ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Κακιά μήτρα κακό σπόρο θα βγάλει

Αυτοί καλούν στην παρασυναγωγή στο Σύνταγμα

Σάλο έχουν προκαλέσει ανάμεσα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι μεθοδεύσεις για τη δημιουργία μιας ακόμα ομοσπονδίας - σφραγίδας, λίγους μήνες μετά τους όρκους πίστης στο οργανωτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ ότι θα γίνουν ενέργειες για να μειωθεί ο αριθμός των ομοσπονδιών μέσα από ενοποιήσεις. Παραμονές Πρωτομαγιάς αποκαλύπτεται σε όλο το μεγαλείο του ο εργατοπατερικός μηχανισμός που καλεί εργαζόμενους και αφεντικά να γιορτάσουν μαζί του την Πρωτομαγιά στην παρασυναγωγή που οργανώνουν στο Σύνταγμα.

Η νέα διασπαστική Ομοσπονδία στήθηκε στο χώρο των «σεκιούριτι». Τα τρία σωματεία που φέρεται να ιδρύουν την ψεύτικη ομοσπονδία έχουν προχωρήσει σε σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων που βγάζουν μάτι. Συγκεκριμένα, στο σωματείο Υπαλλήλων Ομίλου «Wackenhut» δεν υπάρχει πρακτικό Γενικής Συνέλευσης με το οποίο να προκύπτει απόφαση για διαγραφή από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εγγραφή σε νέα. Κατά τη διάρκεια αρχαιρεσιών το σωματείο δεν υφίσταται νομικά αφού δεν είχε καταχωρηθεί στα βιβλία του Πρωτοδικείου με τη μετονομασία του κλπ.

Στο σωματείο «Wackenhut Security Transport» πάλι, δεν υπάρχει απόφαση ή πρακτικό ΓΣ με το οποίο να προκύπτει απόφαση για διαγραφή από την ΟΙΥΕ. Τέλος, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας φέρεται να εγγράφει μέσα σε 3 μόνο μέρες 3.945 (!) μέλη. Φέρεται να διεξάγει αρχαιρεσίες στις 2 και 3 Νοέμβρη, να ψηφίζουν 3.879 μέλη και όπως προκύπτει ανά 10 δευτερόλεπτα να ψηφίζει και ένα άτομο. Δεν υπάρχει πρακτικό εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής, ούτε κατάσταση ψηφισάντων κλπ. Υπάρχει καταγγελία τριών μελών του επιχειρησιακού σωματείου «Wackenhut» ότι εν πλήρη αγνοία τους φέρονται ως εκλεγμένα μέλη της Εφορευτικής, να έχουν διεξαγάγει αρχαιρεσίες του κλαδικού και να υπογράφουν τα σχετικά πρακτικά.

Τι κάνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και η παράταξή του; Απλώνει ασπίδα προστασίας στην Ομοσπονδία και εισηγείται την εγγραφή της στη ΓΣΕΕ. Καταγγέλλεται ότι οργανώνονται στα γραφεία της ΓΣΕΕ με τη στήριξη και παρουσία του Χρ. Πολυζωγόπουλου «συσκέψεις» με εκπροσώπους της εργοδοτικής οργάνωσης, προκειμένου να τους πιέσει να προχωρήσουν σε σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τη νέα ομοσπονδία. Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος φέρεται να επικοινωνεί ευθέως με διευθυντές μεγάλων εταιριών και εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να αναγνωρίσουν τη διασπαστική Ομοσπονδία ως φυσικό συνομιλητή τους!

Να θυμίσουμε επίσης ότι με τις πλάτες της ΠΑΣΚΕ ακολουθήθηκαν νόθες και παράνομες διαδικασίες στο τελευταίο συνέδριο της ΟΙΥΕ, όπου μονοκούκι νόθοι και αντιδημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, σταλμένοι από τη μεγαλοεργοδοσία των «σούπερ - μάρκετ», ψήφισαν στο συνέδριο εκτινάζοντας τα ποσοστά του συνεργάτη της, δηλαδή της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στα ύψη! Είναι πρόσφατα τα γεγονότα με τις παράνομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις αρχαιρεσίες στα «σούπερ - μάρκετ», όπου εργαζόμενοι ψήφιζαν χωρίς μητρώα και με τους εργοδότες πάνω από το κεφάλι τους, με προστάτες όλης αυτής της διαδικασίας την «ΑΠ» και την ΠΑΣΚΕ.

Από τη «μήτρα» της ΟΙΥΕ αναδείχτηκαν στελέχη της εργοδοσίας σε πρωτοκλασάτους συνδικαλιστές. Με τις «πλάτες» αυτών των παρατάξεων έχουν περάσει τα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα στο χώρο του ιδιωτικού τομέα. Αυτή η χαλασμένη «μήτρα» σήμερα αποβάλλει τα «εξωμήτριά» της που είναι οι νέες εργοδοτικές διασπαστικές ομοσπονδίες με στόχο να υποταχθεί ακόμα καλύτερα η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων και να περάσουν ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα. Γι' αυτό η ΠΑΣΚΕ και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις νομιμοποιήσουν. Το ερώτημα είναι, γιατί κλαίγονται οι της «Αυτόνομης Παρέμβασης», αφού δημιούργημα και της δικής τους εργατοπατερίστικης δράσης είναι το νέο φρούτο. Απλώς, τώρα οι χτεσινοί συνεταίροι τους τους τραβάνε το χαλί γνωρίζοντας πως έτσι κι αλλιώς θα τους έχουν και πάλι χειροκροτητές κάτω από την εξέδρα.


Γ.Δ.

«ΒΕΡΝΙΛΑΚ»
Εργοστάσιο - κάτεργο για τους εργαζόμενους
  • Αγωνιστική απάντηση στην προκλητική αδιαφορία της εργοδοσίας

Καθολική είναι η συμμετοχή των εργαζόμενων στις καθημερινές τετράωρες στάσεις εργασίας που αποφάσισε το σωματείο τους στο εργοστάσιο χρωμάτων της «ΒΕΡΝΙΛΑΚ» στη Μάντρα Αττικής, ύστερα από την άρνηση της διοίκησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Η εργοδοσία έχει μετατρέψει το εργοστάσιο σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, καθώς οι συνθήκες εργασίας για τους 150 εργαζόμενους της επιχείρησης παραπέμπουν σε εποχές εργασιακού μεσαίωνα. Το εργοστάσιο δε διαθέτει τουαλέτες για το προσωπικό, τα ποντίκια έχουν κατακλύσει το χώρο, ενώ η νέα πτέρυγα που πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία δε διαθέτει παράθυρα και εξαερισμό!

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, που η επιχείρηση διευρύνεται με την εξαγορά της «ΧΡΩΜΟΛΑΚ», της «ΑΤΛΑΚΟΛ» και της «ΚΑΣΝΑΚΙΔΗ» και η εργοδοσία ξεκοκαλίζει επιδοτήσεις για να επενδύσει σε νέες υποδομές, ο μισθός των εργαζόμενων παραμένει καθηλωμένος τα έξι τελευταία χρόνια. Με το πρόσχημα ότι «οι δουλιές δεν πάνε καλά», η διεύθυνση της επιχείρησης αρνείται οποιαδήποτε αύξηση στα μεροκάματα.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε διαδοχικές στάσεις εργασίας, από τις 15 έως τις 23 Απρίλη, αφού η εργοδοσία αρνήθηκε να απαντήσει στο τελευταίο υπόμνημα του σωματείου, με το οποίο οι εργαζόμενοι ζητούσαν συνάντηση προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις σε όλο το προσωπικό, εξαερισμό, θέρμανση και απολύμανση σε όλους τους χώρους εργασίας, ρύθμιση των αδειών και παροχή γονικής άδειας, τήρηση των όρων υγιεινής, καθώς και τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στη διευκόλυνση του συνδικαλιστικού έργου.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται ήδη στην 8η μέρα κινητοποιήσεων, η διεύθυνση αδιαφορεί προκλητικά, ενώ προσπαθεί με εξαγορές και εκβιασμούς να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι και προσανατολίζονται σε κλιμάκωση του αγώνα τους, με την κήρυξη 24ωρης επ' αόριστον απεργίας, από την Πέμπτη, 24 Απρίλη.

ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδικάστε όσους οδηγούν σε κλείσιμο τη Ζώνη

Ανακοίνωση με αφορμή την κυβερνητική απόφαση, που χτυπά κάθε παραγωγική δραστηριότητα στο λιμάνι

Το χτύπημα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας του λιμανιού σε όφελος των ισχυρών πολυεθνικών συμφερόντων και η υλοποίηση των οδηγιών και ντιρεκτίβων των Βρυξελλών, για τη συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας στη χώρα μας και συγκεκριμένα το χτύπημα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά, είναι η πραγματική αποστολή της, υπό ίδρυση, εταιρίας για τη λειτουργία της Ζώνης «ΝΑΖΩΠΕΙ ΑΕ». Αυτό υπογραμμίζεται σε χτεσινό δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ. Η ΚΟΠ επισημαίνει ότι «σ' αυτές τις συνθήκες η πάλη των εργαζομένων, για υπεράσπιση και κατοχύρωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων που με σκληρούς αγώνες απέσπασαν όλα αυτά τα χρόνια, η πάλη για αύξηση της απασχόλησης και καλύτερες συνθήκες δουλιάς, η πάλη για υγιεινή, ασφάλεια και προστασία της ζωής, για ουσιαστική προστασία, επιδότηση των ανέργων είναι καθήκον και προτεραιότητα εξαιρετικής σημασίας. Πρέπει να είναι οι άξονες συσπείρωσης και πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος στη Ν/Ζώνη, η απάντηση στο σημερινό και αυριανό καθεστώς λειτουργίας της».

Η ΚΟΠ σημειώνει ότι, ουσιαστικά, η υπό σύσταση εταιρία αποτελεί τη δεύτερη πράξη του εγκλήματος σε βάρος των εργαζομένων του Πειραιά. Η πρώτη συντελέστηκε με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Οι ευθύνες, όπως επισημαίνει, από τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής δε βαραίνουν μόνον την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΝ, «που στηρίζουν το περιεχόμενο της πολιτικής και διαφωνούν για τη συσκευασία που θα την πλασάρουν». Ευθύνες φέρουν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στο ΕΚ Πειραιά και στον ΟΛΠ, «που υπερθεματίζουν παίζοντας τον άχαρο ρόλο του απολογητή, με αντάλλαγμα την ανάληψη μιας θέσης κομπάρσου στο μηχανισμό υλοποίησης». Η Οργάνωση καλεί τους εργαζόμενους της Ζώνης και του Πειραιά να βγάλουν και τα αναγκαία συμπεράσματα και να καταδικάσουν με κάθε τρόπο και με την ψήφο τους «την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποδίδοντας την ευθύνη που έχουν για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες εργατικές οικογένειες».

Οι οικοδόμοι έχουν ήδη απαντήσει...

Και να θες να αγιάσεις, δε σ' αφήνουν ορισμένοι. Στο προκείμενο η ΚΕΔΑ. Η οποία αφού έκανε γαργάρα την εν ψυχρώ δικαστική παρέμβαση στο Συνδικάτο Οικοδόμων, αφού τη διευκόλυνε - αν δεν την ευνόησε - με τη στάση εκπροσώπου της που μετείχε στο συνδυασμό «Ενότητα», βγήκε χτες με δελτίο Τύπου να καταγγείλει το ΚΚΕ για δήθεν «ανακρίβεια» και «παραπληροφόρηση». Αφορμή άρθρο στο «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», όπου καθαρά υπενθυμιζόταν ότι «μέχρι και στα δικαστήρια έφεραν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οι της ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝ, ΚΕΔΑ κατηγορώντας το για νοθεία». Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΑ ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία σχέση με το φόνο. Μόνο που στο ίδιο της το κείμενο αναπαράγει τις αθλιότητες περί «αξιοποίησης δικαστών για να διαμορφώνουν συσχετισμούς».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΚΕΔΑ, ο Γιώργος Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, σημείωσε: «Οταν μόνο κατά τη διάρκεια των εκλογών, αλλά και μετά σε σέρνουν τέσσερις φορές στα δικαστήρια γιατί θέλουν το συνδικάτο αδύναμο (οι υπερασπιστές των κοινωνικών διαλόγων, του κοινωνικού εταιρισμού, οι υποκριτές της ενότητας της εργατικής τάξης που μοναδικό τους στόχο έχουν το συμβιβασμό και την υποταγή), έχει πολύ λιγότερη σημασία το ποιος υπογράφει ή όχι την προσφυγή στα δικαστήρια. Επί της ουσίας την προσυπογράφουν, έριξαν και ρίχνουν μπόλικό νερό στο αυλάκι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Εφτασαν δε στο σημείο να χαρακτηρίσουν "φίλα προσκείμενους" στον "Πανοικοδομικό Ταξικό Ενωτικό Συνδυασμό" και τους 58 δικαστικούς αντιπροσώπους. Ο κλάδος έδωσε την απάντηση που τους αρμόζει με τη συμμετοχή του και την υπερψήφιση του "Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού". Ας σταματήσουν να ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ