Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΕΡΝΙΛΑΚ»
Εργοστάσιο - κάτεργο για τους εργαζόμενους
  • Αγωνιστική απάντηση στην προκλητική αδιαφορία της εργοδοσίας

Καθολική είναι η συμμετοχή των εργαζόμενων στις καθημερινές τετράωρες στάσεις εργασίας που αποφάσισε το σωματείο τους στο εργοστάσιο χρωμάτων της «ΒΕΡΝΙΛΑΚ» στη Μάντρα Αττικής, ύστερα από την άρνηση της διοίκησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Η εργοδοσία έχει μετατρέψει το εργοστάσιο σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, καθώς οι συνθήκες εργασίας για τους 150 εργαζόμενους της επιχείρησης παραπέμπουν σε εποχές εργασιακού μεσαίωνα. Το εργοστάσιο δε διαθέτει τουαλέτες για το προσωπικό, τα ποντίκια έχουν κατακλύσει το χώρο, ενώ η νέα πτέρυγα που πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία δε διαθέτει παράθυρα και εξαερισμό!

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, που η επιχείρηση διευρύνεται με την εξαγορά της «ΧΡΩΜΟΛΑΚ», της «ΑΤΛΑΚΟΛ» και της «ΚΑΣΝΑΚΙΔΗ» και η εργοδοσία ξεκοκαλίζει επιδοτήσεις για να επενδύσει σε νέες υποδομές, ο μισθός των εργαζόμενων παραμένει καθηλωμένος τα έξι τελευταία χρόνια. Με το πρόσχημα ότι «οι δουλιές δεν πάνε καλά», η διεύθυνση της επιχείρησης αρνείται οποιαδήποτε αύξηση στα μεροκάματα.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε διαδοχικές στάσεις εργασίας, από τις 15 έως τις 23 Απρίλη, αφού η εργοδοσία αρνήθηκε να απαντήσει στο τελευταίο υπόμνημα του σωματείου, με το οποίο οι εργαζόμενοι ζητούσαν συνάντηση προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις σε όλο το προσωπικό, εξαερισμό, θέρμανση και απολύμανση σε όλους τους χώρους εργασίας, ρύθμιση των αδειών και παροχή γονικής άδειας, τήρηση των όρων υγιεινής, καθώς και τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στη διευκόλυνση του συνδικαλιστικού έργου.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται ήδη στην 8η μέρα κινητοποιήσεων, η διεύθυνση αδιαφορεί προκλητικά, ενώ προσπαθεί με εξαγορές και εκβιασμούς να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι και προσανατολίζονται σε κλιμάκωση του αγώνα τους, με την κήρυξη 24ωρης επ' αόριστον απεργίας, από την Πέμπτη, 24 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ