ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Κέρκυρας

Τη δυσαρέσκειά τους για την κακή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι ίδιοι, αλλά και οι καταναλωτές, εκφράσανε στον Γ. Πατάκη, αγροτοσυνδικαλιστή της ΠΑΣΥ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, οι πωλητές οπωροκηπευτικών, εσπεριδοειδών, κρεάτων και ψαριών στην αγορά της Αρτας κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε, χτες το πρωί, μαζί με άλλους αγροτοσυνδικαλιστές της τοπικής επιτροπής της ΠΑΣΥ Αρτας.

Ο Γ. Πατάκης μαζί με το κλιμάκιο της ΠΑΣΥ κάλεσαν τους πωλητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι και παραγωγοί, να συμμετέχουν μαζικά στο μεγάλο συλλαλητήριο της αγροτιάς που θα γίνει στην Κέρκυρα στις 12 και 13 Μάη. Επίσης, τους απηύθυναν κάλεσμα για την οργάνωση έντονων αγώνων, που να προσανατολίζονται στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ και στη διεκδίκηση μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο της ΠΑΣΥ είχε μια σύντομη συνάντηση στο Δημαρχείο του Δήμου Αμβρακικού με τον Α. Μαυρομάτη, δήμαρχο του Δήμου. Εκεί η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το θέμα της ρύθμισης των χρεών των αγροτών και τον αγώνα που θα πρέπει να οργανώσουν και γι' αυτό το ζήτημα οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Την προηγούμενη (Τρίτη, 15-4-2003) αργά το βράδυ ο Γ. Πατάκης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της τοπικής ΠΑΣΥ Πρέβεζας επισκέφθηκε το χωριό Αγιά του Νομού. Πρόκειται για αγροτοκτηνοτροφική περιοχή με βασική την καλλιέργεια την ελιά. Εγινε συνάντηση με κατοίκους της περιοχής σε καφενείο του χωριού όπου συζητήθηκαν τα αγροτικά ζητήματα.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Εντατικοποίηση ελέγχων «για τα μάτια του κόσμου»

Την παραδοσιακή εγκύκλιο που προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, ενόψει της αυξημένης ζήτησης και διάθεσης προϊόντων, έστειλε στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας και συγκεκριμένα στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Εμπορίου το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους έλεγχοι, έστω και «εντατικοί», στην πραγματικότητα, είναι απλώς στάχτη στα μάτια, στο βαθμό που η διαμόρφωση των τιμών είναι ανεξέλεγκτη και η παραπλάνηση και καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι μέρος του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς».

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Εμπορίου καλούνται να έχουν καθημερινή παρουσία σε σημεία πώλησης, όπου αυτές τις μέρες παρατηρείται αυξημένη αγοραστική κίνηση. Οι έλεγχοι να εστιάζουν στην ανάρτηση πινακίδων στα είδη διατροφής, που θα αναγράφουν την τιμή πώλησης του προϊόντος, το μέτρο βάρους, την προέλευση και την ποιότητα του είδους. Επίσης, να ελέγχεται ο τρόπος που ζυγίζονται τα είδη για το ενδεχόμενο είσπραξης μη νόμιμων τιμών μέσω της ελλιποβάρειας, καθώς και η διαμόρφωση των τιμών στα οπωροκηπευτικά, στα οποία ισχύει ακόμα συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους. Ειδικά, δε, για τα αμνοερίφια, αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, πρέπει να υπάρχουν οι ενδείξεις που υποδηλώνουν την καταλληλότητα των σφαγίων και την προέλευσή τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος με τον υφυπουργό Οικονομίας Απ. Φωτιάδη, με αντικείμενο τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στην πασχαλινή αγορά.

Περιοδεία στην Αχαΐα

Περιοδεία στην Αχαΐα πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 17 Απρίλη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και στέλεχος της ΠΑΣΥ Γιάννης Πατάκης. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

- Στις 12 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου στο Αίγιο.

- Στη 1 μ.μ., συγκέντρωση στην Παναιγιάλεια Ενωση.

- Στις 5.30 μ.μ., συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

- Στις 7 μ.μ., παναχαϊκή σύσκεψη στην Αχαγιά, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

  • Το Σάββατο 19 Απρίλη, ο Γ. Πατάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Λακωνία. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

- Στις 10.30 π.μ., συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Μανιάτης».

- Στις 12 το μεσημέρι, επίσκεψη στο Συνεταιριστικό Εργοστάσιο Χυμοποίησης «Λακωνία».

- Στις 5 μ.μ., συνέντευξη Τύπου στον τηλεοπτικό σταθμό «Ελλάδα TV».

- Στις 8 μ.μ., ανοιχτή σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κροκεών.

Περιοδείες στελεχών ΠΑΣΥ

Συνεχίζεται στη βορειοδυτική Ελλάδα η καμπάνια ενημέρωσης και προετοιμασίας του αγώνα που κάνει η ΠΑΣΥ, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Γεωργίας, που θα γίνει στις 12-13 Μάη 2003 στην Κέρκυρα.

- Αύριο Παρασκευή 18 Απρίλη

Στην Κέρκυρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, η Παγκερκυραϊκή Επιτροπή Αγώνα και η Τοπική Επιτροπή της ΠΑΣΥ καλούν σε σύσκεψη στις 5 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Επίσης, την ίδια μέρα, στις 8.30 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση στον Αγ. Ματθαίο (Αϊμαθιά) στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, με ομιλητή τον Β. Μπούτα.

Στην Αιτωλοακαρνανία γίνεται περιοδεία κλιμακίου της ΠΑΣΥ, με επικεφαλής τον Β. Μπούτα, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

- Το Σάββατο 19 Απρίλη

Στο Μοναστηράκι Δήμου Ανακτορίου 8.30 μ.μ.

- Την Κυριακή 20 Απρίλη

Στη Γαβαλού στις 11.00 π.μ. και στις 8.00 μ.μ. στη Λεπενού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ