ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απόψε η συγκέντρωση με την Αλ. Παπαρήγα

Στις 8 το βράδυ, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Απόψε στις 8 το βράδυ εργατιά και νεολαία ανταμώνουν στο μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, στη συγκέντρωση με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που οργανώνουν οι εργατοϋπαλληλικές Αχτίδες της ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Θέμα της εκδήλωσης είναι: «Νεολαία και εργατιά στους αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλιά».

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για τους εργαζόμενους και τη νεολαία στιγμή, με τις δραματικές εξελίξεις του εγκληματικού πολέμου των Αμερικανοβρετανών ιμπεριαλιστών ενάντια στο Ιράκ και τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγονται τα νέα δεδομένα τα οποία δημιουργεί ο πόλεμος για τους λαούς του κόσμου.

Αναμένεται να φωτίσει μια σειρά σοβαρών θεμάτων που αφορούν στις επιπτώσεις του πολέμου στην εργατική τάξη και στη νεολαία και στην ανάγκη της λαϊκής πάλης ενάντια στις δυνάμεις του πολέμου και της «νέας τάξης».

Στο μεταξύ, μέχρι την τελευταία ώρα πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και μόρφωσης, για να φτάσει το κάλεσμα του ΚΚΕ στους εργάτες και στους νέους, στους μαθητές, στους σπουδαστές και στους φοιτητές.

ΜΑΤ έξω από τη «Σύγχρονη Εποχή»
  • Διμοιρία διενεργούσε ελέγχους στοιχείων, χτες έξω από το κεντρικό κατάστημα στην Αθήνα
  • «Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε», η απάντηση της Αστυνομίας στην ερώτηση του «Ρ» για το προκλητικό γεγονός

Ο Δ. Παπαλεωνίδας, διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής»
Ο Δ. Παπαλεωνίδας, διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής»
Το κλίμα της αστυνομοκρατίας που επικράτησε χτες και επικρατεί και σήμερα για την προστασία των ηγετών της αιματοβαμμένης ΕΕ, που προχωράνε στη διεύρυνσης της εκμετάλλευσης, είχε ως αποτέλεσμα προφανώς με άνωθεν εντολή, να μπει στο στόχαστρο και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στο κέντρο της Αθήνας. Ετσι χτες το μεσημέρι στις 2.15 προς έκπληξη των περιοίκων και των υπευθύνων και υπαλλήλων του βιβλιοπωλείου, βρέθηκε υπό μια περίεργη και προκλητική αστυνομική επιτήρηση διμοιρίας ΜΑΤ, που είχε στηθεί έξω από την πόρτα του βιβλιοπωλείου και έκανε έλεγχο στοιχείων σε όσους εξέρχονταν από το κατάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έλεγχο υπόκεινταν αποκλειστικά αυτοί. Στο εύλογο ερώτημα του διευθυντή της «ΣΕ», Δημήτρη Παπαλεωνίδα, γιατί όλα αυτά, η απάντηση του επικεφαλής, που αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του, ήταν ότι «εκτελούσαν εντολές». Σε ερώτηση με ποια κριτήρια γίνονταν οι έλεγχοι δόθηκε η ...αφοπλιστική απάντηση ότι: «είναι στην κρίση των οργάνων να ελέγχουν όποιον θεωρούν ύποπτο».

Βέβαια, αυτές οι ευτελείς δικαιολογίες οδήγησαν σε έντονη διαμαρτυρία και μόνο όταν σημειώθηκε ότι θα ειδοποιηθεί βουλευτής του ΚΚΕ για να προβεί σε παράσταση στις αρμόδιες προϊστάμενες αρχές, ο επικεφαλής απομάκρυνε την αστυνομική δύναμη, που μάλλον πρόκειται για αστυνομικούς που βρίσκονταν μπροστά στο βιβλιοπωλείο για πάνω από 2 ώρες. Για όλα αυτά, ο «Ρ» όταν επικοινώνησε με το υπασπιστήριο της ΓΑΔΑ διερευνώντας ποιος και γιατί έδωσε την εντολή να πάνε τα ΜΑΤ στη «ΣΕ» και να διενεργούν ελέγχους στους πελάτες της, πήραμε την προκλητική απάντηση ότι οι έλεγχοι διενεργούνταν σε όλη την ευρύτερη περιοχή και δεν είχαν αυτή, αποκλειστικό στόχο. Πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τα ίδια τα γεγονότα, όπως καταγγέλλουν οι υπεύθυνοι του βιβλιοπωλείου.

Ο διευθυντής της ΣΕ, Δ.Παπαλεωνίδας, μας δήλωσε σχετικά με το παράξενο περιστατικό: «Φαίνεται ότι οι εντολές που δόθηκαν στα όργανα του κατασταλτικού μηχανισμού ήταν να κατατρομοκρατήσουν το λαό. Δεν μπορεί πλέον τα "δημοκρατικά τους αισθήματα" να ανεχθούν έναν λαό που αντιστέκεται, που αγωνίζεται, που κινητοποιείται. Πώς αλλιώς μπορεί να θεωρηθεί η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) προκλητική ενέργεια διμοιρίας των ΜΑΤ, που στάθμευε στην οδό Ακαδημίας και Μαυροκορδάτου και επιδόθηκε το μεσημέρι σε ελέγχους πελατών που έβγαιναν από το βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής", γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής τους, ήταν "ύποπτοι για παράνομες ενέργειες". Οι δε τσάντες με τα βιβλία, μπορούσαν να ήταν "επικίνδυνες". Υποπτοι, λοιπόν, και τρομοκράτες αυτοί που αγοράζουν βιβλία και θεματοφύλακες της ειρήνης τα ΜΑΤ! Κύριοι υπεύθυνοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζετε...».

Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με τη συμμετοχή του Δήμου Νίκαιας, μαζεύουν χρήματα προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τον ιρακινό λαό.

Καλούν τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον ιρακινό λαό καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στους εξής ειδικούς λογαριασμούς:

  • ΕΕΔΥΕ: Εμπορική Τράπεζα, αριθμ. λογαριασμού 42602434. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθμ. λογαριασμού 040/679598-68.
  • ΕΕΔΔΑ: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αριθμ. λογ. 116/29604197.

Επίσης, από τις 15 του Απρίλη 2003, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και ο Δήμος Νίκαιας συγκεντρώνουν και φάρμακα για τον ιρακινό λαό στο οικοδομικό τετράγωνο 175 (Μενεμένης & Καραολή-Δημητρίου, δίπλα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών), τις εργάσιμες μέρες από τις 8.00 μέχρι τις 14.00. Θα συγκεντρώνονται τα εξής φάρμακα για παιδιά και ενήλικες:

Αντιβιοτικά και αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, υπερτασικά, καρδιολογικά, αντιβηχικά, αντιβρογχικά, κορτικοειδή (αλοιφές, φάρμακα).

-- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να προσφέρουν τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή. Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841), στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

-- Ταυτόχρονα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ είναι χρωστούμενη και η έμπρακτη αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στις γυναίκες και στα παιδιά της πολύπαθης αυτής χώρας. Η ΟΓΕ ξεκίνησε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση με κουπόνια αλληλεγγύης του 1 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ