ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες συλλήψεις για το μακελειό των Τεμπών

Motion Team

Κι ενώ η Ελλάδα δεν έχει συνέλθει από το «σοκ» που της προκάλεσε ο θάνατος 21 μικρών παιδιών στην Κοιλάδα των Τεμπών, χτες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας 8 άτομα, που συνελήφθησαν, προχτές αργά το βράδυ, στον Εβρο, με την κατηγορία ότι είναι υπεύθυνοι - συνυπεύθυνοι με τον οδηγό, για την υπερφόρτωση της νταλίκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες είναι διευθυντής, ο προϊστάμενος βάρδιας και εργαζόμενοι φορτωτές της επιχείρησης «Ακρίτας» - βρίσκεται 15 χιλιόμετρα έξω από τις Φέρρες Εβρου - απ' όπου φορτώθηκε με το φονικό νοβοπάν η μοιραία νταλίκα, καθώς και δυο άτομα που κατέχουν μικρά ποσοστά στην ιδιοκτησία του φορτηγού. Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες δεν είναι κάποιος εκ των αδελφών Σαράντη, που είναι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Βεβαίως, ο νόμος δε θεωρεί ως υπεύθυνους τους ιδιοκτήτες, αλλά τους υπαλλήλους, αλλά αυτό δεν αποσείει τις ευθύνες των ιδιοκτητών που υπερφόρτωσαν - κατά 5 τόνους - την νταλίκα.

Για άλλη μια φορά αφήνονται ανέγγιχτοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αφοί Σαράντη» εκτός από τη μονάδα παραγωγής μοριοσανίδας «Ακρίτας», που συμπεριλαμβάνεται στις 3 μεγαλύτερες της χώρας, έχουν στην ιδιοκτησία τους κάμπινγκ και ξενοδοχεία σε Καβάλα, Θάσο, Βόλο κλπ.

Εναντίον των 8 συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και τους έδωσε προθεσμία 48 ωρών για να απολογηθούν. Να σημειωθεί ότι ίδιας μορφής είναι η δίωξη που ασκήθηκε κι εναντίον του οδηγού της νταλίκας, Δ. Ντόλα, που παραμένει στα κρατητήρια της αστυνομίας μέχρι ν' απολογηθεί.

Χτες το πρωί, στο χώρο του δυστυχήματος όπου έγινε τρισάγιο, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο θρήνος και ο οδυρμός των συγγενών των θυμάτων «έσπαζε» καρδιές. Σκηνές οδύνης και σπαραγμού και στο νοσοκομείο της Λάρισας, όταν κάποια ώρα τα παιδιά που διασώθηκαν ενημερώθηκαν για τον αδόκητο χαμό των συμμαθητών και φίλων τους.

Στο μεταξύ από τους 35, συνολικά, τραυματίες της σύγκρουσης της νταλίκας με το τουριστικό λεωφορείο που οδηγήθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία, παραμένουν νοσηλευόμενοι 23 κι απ' αυτούς 6 βαριά τραυματισμένοι βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για τους μαθητές Εμμ. Μαρκαντάρα και Αν. Αντωνόπουλο, που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, τους συμμαθητές τους Κ. Μιόγλο και Γ. Καρύπογλου, που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, για τον καθηγητή Θ. Αγγελίδη και τον οδηγό του τουριστικού λεωφορείου Μ. Μαυρομιχάλη, που παραμένουν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Στην κυβέρνηση οι πρώτες ευθύνες

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα

Ενώπιον των ευθυνών της θέτει την κυβέρνηση με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, για τον άδικο χαμό των 21 μαθητών στο φοβερό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής στα Τέμπη, για το οποίο θρηνεί όλη η Ελλάδα.

Οπως τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης, «οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση και είναι θέμα χρόνου το επόμενο πολύνεκρο δυστύχημα με τέτοια πολιτική που εφαρμόζεται». Ως προς τις αιτίες του δυστυχήματος, όπως επισημαίνει ο Αντ. Σκυλλάκος, αυτές πρέπει να αναζητηθούν:

  • Στην καθυστέρηση να γίνει καινούρια χάραξη του δρόμου μέσα από σήραγγα, αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης που επιδιώκει να δώσει το έργο με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης και την εκμετάλλευσή του από τους ιδιώτες.
  • Στο σύστημα λειτουργίας και κυκλοφορίας των φορτηγών, αφού είναι γνωστό ότι οι οδηγοί εκβιάζονται για να εργάζονται πάρα πολλές ώρες. Τα φορτηγά είναι συνήθως υπέρβαρα για τη μείωση του κόστους.
  • Επιπλέον κανένας ουσιαστικός έλεγχος δε γίνεται για το αν εφαρμόζονται οι κανόνες ασφαλούς μεταφοράς, ενώ δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και η απαραίτητη εκπαίδευση της Τροχαίας.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα.

Θράσος απύθμενο

Εξοργιστική ήταν και χτες η στάση των διάφορων κυβερνητικών παραγόντων - και ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ - σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, που βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα.

Θαυμάστε απάντηση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων: «Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί πάρα πολύ το οδικό δίκτυο της χώρας μας. Τα έργα υποδομής που κάναμε στην Ελλάδα είναι πρωτοφανή. Απέχουμε όμως πάρα πολύ ακόμη από το να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο δίκτυο υποδομών. Οι δυνατότητες της χώρας μας δεν είναι απεριόριστες. Εχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς όλων μας»!

Η υπουργός «ξεχνά» βέβαια να πει ότι εδώ και είκοσι χρόνια κατασκευάζονται τα έργα στην Εθνική Οδό και δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρότι στοίχισαν στον ελληνικό λαό πάνω από 1 τρισ. δρχ. «Ξεχνά» επίσης ότι μερικά από τα «δύσκολα» τμήματα, όπως της κοιλάδας των Τεμπών και Κορίνθου - Πάτρας, τα καθυστέρησε επίτηδες η κυβέρνηση και παραμένουν δρόμοι - λαιμητόμοι, για να τα κατασκευάσουν με τη ληστρική μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης» οι μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοτραπεζίτες, αποκομίζοντας τεράστια υπερκέρδη και από την κατασκευή και από τη λειτουργία και που τώρα η ολοκλήρωσή τους προσδιορίζεται στο 2010 και βλέπουμε...

Το θράσος, όμως, των κυβερνώντων φαίνεται πως δεν έχει όρια. Οχι μόνο αρνούνται να αναλάβουν τις εγκληματικές τους πολιτικές ευθύνες, αλλά δε θα διστάσουν σε λίγο να βγάλουν φταίχτες τα... θύματα! Φτάνει πια. Ας μη μιλάνε τουλάχιστον...

Αυστηρότερες ποινές ζητούν οι εισαγγελείς

Παρέμβαση με στόχο τις αυστηρότερες ποινές για τα εργατικά και τα τροχαία ατυχήματα κάνει η Ενωση Εισαγγελέων, η οποία με επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο ζητάει την τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορούν τις ποινές σε τροχαία και εργατικά ατυχήματα.

Η Ενωση Εισαγγελέων σημειώνει ότι οι προβλεπόμενες ποινές για τους υπαίτιους ανθρωποκτονιών από βαριά ενσυνείδητη αμέλεια είναι πολύ μικρές, ενώ στη διάρκεια της προδικασίας οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να κρατηθούν προσωρινά, με αποτέλεσμα να διαπράττουν τα ίδια αδικήματα. Επίσης, σημειώνει τις ευθύνες της διοίκησης (ΚΤΕΟ, Διεύθυνση Συγκοινωνιών και Τροχαία), σχετικά με την αξιοπιστία των διενεργούμενων ελέγχων.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΧΑΤΖΙΑΝΤΩΝΙΟΥ

(δικηγόρο)

θανόντα κηδεύουμε την Πέμπτη 17/4 κι ώρα 11.30 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων, Α' Νεκροταφείο.

Η σύζυγος. Τα παιδιά. Τα εγγόνια και οι λοιποί συγγενείς.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΟΧΙ στις αποθήκες καυσίμων

Παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο ενάντια στην εγκατάσταση αποθηκών υγρών καυσίμων στην ευαίσθητη και προστατευόμενη περιοχή Βάσοβα του Νέστου, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται για να αποτρέψουν την προκλητική παρέμβαση της κυβέρνησης που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις αποφάσεις των φορέων του νομού και να εμποδίσουν τη μετατροπή της Καβάλας σε νέο Θριάσιο.

Τα αρμόδια υπουργεία προσπαθούν με κάθε τρόπο να παράσχουν λιμενικές διευκολύνσεις σε πέντε τουλάχιστον εταιρίες πετρελαιοειδών (μεταξύ των οποίων οι «Αιγαίον Οιλ», «Μότορ Οιλ» και «Leon Gas»), κοντά στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, προκειμένου να πετύχουν την εγκαθίδρυσή τους στην περιοχή.

Ηδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 15.000 υπογραφές κατοίκων που εναντιώνονται στην εγκατάσταση των δεξαμενών υγρών καυσίμων και υγραερίων στη Βάσοβα του Νέστου.

«Ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και με σεβασμό στο περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο υπάρχον κοινωνικό - οικονομικό - πολιτικό σύστημα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ και ξεκαθαρίζει πως «η μόνη λύση είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και η δημιουργία προϋποθέσεων για λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα είναι προς όφελος των εργαζομένων και θα σέβεται το περιβάλλον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ