Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Πλαίσιο δράσης για ταξικό αγώνα

Κατατέθηκε χτες με αφορμή τη συζήτηση στο ΕΚΑ για την Πρωτομαγιά

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τα ταξικά σωματεία της Αθήνας να καταδικάσουν την εργατική αριστοκρατία, που λυμαίνεται τα συνδικάτα και συναινεί σε μέτρα και πολιτικές που βλάπτουν την εργατική τάξη, απευθύνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Η ΔΑΣ κάλεσε χτες τα σωματεία να αποφασίσουν 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά, να οργανώσουν μαζικές μαχητικές εκδηλώσεις στους τόπους δουλιάς, να πάρουν μέρος μαζικά στην ενωτική ταξική αγωνιστική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 10 π.μ. που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

Η πρόταση της ΔΑΣ κατατέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, που συζήτησε για το σημερινό συλλαλητήριο και την Πρωτομαγιά. Η πρόταση της ΔΑΣ περιέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εκτιμήσεων, συμπερασμάτων και αιτημάτων, με αφορμή τόσο τη σημερινή διαδήλωση όσο και την 1η Μάη. Το πλαίσιο έχει σταλεί ήδη σε όλα τα σωματεία της Αθήνας.

Με το πλαίσιο δράσης, η ΔΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις και να καταγγείλουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις κυβερνήσεις και τους φορείς που τους στηρίζουν, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, την εργατική αριστοκρατία που έχει καταστεί πολύτιμος αρωγός της πολιτικής του κεφαλαίου.

Αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, σημειώνει ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει εξαπολύσει μια ανελέητη παρατεταμένη επίθεση ενάντια στο σύνολο των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Η τελευταία 15ετία επιβεβαιώνει, τονίζει η ΔΑΣ, ότι το μεγάλο κεφάλαιο ξαναμοιράζει τον κόσμο. Λαοί μακελεύονται, προκειμένου να δημιουργηθεί «χώρος», για να επενδυθούν συσσωρευμένα κεφάλαια, να εξασφαλιστούν νέες ζώνες επιρροής, να ελεγχθούν πρώτες ύλες.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η ΔΑΣ, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με νέες χώρες μπορεί βεβαίως να συνεπάγεται διεύρυνση του «ζωτικού» χώρου των πολυεθνικών της Ευρώπης, σε καμία περίπτωση, όμως, δε συνιστά διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ευρώπης, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικοί υπάλληλοι των πολυεθνικών στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και όπως παπαγαλίζει η εργατική αριστοκρατία της Ευρώπης (πλειοψηφία σε ΣΕΣ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ). Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι η διεύρυνση συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η ΔΑΣ καλεί, μεταξύ άλλων, την εργατική τάξη να απαιτήσει να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα από το Ιράκ, να καταγγείλει το μεταπολεμικό πλιάτσικο και τους νέους πολέμους που προετοιμάζονται. Να τιμωρήσει κυβέρνηση και ΝΔ, που στηρίζουν τους πολέμους και να αγωνιστεί για το άμεσο κλείσιμο της βάσης της Σούδας και επιστροφή των ενόπλων δυνάμεων που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Ταυτόχρονα όμως να διεκδικήσουν: Πλήρη σταθερή απασχόληση, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο, πραγματικές αυξήσεις, δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια δωρεάν Παιδεία - Υγεία. Να απομονώσουν, να αποδυναμώσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που στήριξε και στηρίζει όλους εκείνους τους μηχανισμούς που εξαπολύουν την επίθεση στα δικαιώματα και τον πόλεμο. Να δυναμώσει το ταξικό, αγωνιστικό ρεύμα, το ΠΑΜΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι τρεις παρατάξεις που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΕΚΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) δεν έκαναν δεκτό το πλαίσιο, αποφασίζοντας να διαδηλώσουν σήμερα υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, προχώρησαν σε μια συντονισμένη απροκάλυπτη επίθεση ενάντια στη ΔΑΣ με χαρακτηρισμούς και απειλές όπως: «Εθνικοί μειοδότες, προδότες, υπονομευτές, θα φύγετε από τα όργανα» και άλλα ανάλογα που παραπέμπουν στις εποχές των Μακρή και Θεοδώρου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ