Ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας, των αγροτών και των επαγγελματιών της περιοχής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ