ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη Διεύρυνση

Motion Team

«Οχι στην Ευρώπη των ιμπεριαλιστών και του πολέμου», διαδήλωσαν χτες το βράδυ χιλιάδες διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη Διεύρυνση της ΕΕ, διότι γνωρίζουν πως οι χώρες που εντάχθηκαν θα προσφέρουν τους λαούς τους ως φτηνή εργατική δύναμη στο μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Εργαζόμενοι που βιώνουν κάθε μέρα την αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ, νεολαίοι που ζουν τις επιπτώσεις από τις επιλογές της ΕΕ στην εκπαίδευση και τη δουλιά, συνταξιούχοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, έδωσαν μαζικά και μαχητικά το «παρών» στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Κατέθεσαν τη δική τους διακήρυξη αρχών για την Ευρώπη που θέλουν και με μια φωνή υποσχέθηκαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους για μια Ευρώπη, για έναν κόσμο όπου ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος θα ανήκει σ' αυτούς που τον παράγουν, τους λαούς.

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς πίσω από το Αγαλμα του Βενιζέλου, που από το πρωί διακοσμήθηκε ανάλογα με σημαίες και πανό. Εκεί μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο αποκαλύφθηκε το θλιβερό παρόν και ακόμη πιο βάρβαρο μέλλον που περιμένει τους λαούς των χωρών - μελών της ΕΕ.

Καταγγέλθηκε ως ύβρις η συνεδρίαση στη στοά του Αττάλου. Γιατί όπως είπαν, «ύβρις είναι να συνεδριάζει η συμμορία των άπληστων της ΕΕ, αυτοί που εκπροσωπούν πολιτικά τη μειοψηφία των ολίγων και πλουσίων, στη στοά του Αττάλου, τη μοναδική στοά όπου μαθήτευαν οι πολλοί και φτωχοί Αθηναίοι». Ομως προειδοποίησαν πως «νόμος της κοινωνικής ζωής, όπως και στην αρχαία τραγωδία, είναι οι υβριστές να πληρώνουν την αλαζονεία με την πτώση και την τιμωρία τους. Και αυτή η τιμωρία θα έρθει γρήγορα για τους λαούς που σήμερα σε όλο τον κόσμο ανασυντάσσονται και με τον αγώνα τους, ως μόνη πραγματική υπερδύναμη θα επιβάλουν σε όλο τον κόσμο την ειρήνη και δικαιοσύνη».


Motion Team

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς τα προξενεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας που κατέληξε έξω από το κτίριο του οργανισμού της ΕΕ για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Με τα πανό υψωμένα να δηλώνουν «αλληλεγγύη στην αντίσταση του ιρακινού λαού κατά των κατακτητών ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ», σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής βροντοφώναζαν «Φονιάδες - ληστές - υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» και απαιτούσαν: «Κλείστε τη Σούδα και τα στρατηγεία, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία».


Motion Team


Ο λαός αντιτάσσει το δικό του όραμα

Motion Team

Χτες υπογράφτηκε πανηγυρικά η ισχυροποίηση ενός πόλου πολέμου. Η ΕΕ διευρύνεται για να ισχυροποιηθεί απέναντι στον άλλο βρικόλακα, τις ΗΠΑ, για να μπορεί από ισχυρότερη θέση να λυμαίνεται μεγαλύτερο μερίδιο κερδών στη μοιρασιά.

Απέναντι σ' αυτή την Ευρώπη ο λαός της Θεσσαλονίκης αντιτάσσει το δικό του όραμα και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να το κάνει πράξη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης χτες περιέγραψε ορισμένες πλευρές του. Θέλει μια Ευρώπη, έναν κόσμο που ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος θα ανήκει σ' αυτούς που τον παράγουν. Μια Ευρώπη όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από το κεφάλαιο, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μια Ευρώπη, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, χωρίς ευρωστρατό, ευρωαστυνομία, ευρωεντάλματα και κάθε λογής «τρομονόμους».

Απαιτεί να φύγουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τα Βαλκάνια και να μην εγκατασταθούν νέα με τις ευλογίες της ΕΕ. Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από το Ιράκ ή όπου αλλού υπάρχουν. Να καταστραφούν όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής απ' όσους τα κατέχουν. Να μην αλλάξουν τα εθνικά σύνορα στην περιοχή και οι μειονότητες να γίνουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς.


Θεατρικό δρώμενο

Motion Team

Κόντρα στη σύναξη των ηγετών της ΕΕ, που εκπροσωπούν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και πασχίζουν να διασφαλίσουν υπερκέρδη στα μονοπώλια, στη Θεσσαλονίκη, έγινε χτες βράδυ η σύναξη των λαών.

Διαδραματίστηκε ολοζώντανη μπροστά στα μάτια των χιλιάδων διαδηλωτών, μέσα από το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάστηκε στη χτεσινή εκδήλωση.

Σ' αυτή τη λαϊκή συνέλευση, μετείχαν εκπρόσωποι των χωρών που γνώρισαν τη φτώχεια, τον πόλεμο, τη δυστυχία από τους ...φίλους της ΕΕ. Δηλαδή, εκπρόσωποι των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Επίσης, εκπρόσωποι των χωρών που εντάχθηκαν στην ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία κλπ. Ολοι τους περιέγραψαν τα «κέρδη» από την έως τώρα σύνδεσή τους με την ΕΕ και τα οφέλη που περιμένουν από εδώ και πέρα: ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, κράτος καταστολής, περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, διάλυση εργατικών κατακτήσεων, ξεκλήρισμα της αγροτιάς, διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ