Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Σφιχτά δεμένες στους κανόνες της αγοράς

Οριστικοποιήθηκαν 16 νέα σχέδια συμβάσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας

Πρόπλασμα του πλαισίου όπου θα κινηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελούν τα «16 νέα σχέδια συμβάσεων με τους παρόχους Υγείας» που οριστικοποιήθηκαν προχτές απ' το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ) και δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα απ' τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Στο ΣΥΣΠΥ συμμετέχουν οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) οι πρόεδροι των ΟΠΑΔ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ο γενικός επιθεωρητής της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ο νομικός σύμβουλος της ΓΓΚΑ, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Μεταξύ των άλλων το ΣΥΣΠΥ αποφασίζει «το σχεδιασμό ενιαίων κανόνων αγοράς υπηρεσιών υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών και του ΟΠΑΔ».

Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των «ενιαίων κανόνων» οριστικοποιήθηκαν και οι 16 συμβάσεις - με βάση το κρατικό τιμολόγιο τιμών για υπηρεσίες και εξετάσεις - και αφορούν: Παροχή ιατρικών υπηρεσιών (με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων), προμήθειας φαρμάκων, εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων με διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια και εκτέλεση φυσικοθεραπευτικών πράξεων. Επίσης προβλέπονται συμβάσεις νοσοκομειακής περίθαλψης για τα συνήθη τμήματα, καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, νοσηλεία στη νεογνική μονάδα, αρθροπλαστικές επεμβάσεις, εξωσωματική λιθοτριψία, διενέργεια ακτινοθεραπείας με «GAMMA KNIFE - X KNIFE», διενέργεια ακτινοθεραπείας με «CYBER KNIFE». Ακόμα προβλέπονται συμβάσεις με Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «κλειστής νοσηλείας και ημερήσιας φροντίδας», μονάδες και κλινικές χρόνιας αιμοκάθαρσης. Λίγο ως πολύ κωδικοποιούνται οι συμβάσεις που ισχύουν μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων φορέων παροχών Υγείας καθώς και του ιδιωτικού τομέα. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι αυτές οι παροχές θα είναι ενιαίες για όλα τα Ταμεία. Π.χ. το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ «θα αγοράζουν» ίδιες παροχές και θα πληρώνουν το ίδιο, εξισώνοντας κάποιες διαφορές που υπήρχαν μέχρι σήμερα. 'Η ένα Ταμείο, π.χ. ο ΟΠΑΔ, δεν θα μπορεί να συνάπτει διαφορετική σύμβαση απ' το ΙΚΑ με μια ιδιωτική κλινική όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ειδικότερα για τα δημόσια νοσοκομεία οι συμβάσεις αυτές θα λειτουργήσουν «στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας τους», όπως αναφέρεται και στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων.

Βέβαια, οι 16 συμβάσεις θα αποτελέσουν το πλαίσιο για παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, κατάσταση που θα επιταθεί - όπως προβλέπει και η απόφαση του ΣΥΣΠΥ - απ' τη «δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε τιμές και κάτω του κρατικού τιμολογίου». Δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να μπουν στην απόλυτη λογική να συμπεριφέρονται ως επιχειρήσεις και να λειτουργούν ανταγωνιστικά και προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά και μεταξύ τους.

Αυτή η οροφή των 16 συμβάσεων παραπέμπει ευθέως και στο «ελάχιστο πακέτο παροχών» που θα παρέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία - και στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ - προς τους ασφαλισμένους. Και τούτο γιατί αυτό το «ελάχιστο πακέτο παροχών» θα αγοράζουν - και μάλιστα μετά από εκπτώσεις - απ' τους «παρόχους Υγείας», δηλαδή το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επίσης αποκαλύπτεται ότι οι πρωτοβάθμιες μονάδες του ΙΚΑ θα καταργηθούν καθώς οι βασικές παροχές από αυτά θα γίνονται από τους «παρόχους Υγείας». Ηδη η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τις δεσμεύσεις του μνημονίου αναφέρει ότι θα συγχωνευτούν 113 υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ, που δεν είναι αυτοτελείς, με άλλες αντίστοιχες του Ιδρύματος.

Ετσι οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται είτε να πληρώνουν απ' την τσέπη τους ή να αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν ένα ελάχιστο ικανοποιητικό επίπεδο παροχών.

Μειώσεις εντυπωσιασμού

Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση του ΚΥΣΠΥ αποφασίστηκε «η άμεση προσαρμογή της τιμής όσων αναλώσιμων υλικών δεν έχουν εναρμονισθεί με αυτές του Παρατηρητηρίου Τιμών, μετά από τις περσινές μειώσεις». Η μεσοσταθμική μείωση για περίπου 1.000 υλικά ανέρχεται σε 35%, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπου αναφέρονται μειώσεις, σε ορισμένες κατηγορίες υλικών, μέχρι και 118%.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που έχουν οι προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος κρατικός φορέας παραγωγής των απαραίτητων υλικών ο οποίος θα τα εφοδιάζει στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ