Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΙΚΑΡΙΑ
Χωρίς προσωπικό οι μονάδες Υγείας

Κατάληψη στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών και παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, φορείς και κάτοικοι της Ικαρίας, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας στο νησί.

Οπως κατήγγειλαν, στις Ράχες, το Περιφερειακό Ιατρείο που καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή με πολλά χωριά και οικισμούς, με δύσβατο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο και με αρκετό πληθυσμό, εκ των οποίων σημαντικό κομμάτι τους είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, ΑμΕΑ, μένουν χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική κάλυψη, χωρίς την παροχή ούτε των πρώτων βοηθειών. Για πολλοστή φορά η αγροτική γιατρός μετακινείται για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο προκειμένου να καλύψει τα κενά του ιατρικού προσωπικού εκεί για να λειτουργεί με 24ωρη εφημερία. Το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο από την άλλη για μια ακόμα φορά λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και μόνο με δυο γιατρούς (μια ειδικευόμενη και μια αγροτική).

Επιπλέον πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι δε γίνονται δεκτά για εξέταση περιστατικά που αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χαράτσια (5ευρω κλπ.) που επιβάλλονται. Η διοίκηση του Νοσοκομείου, υλοποιώντας στο ακέραιο τις αντιλαϊκές πολιτικές, αντί να φροντίσει για την κάλυψη των κενών των γιατρών, προσπαθεί να «μπαλώσει τρύπες» μετακινώντας από δω και από κει τους αγροτικούς γιατρούς, εκβιάζοντας εμμέσως και μεταφέροντας σε αυτούς την ευθύνη για τη λειτουργία του ΚΥ στον Εύδηλο.

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση, πήρε πρωτοβουλίες και μετά από πλατιές συσκέψεις που διοργάνωσε αποφάσισε δράσεις, όπως η κινητοποίηση της Δευτέρας, απαιτώντας:

  • Αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου στις Ράχες σε ΚΥ, με πλήρη στελέχωση, βελτίωση του εξοπλισμού, ασθενοφόρο και πρόσληψη οδηγών.
  • Στελέχωση του ΚΥ στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.
  • Να μη μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των νησιών μας ούτε για μισή ώρα!
  • Κάλυψη όλων των κενών στο Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία των νησιών, με επαρκές, μόνιμο και ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλες τις μέρες, συνεχώς.
  • Αποκλειστικά δημόσιες - δωρεάν παροχές Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ