Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΓΑ - ΟΠΑΔ
Πρόπλασμα «κοινοπραξίας» και εμπορευματοποίησης της Υγείας

Συστήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για τη «διαχείριση των υπηρεσιών Υγείας» απ' τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Το πρόπλασμα της «κοινοπρακτικής συνεργασίας» του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Οργανισμού Περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) δημιουργήθηκε χτες με τη σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΔΥΥ) των τεσσάρων ασφαλιστικών οργανισμών που καλύπτουν το 95% του πληθυσμού της χώρας.

Η σύσταση της ΣΕΔΥΥ αποφασίστηκε σε σύσκεψη, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, Εργασίας Δ. Ρέππας, Υγείας Κ. Στεφανής, οι υφυπουργοί Γ. Φλωρίδης, Ρ. Σπυρόπουλος και Ε. Νασιώκας, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης, οι διοικητές του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, του ΟΑΕΕ Κ. Κόντος, του ΟΓΑ Γ. Βουδούρης και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ Απ. Δόλγερας. Στη ΣΕΔΥΥ συμμετέχουν οι υφυπουργοί Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας, οι διοικητές του ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ και λειτουργεί με το συντονισμό του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου και παρουσιάζει το έργο του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά τη σύσταση της ΣΕΔΥΥ ακολούθησαν πομπώδεις εκφράσεις για «εμπλουτισμό των πρωτοβάθμιων προγραμμάτων Υγείας» -κατά την έκφραση του Ν. Χριστοδουλάκη. Ωστόσο, όμως, οι δηλώσεις των υπουργών (Χριστοδουλάκης, Στεφανής, Ρέππας) είχαν ως κοινό παρονομαστή την «ορθολογική κατανομή των πόρων», «περιορισμό των δαπανών» και τη «μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων».

Οι επιλογές αυτές οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών κυρίως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με την ταυτόχρονη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ομολογείται απροκάλυπτα στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. «Ο διαχωρισμός των λειτουργιών της ζήτησης και της προσφοράς, στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας, αποτελεί την κυριότερη διάσταση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα συστήματα Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργεί και η Συντονιστική Επιτροπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Ενα από αυτά τα προγράμματα είναι και αυτό που ενέκρινε στις 17.4.2003 το ΔΣ του ΙΚΑ και «αφορά στην οργάνωση της αγοράς υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία» και σε πρώτη φάση θα ενταχθούν τα νοσοκομεία της Αττικής.

Ολα αυτά θα σημάνουν περικοπές των παροχών σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στα φάρμακα, με ταυτόχρονη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων -είτε άμεση είτε έμμεση- καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και νέα ανακοστολόγηση των νοσηλίων. Επίσης, για τους εργαζόμενους στις υγειονομικές υπηρεσίες τόσο των ασφαλιστικών οργανισμών, όσο και στο ΕΣΥ θα σημάνει εντατικοποίηση και νέες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, καθώς και «κοινοπρακτικές συμφωνίες» -σαν κι αυτές με το «184» στο ΙΚΑ- ανατίθενται σε επιχειρηματίες.

Ετσι, λοιπόν, εκείνο που προέχει για τους ασφαλισμένους, αλλά και τους εργαζόμενους στα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι η διεκδίκηση -μαζί με τους συνταξιούχους- ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και σε όλα τα επίπεδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περικοπές επικίνδυνες για την υγεία του λαού (2012-08-26 00:00:00.0)
Επείγουσα προτεραιότητα η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (2012-07-29 00:00:00.0)
ΠΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ οι επιχειρηματίες - κλινικάρχες (2012-03-29 00:00:00.0)
Αυξήθηκαν τα χαράτσια για φάρμακα και εξετάσεις (2012-03-14 00:00:00.0)
Συγχώνευση υγειονομικών μονάδων ΙΚΑ με Κέντρα Υγείας (2011-09-02 00:00:00.0)
Σφιχτά δεμένες στους κανόνες της αγοράς (2011-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ